رهبران جهان روز پنجشنبه ۴ فروردین، نخستین نشست از سه نشست سران در بروکسل را با تمرکز بر «فشار بر روسیه» به منظور پایان دادن به جنگ در اوکراین افتتاح کردند.
بروکسل میزبان نشست اضطراری ناتو، گردهمایی گروه هفت کشور صنعتی، و نشست سران ۲۷ عضو اتحادیه اروپا است.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، در هر سه جلسه - که نخستین آنها نشست ناتو است - شرکت میکند. آقای بایدن که روز چهارشنبه وارد بروکسل شد، امیدوار است همپیمانان آمریکا را برای اعمال تحریمهای تازه علیه روسیه تشویق کند.
به دنبال حمله نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، ایالات متحده، اروپا، و متحدان آنها، تحریمهای گستردهای را علیه روسیه و نزدیکان پوتین، و نیز علیه بخشهای مختلف اقتصادی و صنعتی روسیه، اعمال کردهاند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در آغاز نشست روز پنجشنبه بر عزم این ائتلاف نظامی برای بالا بردن هزینههای اعمال شده بر روسیه تاکید کرد.
ینس استولتنبرگ با هشدار نسبت به احتمال استفاده روسیه از جنگ افزارهای شیمیایی در جنگ جاری علیه اوکراین، گفت که چنین اقدامی از سوی نظامیان روسی، روند جنگ در اوکراین را وارد مسیری تازه خواهد کرد.
دبیرکل ناتو با تأکید بر آمادگی دائم آن ائتلاف نظامی برای دفاع از اعضای خود، هرگونه حمله شیمیایی احتمالی مسکو را «نقض آشکار حقوق بین الملل» خواند و نسبت به «پیامدهای جدی و گسترده آن» هشدار داد.
از سویی دیگر، در حالی که رهبران کشورهای عضو ناتو اقدام تلافیجویانه علیه روسیه در صورت حمله آن کشور با سلاح شیمیایی به اوکراین را رد نمیکنند، نخست وزیر بریتانیا میگوید که مسکو همین حالا هم بیش از حد پیش رفته و از خط قرمز عبور کرده است.
به گزارش رویترز، بوریس جانسون روز پنجشنبه هنگام ورود به نشست سران ناتو به خبرنگاران گفت: «واقعیت این است که ولادیمیر پوتین خط قرمز توحش را رد کرده است.»
به گفته آقای جانسون، سران ناتو باید بحران اوکراین و «رنج وحشتناک» مردم آن کشور را به اتفاق بررسی کنند و راهکارهای بیشتری را برای کمک به مردم اوکراین برای محافظت از خود بیابند.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، که از ۳۰ کشور تشکیل شده است، ضمن خودداری از اعزام نیرو به اوکراین - چه برای جنگیدن و چه برای پاسداری از صلح - گفته است که حاضر نیست برای محافظت از غیرنظامیان یا برقراری منطقه پرواز ممنوع به اوکراین هواپیما بفرستد. اما کشورهای عضو این ائتلاف نظامی، به صورت انفرادی یا گروهی، جنگافزار و کمکهای دیگری را ارائه کردهاند. در این میان ایالات متحده بیشترین سهم را در کمکهای ارائه شده به اوکراین داشته است.
وزارت خارجه ایالات متحده بهتازگی اعلام کرده است که مجموع کمکهای ارائه شده به اوکراین توسط آمریکا از آغاز به کار دولت بایدن تاکنون به بیش از دو میلیارد دلار رسیده است. ایالات متحده بارها بر تداوم پشتیبانی خود از مردم اوکراین از طریق کمکهای اقتصادی، بشردوستانه، و امنیتی، تاکید کرده است.