تونی بلر، نخستوزیر پیشین بریتانیا از کشورهای اروپا خواست تا برای ایجاد یک «استراتژی منسجم برای مقابله با ظهور چین بهعنوان دومین ابرقدرت جهان» گرد هم آیند.
بلر، روز شنبه در جریان در سخنرانی سالانه دیچلی، خواستار اتخاذ سیاست «قدرت بهعلاوه تعامل» در قبال پکن شد. او هشدار داد که دوران سلطه سیاسی و اقتصادی غرب، رو به پایان است.
نخستوزیر پیشین بریتانیا میگوید: «قدرتهای اروپایی باید هزینههای دفاعی خود را افزایش دهند، تا برتری نظامی خود را حفظ کنند.»
او همچنین خواسته که این کشورها «قدرت نرم» خود را، با ایجاد «روابط با کشورهای در حال توسعه» گسترش دهند. به باور تونی بلر، این کشورها در عین حال «نیاز فوری دارند که به دیوانگی در سیاست داخلی پایان داده و عقل و استراتژی را بازگردانند.»
تونی بلر گفته است: «در مورد چین، این کشور قبلا در بسیاری از زمینههای فناوری در رقابت با ایالات متحده عقب افتاده بود، در حالیکه شی جین پینگ، رییسجمهوری چین جاهطلبی خود را برای بازگرداندن تایوان به حکومت پکن پنهان نمیکرد.»
نخستوزیر پیشین بریتانیا افزوده است: «همزمان، تهاجم بیرحمانه و غیرقابل توجیه روسیه به اوکراین، نشان داد که آنها دیگر نمیتوانند بهطور خودکار انتظار داشته باشند که قدرتهای بزرگ جهانی، به هنجارهای پذیرفتهشده بینالمللی پایبند باشند.»
او میگوید: «در نتیجه اقدامهای پوتین، ما نمیتوانیم به رهبری چین اعتماد کنیم تا رفتاری را که ما منطقی میدانیم، انجام دهد.»
تونی بلر در جریان سخنرانی تذکر میدهد که امیدوار است در مورد چین، سخنانش بهاشتباه برداشت نشود. چون او در مورد »درازمدت» صحبت میکند.
بلر تصریح کردهاست: «من نمیگویم که چین تلاش خواهد کرد تا در زمانی کوتاه، تایوان را با زور تصرف کند. اما ما نمیتوانیم سیاست خود را بر این اطمینان قرار دهیم که چنین نخواهد بود.»تونی بلر مدعی است: «حتی با کنار گذاشتن تایوان، واقعیت این است که چین تحت رهبری شی، در حال رقابت برای نفوذ است و این کار را بهشدت انجام میدهد.»
او گفتهاست: «پکن نهفقط برای قدرت، بلکه با سیستم ما، شیوه حکومت و زندگی ما، رقابت خواهد کرد و غرب باید به اندازه کافی قوی باشد تا از سیستمها و ارزشهای خود دفاع کند.»
تونی بلر پیشبینی میکند «بزرگترین تغییر ژئوپلیتیک قرن حاضر، از چین خواهد بود، نه از روسیه.»
بلر میگوید: «ما به پایان سلطه سیاسی و اقتصادی غرب نزدیک می شویم. جهان از اینپس دستکم دوقطبی و احتمالا چند قطبی، خواهد بود. این نخستین بار در تاریخ معاصر است که شرق میتواند در شرایط برابر با غرب، قرار گیرد.»
نخستوزیر پیشین دولت بریتانیا، همچنین اظهار کرده: «با توجه به اینکه چین و همچنین کشورهایی مانند ایران، روسیه و ترکیه، منابع خود را به کشورهای در حال توسعه میریزند و نیز پیوندهای دفاعی و سیاسی قوی ایجاد میکنند، لازم است که غرب هم اهمیت قدرت نرم را فراموش نکند.»
بلر میگوید: «ما یک فرصت استثنایی داریم. کشورهای در حال توسعه، تجارت با غرب را ترجیح میدهند. آنها اکنون نسبت به یک دهه پیش، به قراردادهای چینی بسیار بدبین شدهاند. این کشورها، نظام غرب را بیش از آنچه که ما تصور میکنیم، تحسین میکنند.»