رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران میگوید داروهای جدید سرطان بسته به دز مصرفی برای هر نوبت استفاده از ۱۰ میلیون تا بالای ۱۰۰ میلیون هزینه دارد. او افزود بیمهها نیز این داروها را پوشش نمیدهند.
یاشا مخدومی، رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران میگوید شرکتهای ایرانی تلاش کردهاند «خارج از قوانین ثبت اختراع»، مشابه داروهای جدید از جمله ایمونوتراپی را تولید کنند ولی ورود این داروها به دارونامه کشوری زمانبر است و به دلیل برخورداری از حق ثبت اختراع گران هستند.
پیشتر یک داروساز ساکن تهران نیز به صدای آمریکا گفته بود که داروهای بیماریهای خاص و یا شماری از داروهای سرطان در کشورنایاب شدهاند و قیمت برخی از داروهای سرطان «حتی تا میلیارد» بالا رفته است.
این داروساز تأکید کرده بود: «این، فاجعهای است که عمق آن را تنها با مراجعه به مراکز سرطانی درک خواهید کرد.»
او نیز در صحبتهایش اشاره کرد که سازمانهای بیمه، پول داروخانهها را تا شش ماه نمیدهند و گفت که سال گذشته تا ده یا حتی یازده ماه پول آنها را نمیدادند و برخی چکها نیز برگشت میخورد و این موضوع باعث شد تا شماری از داروخانهها کلا نسخه بیمه قبول نکنند.
نابسامانی شدید در مدیریت بودجه و گرانی و کمبود دارو در سالهای اخیر منجر شده است تا شمار زیادی از بیماران داروهای مصرفی خود را کمتر از حد لازم تهیه و مصرف کنند و یا دورههای درمانی را ناتمام رها کنند.
پیشتر، معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرده بود که سرطان، روزانه جان حدود ۲۰۰ نفر را در ایران میگیرد و به دومین علت مرگومیر در کشور تبدیل شده است.
معضل درمان در ایران تنها به دارو محدود نمیشود.
رئیس انجمن رادیوآنکولوژی ایران از کمبود دستگاههای رادیو تراپی در کشور نیز خبر داده است.
یاشا مخدومی با استناد به استانداردهای جهانی و جمعیت ۸۰ میلیونی کشور میگوید به حدود ۳۰۰ دستگاه نیاز است، در حالی که در حال حاضر حدود ۱۳۰ دستگاه در کشور کار میکند و بسیاری از این دستگاهها نیز فرسوده هستند.
یک نماینده مجلس نیز هشدار داده بود که در پی افزایش نرخ ارز، هزینۀ واردات لوازم پزشکی بیش از ۱۰ برابر شده است و بیمارستانها توان خرید آنها را ندارند.
ناتوانی مراکز درمانی در تأمین هزینههای تعمیر و نگهداری دستگاههای موجود پزشکی نیز چالش دیگری است که کارشناسان حوزه سلامت بر آن تأکید دارند.
رئیس انجمن صنفی تولید، تامین، توزیع و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی و دارویی گفته است که بسیاری از بیمارستان دستگاهی را با ارز ۴۲۰۰ به قیمت یک میلیارد تومان تهیه کردهاند اما برای تعویض یک قطعه آن در بازار توافقی باید ۶ میلیارد تومان پرداخت کنند.
این در حالی است که پیشتر علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت دولت رئیسی با ادعای اینکه « بسیاری از کشورهای اروپایی به اندازه ایران تجهیزات پزشکی گرانقیمت ندارند» گفت که بیمارستانها تبدیل به «قبرستان تجهیزات پزشکی گرانقیمت» شده است.