لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۳

واکنش فعالان اجتماعی و دانشجویی به حکم اعدام شریفه محمدی و پخشان عزیزی: انتقام‌گیری حاکمیت از خیزش زن، زندگی، آزادی است 


پخشان عزیزی
پخشان عزیزی

کانال تلگرامی «دانشجویان متحد» بیانیه‌ای امضاء‌شده توسط شماری از فعالان اجتماعی و دانشجویی را در محکومیت حکم اعدام برای پخشان عزیزی، روزنامه‌نگار و فعال مدنی، و شریفه محمدی، فعال کارگری زندانی در ایران، و با درخواست برای لغو این احکام منتشر کرد.

امضا کنندگان بیانیه، صدور چنین احکام سنگینی برای زنان را «انتقام‌گیری حاکمیت» از «خیزش زن، زندگی، آزادی» توصیف کرده‌اند.

در این بیانیه اشاره شده است که جمهوری اسلامی در رویارویی با «فعالیت» افراد، «حق حیات» آنها را هدف قرار داده است و با صدور احکام اعدام سعی بر «ایجاد رعب و وحشت» دارد.

امضا کنندگان این بیانیه با اشاره به فعالیت‌های مددکاری پخشان عزیزی در حوزه زنان و کودکان و کمک‌رسانی او در اردوگاه‌های آوارگان جنگی در سوریه تأکید کردند که حاکمیت با سرکوب گروه‌ها از جمله زنان و اقوام سعی در فروکش کردن اعتراضات آنها دارد.

آنها صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی به اتهام «بغی» را «نقض آشکار حقوق او» توصیف کرده و گفته‌اند که نقض اصول دادرسی «شفاف و عادلانه» منجر شده است که دادگاه مستقل و حاکمیت قانون نقشی در این فرآیند نداشته باشد.

اعلام صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی، متولد مهاباد، که به «بغی» متهم شده، اعتراض گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی و سازمان‌های حقوق بشری را به همراه داشته است.

دادگاه انقلاب اسلامی تهران با ادعای «عضویت» پخشان عزیزی در «گروه‌هایی که در برابر حکومت اسلامی قیام مسلحانه کرده» حکم اعدام برای او صادر کرد. این زندانی سیاسی همچنین برای اتهام «عضویت در پژاک» به «چهار سال حبس تعزیری» محکوم شده است.

پخشان عزیزی پیش از این گفته است که مقامات جمهوری اسلامی او را برای اعتراف اجباری علیه خود شکنجه کرده‌اند. او گفته است «بارها در بازجویی به دار کشیده می‌شد، ۱۰ متر به قعر زمین فرو می‌بردندش و باز بیرون می‌آوردند و سرخورده و شکست‌خورده‌ اجتماعی قلمدادش می‌کردند.»

پیشتر، زنان سیاسی - عقیدتی زندان اوین با حضور دسته‌جمعی در حیاط زندان، به صدور‌ حکم اعدام برای پخشان عزیزی اعتراض کردند.

ویدا ربانی، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر زندانی، در نامه‌ای از زندان اوین که روز دهم مرداد در حساب اینستاگرامی نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و هم‌بندی او، منتشر شد، در‌ مورد شرایط دشوار سه زن زندانی در اوین، از جمله خانم عزیزی اطلاع‌رسانی کرد.

خانم ربانی با اشاره به خشونت اعمال شده بر زنان زندانی و صدور حکم اعدام برای آنها در دادگاه نوشت: «زن‌های بی حق شده، حالا شهروند می‌شوند تا بتوان آنها را به دادگاه برد و برای او سنگین‌ترین حکم ممکن یعنی مرگ را صادر کرد.»

کمپین حقوق بشر در ایران، روز پنجشنبه ۱۱ مرداد در بیانیه‌ای با اشاره به افزایش صدور احکام اعدام توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای زنان زندانی سیاسی و ساختگی دانستن بسیاری از‌اتهامات، از جامعه جهانی خواست تا در این زمینه موضع‌گیری کند.

انجمن قلم فرانسه با حمایت از «جنبش زن، زندگی، آزادی» در ایران خواستار لغو حکم اعدام پخشان عزیزی روزنامه‌نگار و فعال مدنی زندانی در ایران شده است.

براساس گزارش‌های سازمان حقوق بشری، مقام‌های جمهوری اسلامی در پی اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در سال ۱۴۰۱ که به «زن زندگی آزادی» شهرت یافته است، «سرکوب زنان کنشگر و مدافعان حقوق بشر را تشدید کرده» و «برای خاموش‌کردن صدای مخالفان و دگراندیشان به شیوه‌های خشن‌تر و صدور احکام سنگین روی آورده‌اند.»

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG