در حالیکه مسکو اصرار دارد ترکیه برای سرنگونی هواپیمای روسیه عذرخواهی کند، این درخواست از سوی مقام های ترکیه رد شد. با این حال، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به شبکه فرانس ۲۴ در روز پنجشنبه گفت که ترکیه خواهان تنش با روسیه نیست و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تماس تلفنی او را بی پاسخ گذاشته است.
والنتینا ماتوینکو، رئیس مجلس اعلای روسیه روز چهارشنبه گفت که مسکو انتظار دارد ترکیه به خاطر هدف قرار دادن هواپیمای جنگی سوخو۲۴ روسی "در داخل سوریه" عذرخواهی کند.
خانم ماتوینکو افزود: "ما انتظار داریم ترکیه مراتب عذرخواهی خود را اعلام کند، مسئولیت این اقدام غیرقانونی را بپذیرد و بابت خساراتی که به روسیه وارد کرده، به مسکو و خانواده های قربانیان، غرامت پرداخت کند."
این مقام روسیه تهدید کرد: "این جنایت بدون پاسخ نخواهد ماند. و به طور حتم اثر چشمگیری بر روابط ما با ترکیه خواهد داشت."
وزیر خارجه ترکیه روز پنجشنبه گفت آنکارا بابت موضوعی که حق با اوست، از مسکو عذرخواهی نخواهد کرد.
مولود چاووش اوغلو با اشاره به گفتوگوی تلفنی روز گذشته خود با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت، با این حال ما در آن گفتوگو ابراز تاسف کردهایم.
واکنش او در حالی است که جتهای جنگنده نیروی هوایی ترکیه روز سه شنبه یک فروند هواپیمای بمبافکن سوخو۲۴ ارتش روسیه را سرنگون کردند. به گفته آنکارا، این جت روسی حریم هوایی ترکیه را نقض کرده بود.
مسکو این ادعای ترکیه را رد کرده و گفته این اقدامی "برنامه ریزی شده" به قصد "تحریک" روسیه بوده است.
در پی این حادثه، کرملین با تاکید بر این که به عملیات هوایی در سوریه ادامه خواهد داد، روز گذشته دستور استقرار سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس۴۰۰ در سوریه و نزدیک مرز مشترک با ترکیه را صادر کرد.
مسکو همچنین ترکیه را متهم کرد که اقدام به خرید نفت از داعش کرده است.
با افزایش تنش میان مسکو و آنکارا، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روز پنجشنبه واکنش کرملین به این رویداد را "احساسی" و "نامتناسب" خواند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رئیس جمهوری ترکیه روز پنجشنبه آنکارا و مسکو را "شرکای استراتژیک" خواند و گفت "ابتدا سیاستمداران و نظامیان ما باید بنشینند و درباره این که چه خطایی رخ داده است گفتوگو کنند، و سپس بر نحوه رفع مشکل بوجود آمده تمرکز کنند."
به گفته آقای اردوغان "این درست نخواهد بود که به جای این کار، ما اظهارات احساسی اینچنین را بیان کنیم."
اشاره رئیس جمهوری ترکیه ظاهرا به اظهارات دمیتری مدودف نخست وزیر روسیه است که پیشتر در روز پنجشنبه دستور تعلیق پروژههای مشترک سرمایهگذاری و واردات مواد غذایی از ترکیه را صادر کرد.
وزیر اقتصاد روسیه نیز از اعمال محدودیت پروازهای مسافری بین دو کشور و توقف آماده سازی منطقه آزاد تجاری مشترک گفته بود.
به گزارش رویترز، آقای اردوغان در بخش دیگری از سخنان خود در واکنش به این اظهارات مقامهای روس گفت "ما شرکای استراتژیک هستیم ... پروژههای مشترک ممکن است تعلیق شوند، اما آیا ممکن است روابط قطع شود؟ آیا چنین رویکردی برای سیاستمداران متناسب است؟"
با این حال، دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین میگوید مسکو همچنان منتظر دریافت پاسخ "منطقی" و توضیح "واقعبینانه" آنکارا درباره دلیل سرنگون کردن هواپیمای نظامی روسیه است.
مسکو میگوید، بمبافکن ساقط شده بر خلاف ادعای آنکارا، هرگز وارد حریم هوایی ترکیه نشده است.
ترکیه میگوید در طول پنج دقیقه ۱۰ بار به بمبافکن روسی اخطار داده است، اما مسکو میگوید خلبانهای هواپیمای نظامی روسیه هیچ اخطاری دریافت نکردهاند.
طبق گفته مسکو، شورشیان ترکمان مورد حمایت ترکیه یکی از دو خلبان هواپیمای ساقط شده را کشتند و دیگری را نیروهای ویژه روسیه و سوریه نجات دادند.
این در حالی است که ترکیه مکالمات رادیویی ضبط شده بین نیروهای ارتش این کشور و خلبان هواپیمای روسی را منتشر کرده که در آن چندین بار به هواپیمای روسیه اخطار داده میشود که در حال نزدیک شدن به حریم هوایی ترکیه است و باید تغییر مسیر دهد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این فایل صوتی که نسخهای از آن به دست این خبرگزاری رسیده است، تنها حاوی اخطارهای پدافند هوایی ترکیه است و در این فایل مشخص نیست آیا پاسخی از سوی خلبانهای روس در کار بوده است یا خیر.
خلبان نجات یافته روس روز چهارشنبه در گفتوگو با رسانههای روسیه گفت هیچ اخطاری دریافت نکرده بود.