لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۱

اختصاصی؛ شیرین عبادی: جایزه نوبل صلح برای نرگس محمدی، دنیا را متوجه وضعیت بد ایران می‌کند


شیرین عبادی طی مراسمی به مناسبت روز جهانی زن، در استراسبورگ، فرانسه سخنرانی می کند - ۲۴ اسفند ۱۴۰۱
شیرین عبادی طی مراسمی به مناسبت روز جهانی زن، در استراسبورگ، فرانسه سخنرانی می کند - ۲۴ اسفند ۱۴۰۱

کمیته جایزه صلح نوبل در نروژ، صبح روز جمعه ۱۴ مهر، جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ را به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی، به خاطر فعالیت‌های بشر دوستانه‌اش، اعطا کرد. شیرین عبادی، نخستین ایرانی برنده این جایزه مهم جهانی، در گفتگو با صدای آمریکا، مهمترین تاثیر اهدای این جایزه را توجه دنیا به «وضعیت بد حقوق بشر در ایران» دانست.

خانم عبادی، حقوق‌دان، فعال حقوق بشر و رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، دو دهه پیش، در مهر سال ۱۳۸۲ به خاطر فعالیت‌هایش برای دموکراسی و حقوق بشر در ایران برنده جایزه صلح نوبل شد.

او در گفتگویش با صدای آمریکا، نرگس محمدی، نائب رئیس و سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، را یکی از فعال‌ترین اعضای این نهاد نامید.

شیرین عبادی، ضمن تبریک به خانم محمدی و تمام زنان ایران، ضمن ستایش از فعالیت‌های چندین ساله او در کانون، گفت که نرگس محمدی «شخصیتی پیگیر، فعال و بسیار معتقد به آرمان و ضوابط حقوق بشر» است.

وقتی از خانم عبادی پرسیده شد که دریافت این جایزه معتبر توسط نرگس محمدی چه تاثیر مهمی می‌تواند داشته باشد، پاسخ داد: «مهمترین تاثیر اهدای این جایزه به نرگس محمدی این است که دنیا را متوجه وضعیت بد حقوق بشر در ایران می کند؛ مخصوصاً وضع تبعیض آمیز زنان، و این به طور طبیعی در روند کلی پیشرفت حقوق بشر تاثیر‌گذار خواهد بود.»

نخستین برنده جایزه صلح نوبل افزود که اعضای جایزه حقوق بشر به هر شخص باعث می‌شود که «بلندگوهای بیشتری در اختیارش قرار گیرد که بتواند بهتر و رساتر با مردم دنیا صحبت کند.»

شیرین عبادی ابراز امیدواری کرد که دریافت این جایزه باعث آزادی نرگس محمدی و همه زندانیان سیاسی شود، ولی یادآور شد که حکومت ایران «قابل اصلاح نیست» و هر چند، او آرزوی آزادی زندانیان سیاسی را می‌کند ولی جمهوری اسلامی «حکومتی نیست که بخواهد همه را آزاد کند.»

خانم عبادی گفت: این مسئله به آرمانی که او و خانم محمدی دارند، باز می‌گردد که «عبور از جمهوری اسلامی و برگزاری رفراندومی آزاد تحت نظارت سازمان ملل متحد است که مردم بتوانند آزادانه نوع حکومتی را که می‌خواهند، تعیین کنند.»

رئیس کانون مدافعان حقوق بشر، اعطای دو جایزه نوبل صلح به او و خانم محمدی با فاصله ۲۰ ساله را مدیون فعالیت‌های این کانون توصیف کرد؛ نهادی که حدود ۲۱ سال پیش تاسیس شد.

او اعطای دو جایزه صلح نوبل را نتیجه همکاری و تلاش‌های تک‌تک اعضای کانون مدافعان حقوق بشر دانست.

شیرین عبادی گفت: نرگس محمدی از همان سال‌های اول تاسیس کانون، در آن مشغول به فعالیت بود.

کانون مدافعان حقوق بشر ۱۹ سال پیش برنده جایزه حقوق بشر دولت فرانسه شد.

خانم عبادی گفت که این جوایز نشان‌دهنده فعالیت صادقانه عده زیادی در کانون مدافعان حقوق بشر است .

او در این مورد به چند تن از آنها اشاره کرد و گفت: «خانم محمدی سال‌ها است در زندان است. آقای سیف‌زاده، آقای سلطانی، خانم نسرین ستوده، و بسیاری دیگر به خاطر فعالیت برای کانون به زندان رفته‌اند.»

شیرین عبادی در پاسخ به پرسش صدای آمریکا که دریافت جایزه معتبر جهانی صلح نوبل؛ آن‌هم پس از جنبش «زن، زندگی، آزادی» چه تاثیری خواهد داشت، گفت که مفهوم این جایزه آن است که دنیا به فعالیت‌های زنان ارزش می‌گذارد و آنها را تقدیر می‌کند.

رئیس کانون مدافعان حقوق بشر افزود: دنیا نگاه می‌کند که «چطور زنان برای به دست آوردن حقوق انسانی و هویت خودشان مبارزه می کنند، نمی‌ترسند، کشته می‌شوند، سال‌ها به زندان می‌روند ولی باز هم حرف خودشان را تکرار می‌کنند و آن حرف یک چیز است: ما انسان هستیم و تمام حقوقی که در ضوابط حقوق بشر پیش‌بینی شده است، باید در مورد ما هم اعمال بشود.»

XS
SM
MD
LG