دو روز بعد از تصویب قطعنامه شورای امنیت برای برقراری آتشبس در سوریه، حملات هوایی به غوطه شرقی ادامه دارد و در تازه ترین رویداد، دست کم ۱۰ نفر دیگر در حملات هوایی کشته شده اند.
غوطه شرقی در نزدیکی دمشق پایتخت سوریه در اختیار گروههای مخالف اسد است و از هفته پیش هدف حملات ارشد دولت سوریه و روسیه قرار گرفته است. نیروهای دولت بشار اسد بمباران غوطه که به دست مخالفان است را از یکشنبه هفته گذشته آغاز کردند که در این یک هفته تعداد کشته های حملات هوایی ارتش سوریه به ناحیه غوطه شرقی در نزدیکی دمشق، به بیشتر از ۵۰۰ نفر رسید. حداقل ۱۲۷ نفر از کشتهها کودک هستند.
بعد از اعتراض جامعه جهانی روز شنبه در نهایت شورای امنیت به برقراری آتشبس فوری یک ماهه در سوریه رای داد اما هنوز حملات محدودی به غوطه شرقی ادامه دارد.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد روز دوشنبه گفت، قطعنامه های شورای امنیت زمانی معنی دار است که تمام و کمال به مورد اجرا گذاشته شوند.
دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه در ژنو با اشاره به ادامه خشونت ها در منطقه غوطه شرقی بر ضرورت اجرائی شدن قطعنامه شورای امنیت برای جدائی سازی نیروها و آتش بس کوتاه مدت در سوریه تاکید کرد.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: همانطور که می دانید من از قطعنامه شورای امنیت در مورد برقراری آتش بس ۳۰ روزه در سراسر سوریه استقبال کردم. اما این قطعنامه ها اگر فورا به مورد اجرا گذاشته نشوند، و اقدامات لازم برای پایداری آن انجام نشود، در نهایت بی معنا ست.
آنتونیو گوترش افزود: مهم این است که بدانیم که شرایط در غوطه شرقی همانطور هفته یپش گفتم، مانند جهنم روی زمین است و باید از تمام فرصت ها برای اجرای تمام و کمال قطعنامه شورای امنیت استفاده کرد.
روز دوشنبه همچنین فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز گفت به جز دولت سوریه، مسئولیت روسیه و ایران در ادامه خونریزی در جنگ داخلی سوریه، غیر قابل انکار است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه و پیش از آغاز گردهمایی وزرای آن اتحادیه در بروکسل گفت، قطعنامه شورای امنیت برای آتش بس به تغییر عملکرد ارتش سوریه در مورد منطقه غوطه شرقی منجر نشده که مسئولیت آن با رژیم حاکم بر آن کشور و متحدان آن است.
فدریکا موگرینی افزود: من و تمام وزرای اتحادیه اروپا بشدت نگران گسترش عملیات نظامی در سراسر خاک سوریه هستیم. صرفنظر از دولت حاکم بر دمشق مسئولیت اصلی برقراری آرامش و جلوگیری از افزایش خشونت ها در سوریه با بازیگران اصلی در روند صلح آستانه یعنی روسیه، ایران و ترکیه است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز شنبه به اتفاق آرا قطعنامهای در مورد برقراری آتش بس ۳۰ روزه در سراسر سوریه را به تصویب رساند.
در این قطعنامه که در نشست روز شنبه پنجم اسفند تصویب شد، آمده است که تمام طرفهای درگیر باید امدادرسانی به جنگزده ها را تسهیل کنند، اما آتش بس مندرج در این قطعنامه شامل مقابله با داعش، جبهه النصره، القاعده یا سایر گروههای تروریستی نمیشود.
در پی این رای گیری، نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد گفت شورای امنیت در واکنش نشان دادن به بحران در سوریه دیر عمل کرده است.
خبرنگار صدای آمریکا پیشتر گزارش داده بود که روز جمعه دو بار تلاش دیپلماتها در شورای امنیت برای رای گیری یک قطعنامه به نتیجه نرسیده بود.
دیپلماتهای شورای امنیت در پی حملات شدید نیروهای دولتی سوریه به منطقه غوطه شرقی در روزهای اخیر که حدود ۵۰۰ کشته به جای گذاشت، تلاش برای برقراری آتش بس را آغاز کردند. بخشهایی از این منطقه در کنترل شبه نظامیان مخالف دولت سوریه است، اما حملات به این منطقه مرگ غیرنظامیان و کودکان بسیاری را به دنبال داشته است.
دولت روسیه که در بحران سوریه از بشار اسد حمایت میکند، با طرح نگرانیهای خود در شورای امنیت مانع دستیابی به یک همگرایی و تصویب قطعنامه آتش بس شده بود.
در همین زمینه، خانم هیلی گفته بود که روسیه از رای گیری درباره قطعنامه آتش بس در شورای امنیت جلوگیری کرد.
هفته گذشته هدر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همزمان با تشدید حملات به غوطه شرقی و مرگ غیرنظامیان از تمام طرف های درگیر خواست که تعهد بدون قید و شرط خود را به عدم افزایش خشونت نشان دهند. در بیانیه وزارت خارج آمریکا آمده بود که روسیه باید به حمایت از رژیم اسد و متحدان آن پایان دهد چرا که آنها مسئول حملات به غوطه شرقی، اوضاع هولناک آن، و تلفات وحشتناک ناشی از آن بوده اند.
آمریکا پیشتر روسیه را هم به نقش داشتن در بمباران غوطه متهم کرد، اتهامی که روسیه رد میکند.