سه کشور اروپایی بریتانیا، آلمان و فرانسه در بیانیهای می گویند ایران باید در مورد احیای برجام از زمان باقیمانده بهعنوان یک فرصت بهره ببرد و توافق کند. مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام تاکنون به نتیجه نرسیده است.
آنها این بیانیه را روز پنجشنبه، یکروز بعد از نشست بینتیجه مذاکرات احیای برجام در دوحه و پیش از نشست شورای امنیت در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ صادر کردند.
سه کشور اروپایی میگویند که شورای امنیت همچنان درگیر تهدید امنیت بینالمللی ناشی از ادامه تشدید فعالیتهای هستهای ایران است.
در این بیانیه آمده است که برنامه هسته ای ایران اکنون بیش از هر زمان دیگری پیشرفتهتر است.
آنها میگویند ایران در سه سال گذشته گامهای بیسابقهای برای سرعت بخشیدن به برنامه هستهای خود برداشته است و همچنان به این اقدامات ادامه میدهد و برخی از جدیترین گامهای هستهای ایران در طول دوران مذاکرات احیای برجام برداشته شده است.
آنها از ایران خواستند از این اقدامات عقب بنشیند.
سه کشور اروپایی با اشاره به شلیک اخیر یک راکت در ایران به فضا، اعلام کردند شورای امنیت روز پنجشنبه، در مورد تحولات اساسی برنامه موشکی ایران نیز که با قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا مغایرت دارد بحث خواهد کرد. آنها این اقدامات ایران را تحریک آمیز خوانده و خواستار توقف آنها شدهند.
سه کشور اروپایی همچنین گفتهاند قویا ادامه فعالیت بیثباتکننده ایران در منطقه را محکوم میکنند و از ایران میخواهند که تمام فعالیتها و اشاعه موشکهای بالستیک را که مغایر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و سایر قطعنامههای شورای امنیت است متوقف کند.
بعد از یک وقفه طولانی، ایران و آمریکا مذاکرات غیرمستقیمی را در دوحه قطر در روزهای سهشنبه و چهارشنبه برگزار کردند. طرف ایرانی، آمریکا را مقصر پیش نرفتن مذاکرات میداند اما مقامات آمریکایی و اروپایی میگویند نماینده ایران تمایلی برای ادامه مذاکرات و رفع مشکلات نداشت.
نشست شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه نشستی با موضوع «عدم اشاعه» تسلیحات کشتار جمعی برگزار کرد و در آن وضعیت مذاکرات احیای برجام و قطعنامه ٢٢٣١ را به بررسی گذاشت.
در ابتدای این نشست که نمایندگان ایران و آلمان نیز دعوت شده بودند، روزمری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و تثبیت صلح، در سخنانی گفت علیرغم عزم تمامی طرفهای برجام جهت حل اختلافنظرهای سیاسی و فنی، هنوز بازگشت به احیای این توافق و قطعنامه ٢٢٣١ انجام نشده است.
او ضمن دعوت از آمریکا برای حذف تحریمها، آنچنان که در برجام آمده، و همچنین تمدید معافیتها درباره نفت و تجارت ایران، از جمهوری اسلامی خواست تمامی اقدامات متناقض با برجام از جمله غنیسازی «شدیدا نگرانکننده» اورانیوم به میزان ٢٠ درصد و ۶۰ درصد را متوقف کند.
نماینده آمریکا: ایران مطالبات فرابرجامی خود را کنار بگذارد
ریچارد ام میلز، نماینده آمریکا در ابتدای سخنانش گفت واشنگتن همچنان متعهد به بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام است.
او در ادامه گفت یک توافق از مارس در دسترس بوده است «اما ما تنها زمانی میتوانیم یک توافق را نهایی کرده و به اجرا بگذاریم که ایران مطالبات اضافی خود را که خارج از حیطه برجام هستند، کنار بگذارد.»
وی در ادامه افزود در پرتو سفر بورل به تهران و در جریان مذاکرات قطر، ایران همچنان خواستههای فرابرجامی مطرح کرد.
نماینده آمریکا تاکید کرد ایران باید نشان دهد خواهان نهاییکردن فوری توافق است. به گفته او، اقدامات خلاف برجام ایران احیای برجام را دشوارتر میکند.
او همچنین حملات پهپادی به عربستان و امارات را محکوم کرد و از ایران خواست توزیع سلاح میان گروههای نیابتی خود در خاورمیانه را متوقف کند.