جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، عصر شنبه ٢٣ مرداد، با انتشار بیانیهای در تشریح تصمیم خود مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، گفت که حضور ٢٠ ساله ایالات متحده در افغانستان به دلیل جنگ با عاملان حملات ١١ سپتامبر بود.
پرزیدنت بایدن در این بیانیه گفت که در روزهای اخیر با تیم امنیت ملیاش در ارتباط بوده و دستورات لازم درباره چگونگی حفاظت از منافع و ارزشهای آمریکا را همزمان با پایان ماموریت نظامی در آن کشور، به آنها داده است.
رئیس جمهوری آمریکا در این بیانیه با اشاره به توصیههای تیمهای دیپلماتیک، نظامی، و اطلاعاتی ایالات متحده، از صدور مجوز اعزام نزدیک به پنج هزار سرباز آمریکایی جهت حصول اطمینان از امنیت پرسنل آمریکا و کشورهای همپیمان، و نیز بیرون آوردن منظم و امن افغانستانیهای کمککننده به نیروهای آمریکایی از آن کشور، خبر داد.
دستور آقای بایدن به نیروهای مسلح و اطلاعاتی برای حفظ توانایی لازم جهت مقابله با تهدیدهای تروریستی آینده از جانب افغانستان؛ دستور او به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، برای پشتیبانی از اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، و سایر رهبران آن کشور در تلاشهای آنها برای جلوگیری از خونریزی و رسیدن به توافق سیاسی؛ پیام ایالات متحده به نمایندگان طالبان در دوحه مبنی بر پاسخ نظامی سریع و نیرومند ایالات متحده به هرگونه تهدید علیه پرسنل آمریکا در افغانستان؛ و تلاشهای آمریکا جهت انتقال افغانستانیهای متقاضی دریافت روادید ویژه، از دیگر محورهای این بیانیه بود.
رئیس جمهوری آمریکا، با اشاره به هزینه هزار میلیارد دلاری جنگ افغانستان و آموزش ٣٠٠ هزار پلیس و سرباز افغانستانی و تجهیز آنها با سلاحهای پیشرفته آمریکایی، افزود: «حضور بیپایان آمریکا در میانه مناقشه داخلی یک کشور دیگر برای من قابل قبول نبود.»
پرزیدنت بایدن در عین حال تصریح کرد که رئیس جمهوری پیشین آمریکا بود که این توافق را منعقد کرد، روز اول ماه مه ۲۰۲۱ را به عنوان مهلت خروج نیروهای آمریکایی تعیین کرد، و اندک زمانی پیش از پایان دوره ریاستجمهوریاش شمار نیروهای آمریکایی را به حداقل ممکن – یعنی ۲۵۰۰ تن - کاهش داد.
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز شنبه با اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، درباره تحولات جاری در آن کشور گفتوگو کرد.
بنا بر بیانیه کوتاهی که در تارنمای وزارت خارجه منتشر شد، دو طرف درباره فوری بودن تلاشهای دیپلماتیک و سیاسی برای کاهش خشونت بحث و تبادل نظر کردند.
آقای بلینکن همچنین بر تعهد ایالات متحده نسبت به رابطه نیرومند دیپلماتیک و امنیتی با دولت افغانستان و پشتیبانی آمریکا از مردم آن کشور، تاکید کرد.
ستیزهجویان گروه اسلامگرای طالبان طی هفتههای گذشته موفق به تصرف مراکز بیش از ٢٠ استان از مجموع ۳۴ استان این کشور شدهاند.
تصرف قندهار و هرات، دومین و سومین شهرهای بزرگ این کشور، توسط طالبان در روزهای گذشته و سقوط روز شنبه مزار شریف، چهارمین شهر بزرگ افغانستان، همزمان با سقوط چند شهر مهم در اطراف کابل، این کشور را در آستانه سقوط کامل به دست گروه طالبان قرار داده است.