بر اساس اعلام معاون اقتصادی و رفاه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار است در ماههای آینده «کالابرگ» به سایر اقلام از جمله شویندهها خواهد رسید و احتمال دارد برای دهکهای ۴ تا ۹ هم اجرا شود.
علیرضا عسگریان در مصاحبهای که روز سهشنبه منتشر شد تاکید کرده که کالابرگ بستههای اساسی و هدفمندی یارانهها و ارائه بستههای یارانهای شامل بسته نان، دارو، سوخت، یارانه حوزه آب، بسته سلامت و اخیرا کالابرگ شامل سبد غذایی در دستور کار است.
به گفته عسگریان قبل از اجرای طرح کالابرگ، سه دهک اول جامعه یارانه ماهانه ۴۰۰ هزار تومان و دهکهای بعدی تا دهک نهم، ۳۰۰ هزار تومان دریافت میکردند، درحالیکه یارانه قبلی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان در ماه بود و «یک باره یارانهها بهطور میانگین ۹ برابر افزایش پیدا کرد.»
بر اساس آمار اعلام شده توسط او در حال حاضر ۲۴ میلیون نفر در کشور مشمول دریافت کالابرگ هستند که «احتمال دارد» در آینده اعتبار مازاد برای دهکهای ۴ تا ۹ هم اجرا شود و در این صورت ۹۰ درصد جمعیت کشور شامل دریافت کالابرگ میشوند.
معاون رفاه وزیر کار هدف دولت از اجرای طرح کالابرگ را جلوگیری از «فقر غذایی در جامعه» اعلام کرده است اما سوال اینجاست که ۴۸۰ هزار تومان یارانه و سهمیه کوپن چه تاثیری میتواند بر سبد غذایی خانوار داشته باشد.
بررسیهای صدای آمریکا نشان میدهد بر اساس سبد غذایی استاندارد و ضروری اعلام شده توسط وزارت بهداشت، هر فرد ایرانی باید روزانه ۳۲۰ گرم نان، ۱۰۰ گرم برنج، ۲۰ گرم ماکارونی، ۲۶ گرم حبوبات، ۷۰ گرم سیب زمینی، ۲۸۰ گرم سبزی، ۲۶۰ گرم میوه، ۴۸ گرم گوشت قرمز، ۵۰ گرم گوشت سفید، ۲۴ گرم تخم مرغ، بین ۲۲۵ تا ۲۴۰ گرم شیر یا لبنیات، ۳۵ تا ۴۰ گرم روغن و ۴۰ تا ۵۰ گرم قند و شکر مصرف کند.
محاسبه وزنی و ریالی جدول اعلامی وزارت بهداشت نشان میدهد که هر فرد باید ۱۵۲۸ گرم از مواد غذایی مختلف مصرف کند؛ موادی که با در نظر گرفتن قیمتهای جاری روزانه ۱۲۶ هزار تومان هزینه در بر دارد. این عدد برای یک ماه معادل ۳ میلیون ۷۸۰ هزار تومان خواهد بود و یک خانواده ۴ نفره باید در ماه ۱۵ میلیون و ۱۲۱ هزار تومان بابت مواد غذایی در سبد مطلوب اعلامی وزارت بهداشت هزینه کند. با در نظر گرفتن این اعداد، ۴۸۰ هزار تومان تنها برای تغذیه استاندارد ۴ روز یک نفر کافی است.
پیش از این جمشید اسدی، کارشناس اقتصادی در مصاحبه با صدای آمریکا گفته بود که طرح کالابرگ با توجه به تورم ۷۰ درصدی کالاهای غذایی و ادامه رکود در تولید، قادر نیست مشکلات جامعه برای تامین هزینههای خرید مواد مورد نیاز خانوارها را مرتفع کند.