لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۷

مهاجران سوری در استانبول؛ نه سودای ماندن نه پای رفتن


مهاجران سوری در محله آکسارای استانبول وقت می گذرانند.
مهاجران سوری در محله آکسارای استانبول وقت می گذرانند.

آمار می گوید تنها در سه ماهه نخست سال جاری ميلادی بيش از ۱۲۰ هزار پناهجوی سوری، افغان، ايرانی و عراقی از ترکيه خود را به جزاير يونان رسانده اند.

در حال حاضر حدود دو ميليون و نيم پناهجوی سوری خارج از اردوگاه های پناهندگان در سراسر ترکيه به طور پراکنده زندگی می کنند.

ترکيه به اتحاديه اروپا پيشنهاد کرده در ازای رسيدگی به درخواست عضويتش در اتحادیه اروپا و دريافت کمک مالی، پناهجويان را اسکان دهد. بخصوص محله آکسارای استانبول که در حال حاضر به خاطر جمعيت انبوه مهاجران عمدتا سوری، به دمشق کوچک معروف شده و بسیاری از شهروندان سوری گریزان از جنگ در آنجا ساکن شده اند.

با يک گردش مختصر در آکسارای ، با نگاهی به چهره ها، هتل های محقر و ارزان قيمت و مسافرخانه های تنگ و شلوغ می توان دريافت که چرا این محله به دمشق کوچک معروف شده است.

آکسارای اکنون تبعيدگاه خيل انبوه جنگزدگان و فقرزدگان سوری و عراقی و افغان و جوانان بيکار ايرانی شده است.

در هوای محله بوی ادويه جات عربی، بخصوص دارچين موج می زند. رستوران مندی با غذاهای سوری از دو سال و نيم پیش در آکسارای باز شده و صاحبش که قبلا در سوریه هم رستوران داشت به نظر بسيار راضی به نظر می رسد.

او می گوید: "اوایل خيلی سخت بود، چون زبان ترکی نمی دانستيم....اما مردم و دولت ترکيه خيلی کمک کردند. الآن از همه جا، سوريه، عراق، آفريقا، شرق آسيا و فيليپين مشتری داريم."

ایسان عبدی صاحب رستوران می گوید همه فکر می کنند "اروپا بهشت است و پول مجانی می گیرند. خبر ندارند که چقدر باید کار کنند."

عبدالقادر ترهان هم کارخانجات از سوريه به ترکيه منتقل کرده است. او می گوید: "در حال حاضر کار زياد است و می توان در حوزه مسکن یا توریسم فعاليت کرد. خيلی از اهالی حلب الان در بخش صنايع و کارخانه کار می کنند."

طبق آمار رسمی ترکيه ۱۰ تا ۱۲ هزار شرکت سوری ثبت شده در ترکيه وجود دارد که قانونا از دولت ترکيه جواز کار دارند.

در حالی که گروهی ديگر از پناهجويان بويژه جوانان، آنان که نه از مهارت کاری برخوردارند و نه توانايی مالی خلاف اين نظر را دارند و می گویند در استانبول برای سوری ها جای زندگی نیست و افراد می خواهند خود را به آلمان یا بلغارستان برسانند.

مسکن و خورد و خوراک هزینه های اصلی مهاجران سوریه در استانبول است و بیکاری مشکل عمده است. اگر هم کاری پیدا شود روزی ۱۲ تا ۱۴ ساعت وقت می خواهد.

دولت ترکيه در حال حاضر با اينکه به پناهجويان سوری بيمه خدمات درمانی رايگان و اجازه کار می دهد، اما نرخ بيکاری به بيش از ۱۰ درصد می رسد و ميزان رقابت برای متقاضيان کار شديدا بالاست. در نتيجه سودای رسيدن به اروپا با همه خطراتش هنوز برای بسياری از پناهجويان هدف غايی ست.

XS
SM
MD
LG