دولت بایدن در حال مذاکره درباره لغو احتمالی ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی آمریکا به عربستان سعودی است.
رویترز از قول چهار فرد مطلع مینویسد که انتظار می رود هرگونه تصمیم نهایی در اینباره به پیشرفت ریاض در مسیر پایان دادن به جنگ در یمن بستگی داشته باشد.
سه منبع میگویند که مقامات ارشد سعودی در چندین نشست در ماههای اخیر در ریاض و واشنگتن، به همتایان آمریکایی خود فشار آوردهاند تا سیاست واشنگتن را که تنها فروش تسلیحات دفاعی به عربستان، شریک اصلی آمریکا در خلیج فارس است، لغو کند و تسلیحات تهاجمی نیز بفروشند.
این نشستها پیش از سفر پیشروی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به عربستان برگزار شده است.
دو منبع گفتهاند که مذاکرات داخلی میان مقامات آمریکایی در این باره غیررسمی و در مراحل اولیه است و هیچ تصمیم زودهنگامی قرار نیست اعلام شود. یک مقام آمریکایی به رویترز گفت: «در حال حاضر هیچ بحثی با سعودی ها درباره سلاحهای تهاجمی جریان ندارد.»
بایدن پیش از سفر به خاورمیانه اشاره کرده است که به دنبال ترمیم روابط تیره شده با عربستان سعودی است، آن هم در زمانی که رئیس جمهوری آمریکا خواهان افزایش عرضه نفت از سوی کشورهای جنوب خلیج فارس و روابط نزدیکتر امنیتی اعراب با اسرائیل برای مقابله با ایران است.
افراد مرتبط با کنگره آمریکا میگویند که هر گامی برای لغو محدودیتها در مورد فروش سلاحهای تهاجمی، حتما مخالفت کنگره را به همراه خواهد داشت، از جمله از سوی قانونگذاران دموکرات و جمهوری خواهان مخالف بایدن که از منتقدان سرسخت عربستان سعودی بودهاند.
یکی از افراد مطلع در واشنگتن میگوید دولت بایدن گفتوگوهای داخلی درباره امکان حذف محدودیت های فروش تسلیحات به عربستان را آغاز کرده است اما او اشاره کرد که آنها به مرحله تصمیم گیری نرسیدهاند.
به گفته یک منبع دوم، یکی از مواقعی که مقامات سعودی درخواست فروش تسلیحات تهاجمی را مطرح کردند، در سفر اخیر خالد بن سلمان، معاون وزیر دفاع عربستان به واشنگتن در ماه مه بود. رویترز میگوید دولت عربستان سعودی به درخواست برای اظهار نظر در این باره پاسخ نداد.
منابع این خبرگزاری تاکید کردهاند که انتظار نمی رود در سفر ۱۳ تا ۱۶ ژوئیه بایدن به خاورمیانه که شامل توقف در اسرائیل و کرانه باختری نیز میشود، اعلامیهای برای فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان صادر شود.
آنها گفتند که هر تصمیمی برای فروش تسیلحات تهاجمی احتمالا به شدت به این بستگی دارد که آیا ریاض به اندازه کافی برای یافتن یک راه حل سیاسی برای مناقشه یمن اقدام کرده است یا خیر.
از مهمترین تسلیحاتی که سعودیها به دنبال آن هستند، سلاحهای هدایتشونده دقیق است. مانند تسلیحاتی که در زمان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا و در مواجهه با مخالفتهای قانونگذاران آمریکایی، فروش آنها در نهایت تایید شده بود.
با وجود محدودیتهای فعلی، ایالات متحده همچنان در اوایل سال جاری میلادی و پس از حملات موشکی حوثیها به عربستان، حمایت نظامی خود از این کشور را افزایش داد. پنتاگون در ماه نوامبر اعلام کرد، واشنگتن فروش موشکها و سامانههای دفاع ضدبالستیک به عربستان سعودی را تأیید کرد و ایالات متحده موشکهای پاتریوت را در سال جاری نیز ارسال کرد.
مقامات آمریکایی میگویند این تسلیحات ماهیت دفاعی دارند. دولت بایدن همچنین حمایت خود را از سعودیها برای دریافت سامانه ضدموشکی تاد اعلام داشته است.