لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ ایران ۱۶:۵۰

شیرین عبادی: دولت‌های جهان، سپاه پاسداران را تروریستی اعلام کنند


شاپور بختیار، فریدون فرخزاد، شهریار شفیق، غلامعلی اویسی
شاپور بختیار، فریدون فرخزاد، شهریار شفیق، غلامعلی اویسی

شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل و رئیس‌ کانون مدافعان حقوق بشر، روز چهارشنبه ۲۲ اسفند در واکنش به اعترافات محسن رفیق‌دوست، خواستار اقدام هماهنگ و سراسری دولت‌های جهان برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد.

خانم عبادی در تلگرام خود با اشاره به اسناد متعدد و اعترافات محسن رفیق‌دوست، سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی خواند و از سیاستمداران اروپایی خواست تا برای مقابله با آن تصمیم قاطع اتخاذ کنند.

خانم عبادی تأکید کرد: «جمهوری اسلامی هیچ ابایی از قتل مخالفان خود ندارد و همان‌طور که محسن رفیق‌دوست، از مقامات سابق سپاه، به صراحت اعتراف کرده است، این حکومت مخالفان خود را چه در خیابان‌ها و زندان‌های ایران و چه در خارج از کشور، هدف قرار می‌دهد.»

وی همچنین واکنش حکومت به اظهارات رفیق‌دوست را مشابه رفتارهای گذشته جمهوری اسلامی دانست و گفت: «همان‌گونه که قتل‌های زنجیره‌ای را به نیروهای خودسر نسبت داد، کشتار شهروندان را به شلیک بدون ضابطه مأموران مرتبط کرد و سرنگونی هواپیمای اوکراینی را خطای انسانی خواند، این بار نیز اعترافات رفیق‌دوست را به مشکلات مغزی و هذیان‌گویی منتسب می‌کند.»

برنده جایزه نوبل صلح تأکید کرد که هیچ فرد عادی و سالمی از قتل و کشتار انسان‌ها دفاع نمی‌کند، اما جمهوری اسلامی در برخورد با مخالفان، همواره از روش‌های سرکوب‌گرانه و بدون تغییر استفاده کرده است.

شیرین عبادی افزود: «حکومت ایران مخالفانش را می‌کشد و سپس برای نجات قاتلان، اقدام به گروگان‌گیری می‌کند.»

وی سکوت و انفعال دولت‌های غربی را عامل گسترش این روش دانست و از آن‌ها خواست تا رویکرد خود را تغییر دهند.

خانم عبادی اشاره کرد که سخنان رفیق‌دوست «برای مردم ایران چندان شوکه‌کننده نیست، چرا که آن‌ها سال‌هاست که فساد اقتصادی و جنایات فرماندهان سپاه را لمس کرده‌اند.»

به گفته او، وضعیت معیشتی مردم نابود شده و بسیاری از خانواده‌ها عزیزان خود را از دست داده‌اند، درحالی‌که سپاه همچنان به نقش‌آفرینی در این بحران ادامه می‌دهد.

برنده جایزه نوبل صلح، سیاستمداران اروپایی را مخاطب قرار داد و از آن‌ها خواست تا در برابر تهدیدات سپاه پاسداران اقدام قاطع انجام دهند و تاکید کرد «زمان آن رسیده است که تمامی دولت‌هایی که تروریسم را تهدیدی برای آزادی و امنیت می‌دانند، در اقدامی هماهنگ و سراسری، سپاه پاسداران را به‌عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کنند.»

محسن رفیق‌دوست، کسی که تا زمان انحلال وزارت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال‌های پس از جنگ ایران و عراق مسئول این وزارتخانه بود، در گفتگویی با سایت «دیده‌بان ایران» اذعان کرد که ترور چهره‌های شاخصی چون شاپور بختیار، غلامعلی اویسی، فریدون فرخزاد و شهریار شفیق پسر اشرف پهلوی را جمهوری اسلامی ترتیب داد و او «مسئولشان» بود.

رفیق‌دوست گفت که خودش «فرمانده» ‌ترورها بود و افزود که «معمولا» اعضای جدایی‌طلبان «باسک» اسپانیا مأمور اجرای ترورها می‌شدند.

او می‌گوید: «ما گفتیم می‌خواهیم چنین آدمی را ترور ‌کنیم. گفتند اینقدر می‌گیریم. یک روحانی مصری در آلمان بود که رفیق آنها بود. ما پول را پیش او گذاشتیم گفتیم اگر زد به او بده.»

ترور مخالفان سیاسی و عقیدتی و منتقدان جمهوری اسلامی از آذرماه سال ۱۳۵۸ با قتل شهریار شفیق، پسر اشرف پهلوی، در پاریس آغاز شد و از آن پس در داخل و خارج از ایران ادامه یافت.

با آن که هنوز جز مسئولان نظام جمهوری اسلامی کسی از شمار دقیق این قتل‌ها خبر ندارد اما بنیاد عبدالرحمن برومند چندی پیش در گزارشی تحقیقی با عنوان «ایران: خشونت دولتی بدون مرز»، صدها قتل فراقضایی جمهوری اسلامی را ثبت کرد. این موارد شامل آدم‌ربایی و قتل مخالفان جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف دنیا می‌شود.

پس از واکنش‌های گسترده به اذعان محسن رفیق‌دوست به نقش محوری‌اش در ترورهای برون‌مرزی جمهوری اسلامی، دفتر وزیر سپاه در دهه ۶۰ خورشیدی ادعا کرد که شاید او «اشتباه به خاطر آورده» و اظهاراتش «قابل استناد» نیست.

در این حال، جزئیات تازه‌ای از نقش رفیق‌دوست در ترورها و نحوه تأمین منابع مالی آن فاش شده است.

دفتر محسن رفیق‌دوست روز دوشنبه ۲۰ اسفند در پی پوشش خبری گسترده اظهارات او درباره نقش کلیدی‌اش در ترور شخصیت‌هایی از جمله شاپور بختیار، شهریار شفیق، فریدون فرخ‌زاد و غلام‌علی اویسی، در بیانیه‌ای مدعی شد که رسانه‌ها از اظهارات این عضو ارشد سپاه «بهره‌برداری و سوءاستفاده» کرده‌اند.

در بیانیه دفتر رفیق‌دوست که در وب‌سایت دیده‌بان ایران، رسانه‌ای که با او مصاحبه کرده بود، منتشر شده، رسانه‌هایی که اظهارات این عضو ارشد سپاه پاسداران را بازتاب داده بودند «معاند» و «مغرض» نامیده شده است.

دفتر رفیق‌دوست ادعا کرد که او «در سنوات گذشته جراحی مغز با عوارض گسترده انجام داده» و «ممکن است برخی خاطرات و اسامی را به صورت اشتباه به خاطر آورد.»

این ادعا در حالی است که محسن رفیق‌دوست اطلاعاتی را درباره ترورهای مذکور فاش کرد که تاکنون مطرح نشده بودند.

XS
SM
MD
LG