عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه اهل سنت در شهر راسک، در استان سیستان و بلوچستان اعدام دستکم ۳۰ تن از شهروندان بلوچ در یک هفته گذشته، اهل سنت در شهر راسک، را «جنایت علیه بشریت» خواند.
او در توئیتی همچنین از واکنش جامعه بینالمللی در این باره انتقاد کرد.
شماری از فعالان حقوق بشر افزایش شمار اعدامشدگان بلوچ در روزهای گذشته را انتقامجویی حکومت ایران در قبال تداوم اعتراضات در سیستان و بلوچستان توصیف کردهاند.
استان سیستان و بلوچستان با ۱۲۴ کشته، دارای بیشترین آمار جانباختگان در جریان اعتراضات به شمار میرود. معترضان هر جمعه با حضور در خیابانهای شهرهای مختلف این استان، به ویژه شهر زاهدان، اقدام به راهپیمایی و تجمع و شعار علیه حکومت میکنند.
روز دوشنبه، شماری از فعالان سیاسی و حقوق بشری با تجمع در میدان ترافالگار لندن به اعدام شهروندان بلوچ اعتراض کردند.
فریبا بلوچ، فعال بلوچ، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، این اعدامها را «قتلهای سیاسی» خواند و گفت احکام اعدام بسیاری از اعدامشدگان پیشتر لغو شده بود.
یوسف عزیزی بنی طرف، فعال سیاسی، هم در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا هدف حکومت ایران از اعدامهای اخیر را انتقام از مردم بلوچستان دانست.
سایت «حالوش»، که اخبار حقوق بشری مربوط به شهروندان بلوچ را رصد میکند، پیشتر از انتقاد امام جمعه خاش در سیستان و بلوچستان، از اعدام زندانیان بلوچ خبر داده بود.
محمدعثمان قلندرزهی روز ۱۵ اردیبهشت، در خطبههای نماز جمعه، گفته بود که پرونده علیه محکومان به اعدام پس از شکنجه و گرفتن اعترافات اجباری از آنان تشکیل شد.
رئیس کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هم در بیانیهای آمار اعدامها در ایران را هولناک خوانده و از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است اجرای مجازات اعدام را متوقف کنند.
فولکر تورک گفته است: « اعمال مجازات اعدام برای جرائم مرتبط با مواد مخدر با استانداردهای بینالمللی حقوق بشر همخوانی ندارد.»
مرکز پژوهشی پایگاه دادههای باز ایران، اسفندماه سال گذشته با اشاره به افزایش شمار اعدامها در ایران اعلام کرد در سال جاری میلادی در هر ۱۴ ساعت یک اعدام در ایران رخ داده است.
سازمان حقوق بشر ایران نیز روز ۱۸ اردیبهشت اعلام کرد که از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون، بیش از ۲۰۰ تن در زندانهای ایران اعدام شدهاند و گفت که هفت زندانی دیگر برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شدهاند.