چهار فرد مطلع، خبر دادهاند که علیبابا، بیش از «یک سوم از پرسنل تیم معاملات داخلی» خود را کاهش میدهد. این اقدام پس از «سرکوب گسترده نظارتی پکن» صورت میگیرد که بازار الکترونیک چین را بهشدت راکد کرده است.
بهگزارش رویترز، شرکت علی بابا قصد دارد «تیم سرمایهگذاری استراتژیک خود را متشکل از ۱۱۰ نفر که عمدتا در چین مستقر هستند، به حدود ۷۰ نفر کاهش دهد.»
رویترز بهنقل از «افراد مطلع» افزوده: «این شرکت پیشتر تعداد زیادی از کارکنان خود را از تعدیل نیرو مطلع کرده است».
بهگفته این افراد «تعدیل مشاغل عمدتا شامل افراد کارمند و ردهبالا که در چین مستقر هستند، میشود.»
مطلعان، از ذکر نام خود خودداری کردهاند، زیرا مجاز به صحبت با رسانهها نیستند.
علی بابا به هنوز این اظهارات واکنشی نشان نداده است.
علی بابا، یک شرکت «تجارت الکترونیکی» چینی است که سرویسهای C2C، B2C و B2B را از طریق پورتالهای وب ارایه میدهد. از جمله دیگر سرویسهای این شرکت، میتوان به سرویسهای پرداخت الکترونیکی، موتورهای جستجوی خرید و رایانش ابری دادهمحور را ذکر کرد.
وبسایت علی بابا در سال ۱۹۹۹ توسط جک ما، بنیان گذاشته شد.
رویترز در ماه مارس گزارش داده بود «علی بابا و رقیب اصلی آن تن سنت در سال جاری، در حالیکه قرنطینه و مهار کووید-۱۹ در چین مانع از رشد شده است، قصد داشتهاند که دهها هزار پست شغلی، را کاهش دهند».
روز یکشنبه، تنظیم کننده بازار چین، شرکتهایی مانند «علی بابا و تن سنت» را مجبور کردهاست که بهدنبال راههایی برای «کاهش هزینههای عملیاتی» باشند.
شرکت علیبابا، در طول سالها استعدادهایی را از «بانکهای بزرگ وال استریت و صندوقهای سهام خصوصی، از جمله معاملهگر کهنهکار گلدمن ساکس، مایکل ایوانز» جذب کرده است تا «تواناییهای معاملات داخلی» خود را تقویت کند.
بنا بر این گزارش، همچنین در سال ۲۰۱۶ زمانی که شرکتهای چینی، فعالانه در حال خرید دارایی در سطح جهان بودند، تیم سرمایهگذاری داخلی علیبابا به حدود ۱۵۰ نفر افزایش یافت.
این رقم، سهبرابر بیشتر از تن سنت بوده و هدف علیبابا این بود که بتواند روند معاملات جهانی خود را حفظ کند.
در ماه مارس نیز در همین خبرگزاری گزارش شده بود «این شرکت در ماه فوریه شروع به اخراج کارمندان سایر واحدهای تجاری خود کرده و سرانجام بیش از ۱۵ درصد از کل نیروی کار، یعنی در حدود ۳۹۰۰۰ پرسنل خود را از شرکت بیرون کرده است».