هنگامی که ما درخواب هستیم، مغزمان علاوه بر نیروگیری و آماده سازی خود برای روز بعد، سرگرم انجام اموردیگری هم میشود.
مغز انسان ظاهراً مشغول گونه ای تمیزکاری هم میشود که دانشمندان را امیدوار ساخته، به درمان بیماری هایی نظیر آلزایمر بیانجامد.
خواب می تواندسمومی را دفع کند که در طول روز در مغز جمع می شوند.
این دستاورد مطالعه ای است که ممکن است درک و استنباط کنونی از پدیده خواب و زیست شناختی خواب را دگرکون کند.
مطالعۀ فوق نشان می دهد که مغز در وضعیت خواب و وضعیت بیداری درگیر فعالیت های متفاوتی میشود.
این نظر دکتر مایکن ندرگارد، نگارندۀ ارشد مقالۀ تحقیقی و یکی از مدیران بخش اعصاب مرکز پزشکی دانشگاه راچستر است.
او می گوید به نظر میرسد که ماهیت تمدد بخشی خواب معلول دفع پس مانده های جانبی فعالیت های عصبی در بیداری است.
به گفتۀ پژوهشگران، مطالعه همچنین آشکار ساخته که نحوۀ منحصر به فرد دفع به اصطلاح زباله ها از مغز در طول مدت خواب، به شدت فعال می ماند و سموم بیماری آلزایمرآور و حتی سایر اختلالات و بی نظمی های عصبی را می زداید.
ضمناً، پژوهش گران این را هم دریافته اند که حین خواب، سلول های مغز کوچک تر میشوند و عمل تمیزکاری در اطراف آنها آسان تر و مؤثرتر صورت می گیرد.
چون غدد لنفاوی مخصوص تخلیه فضولات از سایر قسمت های بدن تا مغز ادامه پیدا نمی کنند، دانشمندان برای مدت درازی کوشیده اند به شیوه خودکار نظافت مغز پی ببرند.
مطالعه روی مغز موش، پژوهش گران را به این نتیجه رسانده که رشته الیاف مجاری موازی مویرگ ها، محل انتقال مایعات مخ و نخاع از نسوج کل مغز هستند و ضایعات و زایدات را برای تصفیه به درون دستگاه منتهی به صافی جگر می ریزند.
پژوهشگران خاطر نشان می سازند، مغز برای این عملیات انرژی زیادی مصرف می کند و در نتیجه در ساعات بیداری که مغز درگیر انجام فعالیت های دیگر است، عملا عمل نظافت انجام نمی شود و به ساعات خواب موکول می گردد.
به گفتۀ دکترمایکن ندرگارد یافته های مورد بحث که می توانند در درمان امراضی مثل آلزایمر نقشی کلیدی ایفا کنند، دریچه ای به روی مطالعات باز می کنن که میزان تأثیربخشی و درمان از این بیماری را افزایش دهد.