لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۲

سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق هنرمندان، خواستار آزادی فوری آتنا فرقدانی از زندان شدند


آتنا فرقدانی، نقاش، کارتونیست و فعال حقوق کودکان
آتنا فرقدانی، نقاش، کارتونیست و فعال حقوق کودکان

شماری از سازمان‌های بین‌المللی حقوق هنرمندان از جمله‌ «انجمن قلم آمریکا، «اتصال هنرمندان در خطر، کاریکاتور برای صلح، حقوق کارتونیست‌ها و بنیاد آزادی کارتونیست‌ها» بازداشت خشونت آمیز آتنا فرقدانی، کارتونیست و فعال کودکان در ایران، را محکوم کردند و خواستار آزادی فوری او از زندان اوین شدند.

به نوشته وب‌سایت انجمن قلم آمریکا، خانم فرقدانی در روز ۲۵ فروردین هنگامی که قصد داشت یکی از آثار خود را بر روی دیوار خیابان پاستور، که دفتر ریاست جمهوری در آن قرار دارد، نصب کند، به دست ماموران اطلاعاتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازداشت شد.

به گفته محمد مقیمی، وکیل آتنا فرقدانی، موکلش مورد بدرفتاری شدید قرار گرفت و جای زخم مشهودی روی صورتش باقی ماند.

جولی تربو، مدیر عامل سازمان «اتصال هنرمندان در خطر» در بیانیه‌ای ضمن تأکید بر این موضوع که آتنا فرقدانی در آثارش بر موضوعات حقوق بشری، ارزش‌های دموکراتیک و آزادی بیان تمرکز می‌کند، خشونت اعمال شده علیه این هنرمند ایرانی توسط مقامات جمهوری اسلامی را محکوم کرد.

او با اعلام این موضوع که نگران حال کارتونیست و فعال کودکان است، از مقامات جمهوری اسلامی خواست فورا به کارزار «عامدانه و وحشیانه» خود علیه آزادی هنری و هنرمندانی مانند خانم فرقدانی پایان دهند و اتهامات علیه این هنرمند را لغو کنند.

محمد مقیمی با استناد به سخنان موکلش که از طریق همسر او منتقل شده است، در حساب‌های کابری خود در شبکه‌های اجتماعی نوشت که وی را پس از بازداشت به خانه به اصطلاح «امن» سپاه بردند، مورد ضرب و شتم قرار دادند و او ‏به دلیل خونریزی شدید از بینی و ضرباتی که به سرش وارد شده بود، از هوش رفت.

بر اساس این گزارش، آتنا فرقدانی ساعاتی بعد در نمازخانه پلیس امنیت پایگاه هشتم فاتب در شیخ‌هادی تهران در شرایطی که چند تکه از لباس‌هایش را از تنش در آورده‌ بودند، به هوش آمد.

به نوشته آقای مقیمی، موکلش متوجه جای لکه‌های خونی شد که روی لباسهایش شسته شده بود و صبح ۲۶ فروردین نیز به دادسرای اوین انتقال داده شد.

آتنا فرقدانی در مرداد ۱۳۹۳ نیز به اتهام «فعالیت علیه نظام»، «توهین به نمایندگان مجلس از طریق کشیدن کاریکاتور» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به ۱۲ سال و ۹ ماه حبس تعزیری محکوم شد.

علت بازداشت خانم فرقدانی، کاریکاتوری بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به صورت میمون و بز در اعتراض به دو لایحه «عقیم‌سازی داوطلبانه» و «جلوگیری از دسترسی به ابزار پیشگیری از بارداری» نشان می‌داد.

دو سال بعد، در پی فشارهای عمومی و نامه مشترکی که ده‌ها کاریکاتوریست برجسته و گروه‌های حقوق بشر در آن خواستار آزادی فوری خانم فرقدانی شده بودند، دادگاه تجدیدنظر حکمش را به ۱۸ ماه کاهش داد و در اردیبهشت ۱۳۹۵ آزاد شد.

در نشست ماه گذشته شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو، انجمن قلم آمریکا نیز به گروهی از سازمان‌های حقوق بشر ایرانی و بین‌المللی پیوست تا از شورای حقوق بشر سازمان ملل بخواهند مأموریت هیأت حقیقت یاب مستقل بین‌المللی در مورد نقض حقوق بشر توسط ‌جمهوری اسلامی را تمدید کند.

این ائتلاف همچنین خواستار تمدید مأموریت گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران شد.

شاخص آزادی نگارش انجمن قلم آمریکا در سال ۲۰۲۲ میلادی که آمار سالانه نویسندگان زندانی در سراسر جهان را ارائه می‌دهد، ایران را با بیشترین تعداد نویسنده زندانی (در مجموع ۵۷ تن) در رتبه دوم پس از چین قرار داد. این آمار با ۳۹ مورد جدید، نشان‌دهنده افزایشی شدید نسبت به سال پیش از آن بود.

این شاخص همچنین نشان داد که بیش از یک سوم از تمام نویسندگان زن زندانی در جهان، تنها در جمهوری اسلامی ایران زندانی شده‌اند که این موضوع تلاش مقامات جمهوری اسلامی برای سرکوب صدای زنان و مطالبات آنها را برجسته می‌کند.

XS
SM
MD
LG