ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین میگوید تأخیر در تحویل تسلیحات توسط کشورهای غربی زمینه را برای پیشرویهای روسیه در میدان جنگ آماده میکند و نبرد را در بخشهایی از خط مقدم «بسیار دشوار» کرده است.
این در حالی است که کمکهای آمریکا به اوکراین به ارزش ۶۰ میلیارد دلار به دلیل اختلافات سیاسی در کنگره متوقف شده است.
مجلس سنای آمریکا به رهبری دموکراتها سهشنبه ۲۴ بهمن لایحه کمک این کشور به اوکراین، اسرائیل و تایوان را تصویب کرد و این در شرایطی است که درباره سرنوشت آن در مجلس نمایندگان تحت کنترل جمهوریخواهان تردید وجود دارد.
با این حال، کمکهای بیشتر برای اوکراین در راه است.
سوئد، که در آستانه پیوستن به ائتلاف ناتو است روز سهشنبه اول اسفند، بزرگترین بسته کمکی خود تاکنون را اعلام کرد و گفت کمک نظامی به ارزش ۶۸۱ میلیون دلار به اوکراین ارسال خواهد کرد. کانادا نیز اعلام کرد که تحویل بیش از ۸۰۰ پهپاد به اوکراین را سرعت میبخشد.
زلنسکی، در سخنرانی ویدئویی روزانه خود گفت که روسیه، نیروهایش را در شماری از نقاط خط مقدم هزار و پانصد کیلومتری مستقر کرده است.
او گفت که روسها در حال بهره بردن از تأخیر در ارسال کمکها به اوکراین هستند و تأکید کرد که نیروهای اوکراینی به شدت از نظر توپخانه، سیستمهای دفاع هوایی و تسلیحات دوربرد دچار کمبود شدهاند.
نیروهای اوکراینی پس از چهار ماه مقاومت در برایر تهاجم قدرتمند روسیه به رغم کمبود مهمات، آخر هفته گذشته ناچار شدند از شهر استراتژیک آودیکا در شرق این کشور عقبنشینی کنند.
الکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین گفت در حالی که وضعیت در میدان نبرد دشوار شده است، وضعیت در جبهه شرقی «فاجعهبار» نیست.
او در گفتگو با روزنامه اوکراینی «اوکراینسکا پراودا» ادعا کرد که روسیه در تلاش برای گرفتن شهر آودیوکا، تلفات سنگینی را در نیروها و تجهیزاتش متحمل شده است.
وزارت دفاع بریتانیا در تازهترین ارزیابی خود گفت که نیروهای کرملین برای «استراحت و بازسازی» به زمان نیاز دارند.
«مؤسسه مطالعات جنگ»، اندیشکده مستقر در واشنگتن نیز انتظار دارد روسیه در این منطقه یک «مکث عملیاتی» داشته باشد.
زلنسکی گفت مذاکرات با شرکای خارجیاش بر سر چگونگی «از سرگیری و گسترش» کمکها ادامه دارد.
وزارت دارایی اوکراین روز سهشنبه، اول اسفند اعلام کرد که سال گذشته ۴۲.۵ میلیارد دلار از شرکای خارجی خود دریافت کرد که ۱۱.۶ میلیارد دلار آن به صورت «کمک بلاعوض» بود که آمریکا با ۱۱ میلیارد دلار، بیشترین سهم را در این کمک داشت.
در تحولی دیگر، یک پهپاد روسی «لنست» روز سهشنبه، اول اسفند به خانهای در شمال منطقه «سومی» اوکراین حمله کرد و پنج عضو یک خانواده را کشت.
اوکراین میگوید تمامی ۲۳ پهپاد «شاهد» را که روسیه دوشنبه شب در مناطق مختلف این کشور پرتاب کرد، سرنگون کرد.
روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که یکی از مهمترین صادرات تسلیحات ایران، پهپاد انتحاری «شاهد» است که از آن برای کشتن سه نظامی آمریکایی در اردن در حمله یک گروه شبهنظامی عراقی در هشتم بهمن استفاده شد.
آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در تحقیقات خود که در ماه جاری میلادی منتشر شد اعلام کرد که مدلهایی از همان خانواده پهپادهایی که سربازان آمریکایی را در اردن کشتند، در بسیاری از جبههها، از جمله توسط حوثیهای یمن، شبهنظامیان عراقی که اسرائیل را هدف قرار میدهند و توسط روسیه در جنگ علیه اوکراین استفاده شده است.