لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۵

گزارش وزارت خارجه آمریکا: ایران در میان ناکام‌ترین کشورها در مبارزه با «قاچاق انسان»؛ بلینکن: فساد مهمترین ابزار قاچاقچیان است


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا

وزارت خارجه ایالات متحده سه‌شنبه ۲۸ تیرماه تازه‌ترین گزارش سالانه خود درباره قاچاق انسان در سراسر جهان را منتشر کرد. در این گزارش جمهوری اسلامی ایران برای چندمین سال متوالی در زمره ناموفق‌ترین کشورها ارزیابی شد.

در گزارش وضعیت قاچاق انسان، کشورها بر اساس نحوه مقابله‌شان با این پدیده، میزان شفافیت و پیروی از استانداردهای مرتبط به سه رده تقسیم‌بندی می‌شوند. جمهوری اسلامی ایران امسال هم در رده سوم، یعنی پایین‌ترین رده دسته‌بندی کشورهای درگیر قاچاق انسان، قرار گرفته است. نکته قابل توجه گزارش امسال توجه ویژه به کودک‌سربازی در این راستا‌ است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در سخنرانی کوتاه خود در رونمایی از گزارش سال ۲۰۲۲، با اشاره به فساد به عنوان مهمترین ابزار مورد استفاده قاچاقچیان انسان به یازده کشور اشاره کرد که به دلایل خاموش کردن صدای مخالفان یا به منظور برآورده کردن منافع خود، بانی یا مشوق قاچاق انسان هستند.

او با اشاره به تبعیض و بهره‌کشی به عنوان محرکه‌های فرار شهروندان و گرفتارشدنشان در دام قاچاقچیان انسان، به لزوم اهتمام و عزم حکومت‌ها و دولتمردان برای مبارزه با این پدیده اشاره کرد.

وزیر امور خارجه آمریکا که دیباچه این گزارش را تحریر کرده با بیان جمله «همگان باید آزاد باشند»، به بیان مصادیق نقض این آزادی در نتیجه اقدامات قاچاقچیان انسان پرداخته است. او در این مقدمه با اشاره به تاثیرات قاچاق انسان بر جامعه جهانی، از لزوم عزم و همت رهبران جهان برای مبارزه با این پدیده و ایجاد زمینه برای جوامعی پایدار و با ثبات که امکان رشد و بالندگی سخن گفته است. آقای بلینکن همچنین با اشاره به تهاجم روسیه به اوکراین و بی‌خانمان شدن میلیون‌ها اوکراینی، این اتفاق را مایه نگرانی و زمینه‌ای برای سودجویی قاچاقچیان انسان بر شمرده است.

در بخش مربوط به وضعیت قاچاق انسان به تفکیک کشورها، وضعیت جمهوری اسلامی همچون سال‌های گذشته «وخیم» عنوان شده و به دلیل رعایت نکردن حداقل استانداردها برای مقابله با قاچاق انسان در پایین‌ترین رده مبارزه با قاچاق انسان قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش علاوه بر این، ایران هیچ تلاش عمده‌ای برای رسیدن به آن استانداردها به خرج نداده و از این رو در رده سوم جای گرفته‌ است.

این گزارش که توجه ویژه‌ای به کودک‌سربازگیری دارد، ایران را یکی از کشورهای خاطی در این زمینه معرفی می‌کند. در این گزارش همچنین به کشورهایی که علاوه بر بی‌توجهی به پروتکل‌های سازمان ملل در مبارزه با قاچاق انسان خود نیز در این زمینه نقش ایفا می‌کنند، اشاره شده است. در این فهرست نام ایران نیز در کنار أفغانستان، سودان جنوبی،‌ کره‌شمالی، و سوریه به چشم می‌خورد.

در این گزارش با اشاره به تاثیر پاندمی و قرنطینه از بی‌تفاوتی مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی نسبت به قاچاق انسان انتقاد شده و ضعف قوانین و اجرای آنها از سوی وزارت کشور جمهوری اسلامی مورد انتقاد قرار گرفته است.

در گزارش ۲۰۲۲ وزارت خارجه آمریکا، همانند سال‌های گذشته از ناکارآمدی قوانین جمهوری اسلامی در قبال تبیین و مبارزه با قاچاق انسان برای چندمین سال متوالی انتقاد شده است. سرکوب سازمان‌های مردم نهاد و عدم استفاده از ظرفیت‌های موجود در کنار مجرم‌انگاری قربانیان از دیگر موارد مورد انتقاد از سوی این گزارش است.

بنا بر این گزارش، حکومت جمهوری اسلامی همان الگوی سال‌های قبل را در نقض حقوق قربانیان قاچاق جنسی ادامه می‌دهد و هیچ تلاشی برای کاهش تقاضا برای خدمات جنسی، کودک‌ همسری، یا سوء‌استفاده جنسی از کودکان نکرده است.

طرح روی جلد گزارش سال ۲۰۲۲ درباره قاچاق انسان
طرح روی جلد گزارش سال ۲۰۲۲ درباره قاچاق انسان

این بیست و دومین گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا در حوزه قاچاق انسان است که از ژوئیه ۲۰۰۱ تاکنون منتشر شده و وضعیت قاچاق انسان در سراسر جهان و به تفکیک کشورها را مورد بررسی و کنکاش قرار داده است.

برای مطالعه متن کامل این گزارش کلیک کنید.

XS
SM
MD
LG