لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۶

سرنوشت اسد، در کانون اختلافهای کنفرانس صلح


دولت سوریه و مخالفان آن روز چهارشنبه در نخستین دیدار در کنفرانسی که سازمان ملل متحد ترتیب داده است، سخنان خصمانه ای رد و بدل کردند. قدرت های جهانی نیز نظریات به شدت متفاوتی در باره آینده بشار اسد ابراز داشتند.
ایالات متحده آمریکا و اپوزیسیون سوریه جلسه را در شهر مونترو در سوئیس گشودند و گفتند بشار اسد وقتی جنبش اعتراضی صلحجویانه را درهم شکست، مشروعیت خود را از دست داد.
احد جربا رهبر اپوزیسیون رهبر سوریه را به ارتکاب جنایات جنگی نازی گونه متهم ساخت و گفت ائتلاف ملی سوریه هرگز نقشی برای او در یک دولت انتقالی قبول نخواهد کرد.
در پاسخی تند، ولید معلم وزیر امور خارجه سوریه گفت تروریست ها و مداخله خارجی شیرازه های کشور او را از هم گسیخته اند.
وزارت امور خارجه آمریکا سخنان معلم را «فتنه برانگیز» نامید و گفت با هدف های کنفرانس، که برای آغاز روند تشکیل دولت انتقالی آغاز شده مغایرت دارد.
معلم ، علیرغم درخواست های پیاپی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد، که از او خواست از سخنان تحریک آمیز بپرهیزد، حاضر نشد تریبون را رها کند و با عصبانیت به او گفت « شما در نیویورک زندگی می کنید. من در سوریه و حق دارم نگرش سوریه را در این جا بیان کنم. پس از سه سال رنج و ناراحتی، این حق من است.»
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نظر شورشیان را باز تاب داد که براساس شرایط توافقنامه بین المللی ۲۰۱۲ غیر ممکن است اسد در قدرت بماند.
کری گفت بحران سوریه زمانی آغاز شد که سربازان با استفاده از نیروی فزاینده با تظاهر کنندگان صلحجو روبرو شدند، و افزود غیر قابل تصور است مردی که واکنشی بیرحمانه علیه مردم خود را رهبری کرده است، بتواند بار دیگر مشروعیتی برای حکومت کسب کند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه پافشاری آمریکا در کنارگذاشتن اسد از یک دولت انتقالی احتمالی را به چالش گرفت، گفت تمام طرف ها باید نقش داشته باشند و از « تعبیرهای یک جانبه» پیمان ۲۰۱۲ انتقاد کرد.
عربستان سعودی، که از شورشیان سنی حمایت می کند، از ایران و متحد آن حزب الله خواست نیروهایشان را از سوریه خارج کنند.
اما نمایندگان ایران در میان بیش از ۴۰ هیاتی که به کنفرانس دعوت شدند حضور نداشتند. رئیس جمهوری ایران گفته است کنار گذاشتن تهران به این معنا است که مذاکرات احتمالا بجایی نخواهد رسید.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل گفت چالش یافتن راه حلی برای بحران عظیم است، اما جمع شدن طرف های مناقشه دورهم، امید بخش است.
او گفت دومین مرحله مذاکرات فرصتی است که دو طرف سوریه را نجات دهند، و از آنها خواست به مناقشه، از جمله حملات تروریستی، پایان بخشند و اجازه دهند کمک های انساندوستانه به نیازمندان برسد.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفت تمام طرف های جنگ نشان داده اند برای مسئولیت های خود بر اساس قوانین بین المللی انسانی و حقوق بشر، کوچکترین احترامی قائل نیستند.
نخستین دو روز کنفرانس به هیات ها فرصت حواهد داد پیش از انتقال محل برگزاری کنفرانس به ژنو در روز جمعه، برای ادامه گفت و گو بین طرف های سوری و اخضر ابراهیمی فرستاده سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب، در باره کوشش های صلح تبادل نظر کنند.
در این میان، روز چهارشنبه جنگ در سوریه ادامه یافت. گروه ناظر بر حقوق بشر زدوخوردها و حملات هوایی در سراسر کشور را گزارش داده است.
XS
SM
MD
LG