لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۲

نقش پررنگ اقتصاد و سهم کم حقوق بشر در نشست خبری اولاند و روحانی


حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه در کاخ الیزه در پاریس
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه در کاخ الیزه در پاریس

رئیس جمهوری فرانسه و همتای ایرانی او روز پنجشنبه در نشست خبری مشترک در پاریس بر توسعه روابط دوجانبه به ویژه در حوزه اقتصاد سخن گفتند و از قراردادهای متعدد تجاری میان دو کشور خبر دادند.

فرانسوا اولاند با اشاره به انعقاد ۳۰ قرارداد در زمینه‌های مختلف با ایران، گفت به گواه تاریخ فرانسه شریک قدیمی ایران بوده است و در ادامه بر عزم دو کشور برای افزایش سطح همکاری‌های دوجانبه تاکید کرد.

حسن روحانی که در مرحله دوم نخستین سفر اروپایی خود در مقام ریاست جمهوری، روز چهارشنبه از ایتالیا وارد فرانسه شد، نیز گفت "مردم ایران از یاد نمی‌برند که این کشور چهار ماه میزبان امام خمینی بود"

تحرکات دیپلماتیک ایران برای توسعه روابط با غرب، پس از حصول توافق هسته‌ای ۲۳ تیر ماه و اجرای آن در ماه گذشته وارد مرحله جدیدی شده است، که توسعه روابط اقتصادی از اهداف عمده آن است.

آقای اولاند با اشاره به توافق اتمی گفت، یکی از مهم‌ترین کارهایی که ما و ایران انجام خواهیم داد، نظارت بر حسن اجرای برجام است. آقای روحانی نیز گفت "به برجام متعهدیم، تا جایی که دیگر کشورها هم آن را رعایت کنند."

حقوق بشر

همزمان با ورود رئیس جمهوری ایران به فرانسه، برخی از گروه‌های مدافع حقوق بشر از رئیس جمهوری فرانسه خواستند که لزوم رعایت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران را به همتای ایرانی خود گوشزد کند.

با این حال مقوله حقوق بشر در نشست خبری مشترک آنها سهم اندکی داشت؛ هر چند مشخص نیست آیا در گفت‌وگوهای خصوصی رؤسای جمهوری دو کشور تا چه حد بر روی این مساله تاکید شده باشد.

فرانسوا اولاند بدون اشاره به جزئیات گفتگوهای خود با حسن روحانی، تنها اشاره کرد که با او درباره وضعیت حقوق بشر در ایران نیز هم صحبت کرده است.

آقای روحانی نیز با بیان این که غربی‌ها نباید فکر کنند حقوق بشر تنها در غرب است و در کشورهای ما نیست، گفت هر کشوری به دنبال رعایت حقوق بشر است.

وی در پایان سخنانش بدون اشاره به وضعیت حقوق بشر در ایران، گفت مهاجران هم باید از برابری حقوق برخوردار باشند. اظهارنظری که ظاهرا کنایه از برخورد کشورهای اروپایی با پناهجویان است.

بحران سوریه

سفر حسن روحانی به اروپا و تلاش برای ترمیم روابط با غرب که طی چند سال اخیر آسیب دیده است، در حالی صورت می‌گیرد که تلاش‌های دیپلماتیک برای برگزاری دور جدید گفت‌وگوهای صلح سوریه در جریان است.

تهران که پس از توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی برای نخستین بار به مذاکرات بین المللی با هدف پایان دادن به جنگ داخلی سوریه دعوت شد، از دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه حمایت می‌کند،؛ در حالی که کشورهای غربی از مخالفان آن حمایت می‌کنند.

فرانسوا اولاند با اشاره به این که با حسن روحانی درباره بحران تروریست‌ها بخصوص در خاور میانه صحبت کرده است، گفت درباره سوریه و لبنان نیز حرف زدیم و دیدگاه‌هایمان به هم نزدیک شد.

رئیس جمهوری ایران نیز در پاسخ به این پرسش که آیا جمهوری اسلامی ایران حاضر است حمایت از بشار اسد را متوقف کند، گفت "این تصمیم مردم سوریه است، نه ما."

وی مشکل اصلی سوریه را تحرکات گروه افراطی موسوم به "دولت اسلامی" (داعش) دانست و گفت مشکل "کسانی است که از آنها حمایت می‌کنند و کسانی است که از آنها نفت می‌خرند."

به نظر می‌رسد که این اظهارات حسن روحانی در انتقاد از عربستان سعودی و ترکیه مطرح شده باشد که بر خلاف تهران، از مخالفان دمشق حمایت می‌کنند.

XS
SM
MD
LG