گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا معتقد است که جمهوری اسلامی ایران به روسیه موشکهای بالستیک داده است.
وزیر دفاع بریتانیا در مصاحبه با مجله «هاوس» تایید کرد که بریتانیا اطلاعاتی در مورد گزارشهای مربوط به ارائه موشکهای زمین به زمین از سوی جمهوری اسلامی ایران به روسیه دارد، ولی حاضر نشد جزئیات آن را ارائه دهد.
خبرگزاری رویترز در ماه فوریه گزارش داد که جمهوری اسلامی تعداد زیادی موشک بالستیک به روسیه داده است.
این گزارش با هشدار سریع آمریکا همراه بود که اعلام کرد در صورت صحت، جمهوری اسلامی با پاسخ «سخت» جامعه بینالمللی روبهرو خواهد شد.
جمهوری اسلامی ایران تامین موشک برای روسیه را تکذیب کرده است.
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا به مجله «هاوس» گفت: «جمهوری اسلامی چه موشکهای بالستیک به روسیه داده باشد و چه پهپادهای شاهد، ما شاهد آن بودهایم که اگر در دنیا مشکلی وجود داشته باشد، اغلب از سوی جمهوری اسلامی ایران تغذیه میشود.»
خبرگزاری رویترز در اوایل اسفند در گزارشی اختصاصی به نقل از شش منبع آگاه اعلام کرد که حکوکت ایران تعداد زیادی موشک بالستیک زمین به زمین نیرومند را به روسیه فرستاده است.
سه منبع ایرانی به رویترز گفته بودند که ایران حدود ۴۰۰ فروند موشک - شامل تسلیحات بالستیک کوتاهبرد مانند «فاتح- ۱۱۰» و «ذوالفقار» - را به روسیه تحویل داده است. به گفته کارشناسان، این موشکهای قابل حمل جادهای میتوانند نقاطی را در فواصل ۳۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتری هدف قرار دهند.
جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، اوایل دی ماه، از پیشرفت مذاکرات بین جمهوری اسلامی و روسیه جهت خرید موشکهای برد کوتاه بالستیک توسط کرملین ابراز نگرانی کرده بود.
او گفت که واشنگتن علاوه بر اعمال تحریمهای بیشتر، مساله را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد داد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد، تحریمهایی را علیه صادرات موشکی جمهوری اسلامی وضع کرده است که قرار بود در ماه اکتبر [سال ۲۰۲۳] منقضی شوند.
با این حال، آمریکا و اتحادیه اروپا این تحریمها را به دلیل نگرانی از ادامه صادرات این سلاحها به گروههای نیابتی در خاورمیانه و روسیه حفظ کردند.
کییف بارها از تهران خواسته است که ارسال پهپادهای شاهد به روسیه را متوقف کند، این پهپادها در کنار مجموعهای از موشکهای دیگر به یکی از عناصر اصلی حملات دوربرد مسکو به شهرها و زیرساختهای اوکراین تبدیل شدهاند.