رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز یکشنبه ۱۸تیرماه گفت: «کاملاً منطقی است که طرح ژاپن برای رهاسازی آب رادیواکتیو تصفیهشده از نیروگاه هستهای فوکوشیما، توجه زیادی را در منطقه به خود جلب کند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، او همچنین گفت: درک میکند که نگرانیها در مورد این طرح همچنان وجود دارد، اما افزود، بررسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی که هفته گذشته منتشر شد، نشان میدهد که اگر این طرح طبق برنامه اجرا شود، «با استانداردهای ایمنی بینالمللی مطابقت دارد.»
گروسی همچنین روز یکشنبه، ۱۸ تیرماه با اعضای حزب دموکرات اپوزیسیون کره جنوبی که نگرانیهای عمومی شدیدی در مورد طرح ژاپن دارند و از یافتههای آژانس بین المللی انرژی اتمی انتقاد کردهاند، دیدار کرد.
وی سونگ گون، از اعضای حزب دمکرات کره جنوبی که ریاست کمیته ویژهای در این زمینه را بر عهده دارد، گفت که یافتههای آژانس «کاستیهایی» دارد و نگرانیهای گسترده عمومی در مورد ایمنی در کشور «مشروع و منطقی» است.
دولت کره جنوبی روز جمعه اعلام کرد که به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی احترام میگذارد و تحلیلش نشان میدهد که انتشار این خبر «هیچ تاثیر معناداری» بر آبهای این کشور نخواهد داشت.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز روز چهارشنبه از طرح رهاسازی آب رادیواکتیو تصفیهشده انتقاد کرده و تهدید کرد در صورت پیشبرد این طرح، وارد عمل خواهد شد.
کره شمالی نیز از حمایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی از طرح ژاپن انتقاد کرده و آن را «ناعادلانه» و نشانگر «استانداردهای دوگانه» خواند و به تلاش ناظر هستهای سازمان ملل برای محدود کردن برنامه هستهای پیونگ یانگ اشاره کرد.
گروسی روز جمعه از ژاپن به کره جنوبی وارد شد. گروههایی از شهروندان معترض، روز شنبه با انجام تظاهرات خیابانی به این طرح انتقاد کردند.
از زمان وقوع سونامی در سال ۲۰۱۱، که بهشدت به نیروگاه فوکوشیما آسیب رساند، بیش از یک میلیون تن فاضلاب تصفیهشده در آنجا انبار شده است. ژاپن حالا میخواهد تخلیه این آب در اقیانوس آرام را شروع کند.
با این حال، این کشور هنوز تاریخی را برای رهاسازی آب رادیواکتیو تصفیه شده از نیروگاه فوکوشیما به اقیانوس اعلام نکرده است و در انتظار تایید نهایی از سوی نهاد ملی نظارتی هستهای است.