لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۰

روزی به‌ یادماندنی در کاوش فضایی؛ از فرود «تک‌تیرانداز» ژاپنی بر کره ماه تا پرواز نخستین فضانورد ترکیه به ایستگاه فضایی بین‌المللی 


آلپر گزرآوجی، نخستین فضانورد از ترکیه بود که به مدار می‌رود
آلپر گزرآوجی، نخستین فضانورد از ترکیه بود که به مدار می‌رود

ژاپن، پنجمین کشوری شد که یک فضاپیما را روی ماه قرار داد.

با این حال، ژاپن در مأموریت خود برای اثبات فن‌آوری فرود «دقیق» بر کره ماه و احیای برنامه فضایی که قبلا با شکست مواجه شده بود، بار دیگر به مانع برخورد.

آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن گفت این کاوشگر هوشمند روی سطح ماه فرود آمد و ارتباط خود را با زمین برقرار کرد ولی صفحات خورشیدی آن قادر به تولید انرژی نبودند و دلیل احتمالی آن را «زاویه اشتباه» عنوان کرد.

هیتوشی کونیناکا، رئیس آزمایشگاه فضایی ژاپن در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت کاوشگر اکنون تنها با باتری خود کار می‌کند و آنها در‌حال حاضر، انتقال داده‌ها به زمین را در اولویت قرار داده‌اند.

این کاوشگر ژاپنی که لقب «تک تیرانداز ماه» را دارد سعی کرد در فاصله ۱۰۰ متری از هدف خود فرود آید، در حالی که دقت متعارف کاوشگران چند کیلومتر است.

آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن می‌گوید فن‌آوری فرود دقیق روی ماه‌ به ابزاری قدرتمند در اکتشافات آینده بر سطح ماه تبدیل خواهد شد.

ژاپن به دنبال ایفای نقش بزرگتری در فضا است و با آمریکا برای رویارویی با چین متحد شده است. ژاپن همچنین میزبان چندین استارتاپ فضایی در بخش خصوصی است و قصد دارد در چند سال آینده یک فضانورد را به عنوان بخشی از برنامه «آرتمیس» ناسا به ماه بفرستد.

همزمان، ترکیه سفر اولین فضانورد خود به ایستگاه فضایی بین‌المللی را در تازه‌ترین مأموریت تجاری «اکسیوم اسپیس» از مرکز فضایی کندی ناسا در فلوریدا جشن گرفت.

این کپسول توسط یک موشک فالکون ۹ بلند شد و یک پرواز ۳۶ ساعته را به سوی مدار آغاز کرد.

خدمه چهار نفره «اکسیوم-۳» به نمایندگی اروپا شامل آلپر گزرآوجی، خلبان ۴۴ ساله جت‌های جنگنده نیروی هوایی ترکیه و نخستین شهروند این کشور بود که به مدار می‌رود.

او به غیر از تجربه نظامی، به مدت هفت سال در خطوط هوایی ترکیه به عنوان کاپیتان خدمت کرد.

آقای گزرآوجی گفت که او همیشه مجذوب پرواز بوده و آرزو داشته روزی به فضا سفر کند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ‌‌ترکیه این موفقیت را در شبکه «ایکس» به کشورش تبریک گفت.

مأموریت‌های «اکسیوم» برای پرواز به ایستگاه فضایی بین‌المللی برای هر کسی که توانایی خرید بلیت را داشته باشد طراحی شده است. دو ماموریت قبلی اکسیوم - که در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ انجام شد، گروهی از تاجران و فضانوردان ثروتمند را با خود برد که دولت‌هایشان هزینه صندلی‌هایشان را پرداخت کردند.

این پرواز اولین ماموریت اکسیوم بود که در آن یک آژانس فضایی تمام صندلی‌ها را خریداری کرد. علاوه بر این، هر مسافر پیشینه خلبانی نظامی را داشت که بسیاری از فضانوردان فعالیت خود را با آن آغاز می‌کنند.

این شرکت همچنین به ماموریت‌های فضایی برای امارات و عربستان سعودی، از جمله اقامت شش ماهه سلطان النیادی، فضانورد اماراتی در ایستگاه فضایی بین‌المللی کمک کرد.

XS
SM
MD
LG