هشدار: حاوی محتوای مربوط به خودکشی
هیچچیز مهمتر از جان انسان نیست. اگر به خودکشی فکر میکنید، برای کمکگرفتن با این شمارههای ویژه تماس بگیرید:
در ایران: اورژانس اجتماعی ۱۲۳، صدای مشاور ۱۴۸۰، یا اورژانس روانپزشکی تهران ۴۴۵۰۸۲۰۰
در آمریکا: مرکز پیشگیری از خودکشی ۱۸۰۰۲۷۳۸۲۵۵، یا خط ملی پیشگیری از بحران و خودکشی ۹۸۸
در کانادا: شماره ۹۱۱ یا ۱۸۳۳۴۵۶۴۵۶۶
در بریتانیا: ۱۱۶۱۲
حمید یعقوبی، رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران، در چهاردهمین همایش «سلامت روان و رسانه» گفت که آخرین آمار خودکشی در ایران مربوط به پیش از سال ۱۴۰۱ است و اضافه کرد: زنان خانهدار با ۳۲/۸ درصد، رتبه اول را در اقدام به خودکشی، و کارگران با ۳۲ درصد، یکسوم خودکشیها را به خود اختصاص دادند.
به نوشته روزنامه «هممیهن»، او ضمن اشاره به اینکه آمار دقیق ارائه نمیشود، افزود که درخواستش برای در دسترس قرار دادن آمار مربوط به خودکشی، منجر به تشکیل پروندهای برای او به اتهام «نشر اکاذیب» شد.
رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران گفت که آمار خودکشی را ۴/۳ درصد ارائه دادهاند که رتبه ایران در جهان را به ۱۶۰مین در میان کشورهای دنیا رسانده است.
او افزود که در چهار سال اخیر، سالانه ۱۰ درصد به مرگهای ناشی از خودکشی اضافه شده است و در سال ۱۳۹۰ که آمار ۴/۷ بود، به ۸/۱ در سال ۱۴۰۱ رسید و در سال ۱۴۰۲ به ۸/۹ افزایش یافت.
آقای یعقوبی با تأکید بر اینکه در سال ۱۴۰۳ آمار بیشتر است، گفت که احتمالا این آمار به ۹/۷ درصد خواهد رسید.
روزنامه «اعتماد» نیز پیشتر بر اساس آمارهای رسمی گزارش داد که آمار خودکشی در ایران در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۳۹۵، حدود ۵۱ درصد افزایش داشته است.
رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران در سخنانش تأکید کرد که بر اساس یک فرمول کلی، هر خودکشی که رخ میدهد؛ باید ۲۰ برابر شود تا بتوان به عدد «اقدام به خودکشی» رسید که اقدام به خودکشی در ایران را به ۱۵۰ هزار مورد میرساند.
بر همین اساس، اگر این عدد را نیز ۲۰ برابر کنیم، به عددی میرسیم که نشاندهنده میزان «افکار خودکشی» است که این رفم را به حدود سه میلیون و ۴۱ هزار مورد میرساند.
به گفته حمید یعقوبی، در سال ۱۴۰۱، زنان خانهدار، رتبه چهارم مرگ ناشی از خودکشی را داشتند و در اقدام به خودکشی با ۳۲/۸ درصد در رتبه اول بودند.
او با اشاره به این نکته که «میزان جانباختگان ناشی از خودکشی در سال ۱۴۰۱، بیش از ۶۹۰۰ تن بود»، افزود: «بر اساس تفکیک شغلی در ایران، ۳۲ درصد خودکشیها به طبقه کارگر مربوط میشود.»
آقای یعقوبی همچنین گفت که میزان خودکشی در کل ایران ۸/۱ است اما در ایلام ۱۸/۷ یعنی دو و نیم برابر کل کشور است.
در اول بهمن ۱۴۰۳، روزنامه «اعتماد» در گزارشی نوشت که سالانه بیش از ۲ هزار نفر در ایلام اقدام به خودکشی می کنند و اینکه آمار ایلام گاه به بیش از ۵ برابر نرخ خودکشی در کشور رسیده است.
رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران در همایش سلامت روان و رسانه گفت که ۸۰ درصد خودکشیها در ایارن مربوط به افراد زیر ۵۰ سال است.
رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران در سخنانش اشاره کرد که وزارت علوم جمهوری اسلامی از او خواسته تا اسم جمعیت «پیشگیری از خودکشی» را به «جمعیت امید به زندگی ایران» تغییر دهند و گفت: «حتی نمیخواهند اسم خودکشی را ببرند.»
سعید معیدفر، رئیس انجمن جامعهشناسی ایران، نیز در این همایش ضمن هشدار نسبت به شدت گرفتن آمار خودکشی در ایران در سالهای آینده گفت: آمارها نشان میدهد که بالاترین میزان قتل در خانهها رخ میدهد، در حالی که به گفته او، پیش از این خانواده، «ضربهگیر مشکلات جامعه» بود اما حالا خود درگیر بحران شده است.
آمار سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد که سالانه، ۷۲۶ هزار تن جان خود را از دست میدهند و بسیاری دیگر دست به خودکشی میزنند.
این نهاد بهداشتی بینالمللی تأکید میکند که هر خودکشی یک تراژدی است که خانواده ها، جوامع و کل کشورها را تحت تأثیر قرار میدهد و اثرات طولانیمدت بر بازماندگان می گذارد.
سازمان بهداشت جهانی میگوید در سطح جهانی، در دسترس بودن و کیفیت دادههای مربوط به خودکشی و خودآزاری ضعیف است و تنها حدود ۸۰ کشور عضو این نهاد دادههای دقیق و با کیفیت خوبی دارند که میتوانند مستقیم برای تخمین میزان خودکشی استفاده شوند.
تابو بودن خودکشی و غیرقانونی بودن آن در برخی کشورها به گفته سازمان بهداشت جهانی منجر میشود تا گزارشدهی ناقص و طبقهبندی نادرستی برای خودکشی در آمار رسمی صورت گیرد.