دولت آمريکا چندان خوش بين نيست که لغو وضعيت فوق العاده در سوريه به آزادی های مدنی منجر شود. واشنگتن می خواهد رهبری سوريه به گفته های خود عمل کند. در پيش نويس قانون جديد آمده است که برای تظاهرات بايد از وزارت کشور مجوز گرفته شود. سخنگوی وزارت خارجه آمريکا روز سه شنبه گفت شايد وضعيت از چاله به چاه افتادن شود.
ممکن است نهايتاً لايحه جديد محدود کننده تر از قانون وضعيت اضطراری باشد. دولت آمريکا می گويد با آنکه چندی است بشار اسد خود را يک اصلاحگر وانمود می کند اما بسياری از گفته هايش به عمل تبديل نشده است. سخنگوی وزارت خارجه آمريکا روز سه شنبه اضافه کرد که نهايتاً اين مردم سوريه هستند که تعيين خواهند کرد آيا قول های رييس جمهوری سوريه کافی هستند يا نه و آيا به اندازه کافی اصلاحات صورت گرفته است يا خير.
از سوی ديگر آمريکا با نامزدی سوريه برای عضويت در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو مخالفت کرده است و عملکرد نه تنها گذشته بلکه روزهای اخير به خصوص روز سه شنبه دولت اسد را مغاير با معيارهای چنين عضويتی می داند.
روز چهارشنبه در واشنگتن، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، خشونت های علیه معترضان در سوریه را محکوم کرد و از دولت آن کشور خواست تا آنچه را وی بازداشت های خودسرانه و شکنجه زندانیان نامید متوقف کند.
دولت آمريکا روز سه شنبه از دولت سوريه خواست با تظاهر کنندگان درگير نشود و به خشونت عليه آنان پايان دهد. در شورای حقوق بشر سازمان ملل چهار کرسی به قاره آسيا تخصيص يافته که سوريه خود را نامزد يکی از آنها کرده است؛ اما از آنجا که هيچ کشور ديگری تا کنون اعلام نامزدی برای آن کرسی نکرده است، لذا احتمال دارد سوريه در تقاضای خود موفق شود مگر آنکه کشور ديگری پا پیش بگذارد.
در همين حال روز چهارشنبه روزنامه تشرين که سخنگوی دولت سوريه به شمار می رود خبر لغو حکومت نظامی در اين کشور را در صفحه نخست خود منتشر ساخته است. از سال ۱۹۶۳ در سوريه حکومت نظامی بر قرار شده بود. تشرين به نقل از عدنان محمود، وزير تبليغات در دولت سوريه، می نويسد با لغو حکومت نظامی دوران جديدی در زندگی سياسی و اجتماعی مردم سوريه آغاز می شود.
روزنامه الحيات نيز ضمن انتشار اين خبر می گويد لغو حکومت نظامی در سوريه در بردارنده لغو دادگاههای امنيتی و رعايت حق مردم در برگزاری تظاهرات مسالمت آميز نيز خواهد بود. اما الحيات می نويسد حکومت سوريه همزمان با لغو حکومت نظامی نيروهای نظامی و امنيتی خود را در برخی از شهرها از جمله درعا افزايش داده است. در هفته های اخير درعا شاهد تظاهرات گسترده مردم شهر عليه حکومت بشار اسد بوده است.
الشرق الاوسط، ديگر روزنامه عربی زبان که به طور همزمان در خاورميانه، اروپا و آمريکا منتشر می شود، در گزارش خود از شهر حمص اين شهر را شهر اشباح خوانده است. به نوشته اين روزنامه در جريان رويداد های اخير در سوريه ده ها تن از ساکنان معترض اين شهر توسط نيروهای امنيتی و نظامی سوريه کشته يا مجروح شده اند.
روزنامه لبنانی السفير نيز ضمن بازتاب خبر لغو حکومت نظامی در سوريه اظهارات برخی از مقام های واشنگتن را منعکس ساخته که حکومت سوريه را از ادامه اعمال خشونت عليه مردم اين کشور بر حذر داشته اند.
اما در همين حال در رويدادی جداگانه دولت آمريکا می گويد حل اختلاف اسرايل و فلسطينی ها در آرام شدن شرايط کنونی و ثبات آينده منطقه اهميت محوری دارد. با اين همه از وقتی اين تحولات آغاز شده است تلاش های ديپلماتيک برای صلح خاورميانه تحت الشعاع قرار گرفته است.
روز چهارشنبه روزنامه لس آنجلس تايمز نوشت که گروه چهارگانه خاورميانه، نخست وزير اسراييل را تحت فشار قرار داده است که يا به ميز مذاکره بازگردد يا آن که ممکن است اين گروه از اقدام فلسطينی ها در شورای امنيت برای به رسميت شناخته شدن حمايت کند! گروه چهار گانه شامل آمريکا، روسيه، اتحاديه اروپا و سازمان ملل است و آمريکا کاملاً مخالف چنين کاری از سوی فلسطينی هاست. واشنگتن اين اقدام را عملی يک جانبه می داند که وقتی موافقت طرف ديگر را با خود نداشته باشد می تواند در آينده به درگيری های بيشتر، منجر شود. آمريکا می گويد اگر با توافق قبلی دو طرف به شورای امنيت بروند جای اختلاف در آينده نخواهد ماند.
تقريباً دو هفته ديگر بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسراييل، به واشنگتن می آيد. يکی از برنامه های وی ديدار با پرزيدنت اوباماست و شايد هم يک سخنرانی در کنگره آمريکا ارائه کند. خبرها حکايت از آن دارد که رييس جمهوری اسراييل که چندی پيش در واشنگتن بود گفته است آقای نتانياهو در اين سفر طرح جديدی را ارائه خواهد کرد.