با وجود منع قانونی برای فروش خاک ایران، گزارشهای رسانهای نشان میدهد خاک این کشور دستکم در جزیره هرمز «بدون ترس از پیگیری قانونی» به خریداران فروخته میشود. در این میان، یک مقام سازمان تحقیقات کشاورزی ایران میگوید از آن جا که حمل خاک دشوار است، قاچاق آن در سطح وسیع رخ نمیدهد.
بنا بر مصوبهای که در سال ۹۷ به ارگانها و نهادهای مختلف ابلاغ شده است، فروش خاک بهویژه برداشت آن از جزایر خلیج فارس ممنوع است. این مصوبه پس از آن اعلام شد که رسانهها در آن زمان «فروش گسترده و معدنکاری در جزیره هرمز» در خلیج فارس را گزارش کردند.
روزنامه همشهری ۲۷ آبان در گزارشی نوشت: «با وجود این مصوبه کافی است جمله خرید خاک هرمز را در گوگل جستوجو کنید تا وبسایتهای متعدد فروش که بدون ممنوعیت فعالیت میکنند در دسترس شما قرار گیرد.»
در این گزارش به عباراتی در اینترنت مثل «فروش خاک اخرای هرمز در کیسههای ۲۵ کیلوگرمی»، «فروش خاک هرمز بشکهای ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان»، «فروش خاک رنگی هرمز در شیشه» و «ارسال خاک هرمز به سراسر کشور» با آدرس و شماره تلفنهای مشخص «برای ثبت سفارش» اشاره شده که «بدون ترس از پیگیری قانونی به خریداران معرفی میشوند.»
پس از انتشار این گزارش، باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از علی صالحی، رئیس کل دادگستری هرمزگان «هرگونه قاچاق خاک از جزیره هرمز را تکذیب کرد» و نوشت: «این موضوع بررسی و مشخص شد به هیچ وجه صحت ندارد و شایعه بوده است.»
ولی خبرگزاری ایلنا در روز سهشنبه ۱۶ آذر در گفتوگویی با حمیدرضا پیروان، رئیس گروه مهندسی حفاظت از آب و خاک سازمان تحقیقات کشاورزی، اعلام کرد که «همواره این خبر از سوی نهادهای مربوطه تکذیب شده»، «اما مشاهدات عینی من در دهه ۷۰ این موضوع را تأیید میکند.»
او با بیان این که «خامفروشی در ایران بسیار شایع شده»، گفت: «بسیاری از معدنکاران بعد از استحصال بهجای آن که مواد را در کارخانههای فرآوری تبدیل به کالای نهایی کنند آن را بهصورت خام به فروش میرسانند» و در این فرآیند «امکان قاچاق خاک بسیار وجود دارد.» با این حال به گفته آقای پیروان، ابعاد قاچاق خاک در ایران «وسیع» نیست.
جزیره هرمز در خلیج فارس را «جزیره ۷۲ رنگ» هم مینامند. در این جزیره کوهی وجود دارد که به رنگ سرخ است و برخی کوههای دیگر آن زرد و سفید هستند.