لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۴

هشدار تورمی به لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۳؛ تورم از ۵۰ درصد عبور می‌کند


بحرانی‌تر شدن شرایط اقتصادی ایران موضوعی است که کارشناسان در داخل کشور نسبت به آن هشدار می‌دهند، هشداری که با اظهارنظر رئیس پیشین «سازمان برنامه و بودجه» درباره درآمدهای «تخیلی» در لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۳ و عبور تورم از مرز ۵۰ درصد، به نگرانی‌های جامعه افزوده است.

حمید میرزاده در روزنامه «اعتماد» نوشته است که در بودجه سال آینده منابع عمومی دولت ۱۸/۲ درصد و درآمدهای مالیاتی ۴۹/۸ درصد افزایش نشان خواهد داشت.

میرزاده نسبت به تحقق درآمدهای مالیاتی نیز اظهار تردید کرده و نوشته که احتمال تحقق مالیات‌ها در سال آتی کم است و کسری بودجه را تشدید خواهد کرد.

رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه افزایش چاپ پول توسط دولت برای جبران کسری بودجه را محتمل‌ترین اقدام دانسته و برهمین اساس تورم بالای ۵۰ درصد را دور از ذهن ندانسته است.

نتیجه این اتفاقات نیز تداوم کاهش ارزش پول ملی، ادامه رکود اقتصادی، کاهش قدرت خرید مردم، به‌خصوص قشر حقوق‌بگیر و افزایش خط فقر و کاهش تحمل‌پذیری اقشار کم درآمد عنوان شده که به باور میرزاده ممکن است زمینه آشفتگی‌های اقتصادی و اجتماعی را فراهم سازد.

این نگرانی‌ها در بین کارشناسان نیز وجود دارد و آنها نیز نسبت به آینده اقتصادی مردم و ایران هشدار می‌دهند. در همین رابطه یک اقتصاددان به وب‌سایت «فرارو» گفته است که با بودجه سال آینده «عملا قدرت خرید گروه بزرگی از جامعه، کاملا کاهش پیدا می‌کند.»

مرتضی افقه تاکید کرده که سال آینده «سال بسیار سختی برای مردم خواهد بود.»

محمدحسین فرهنگی، نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی نیز در مخالفت با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ گفته بود که دولت به ۶۰ درصد افزایش مالیاتی در سال جاری۵۰ درصد نیز اضافه کرده و بنابراین با افزایش ۱۱۰ درصدی مالیات‌ها نسبت به سال ۱۴۰۱ مواجه هستیم.

فرهنگی این اقدام را تورم‌زا و موجب اخلال در فعالیت‌های اقتصادی دانسته بود.

تمامی این موارد در حالی است که تورم در ایران زندگی مردم را مختل کرده و تاثیر کاهش قدرت خرید در تمامی بخش‌ها کاملا ملموس است.

بطور مثال در حوزه آموزش مرور آمار منتشر شده توسط مرکز دولتی آمار ایران نشان می‌دهد که تورم آموزش رکورد ۱۲ ساله خود را شکسته و به بالاترین سطح در این سال‌ها رسیده است.

در تحولی دیگر، تورم بیش از ۴۰ درصدی در سال‌های اخیر ضمن کاهش قدرت خرید مردم و همچنین کاهش کیفیت کالاهای مصرفی؛ سبک زندگی مردم را نیز تحت تاثیر قرار داده است که برهمین اساس رسانه‌ها نوشته‌اند «سبک زندگی قسطی» در ایران رواج یافته است؛ «خرید قسطی حتی برای مواد غذایی.»

بررسی آمارهای منتشر شده توسط نهاد دولتی مرکز آمار نشان می‌دهد تورم سالانه در آبان‌ ماه ۴۴/۹ درصد بوده است که بر خلاف ادعای مسئولان مبنی بر کاهشی بودن آن، کماکان در بالای ۴۰ درصد قرار دارد و احتمال عبور تورم از مرز ۵۰ درصد، نگاه مردم و کارشناسان را نسبت به آینده با شک و تردید همراه کرده است.

XS
SM
MD
LG