سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، اسماعیل بقایی، در نشست خبری دوشنبه اول بهمن، اعلام کرد که در صورت فعالسازی «سازوکار ماشه» در مذاکرات هستهای، ماندن در پیمان انپی.تی «توجیهی» ندارد.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، بقایی در این نشست خبری گفت: «در مورد بحثهایی که موسوم به سازوکار ماشه است، مشخص کردیم اگر از این اهرم استفاده شود، واکنش ما متناسب و متقابل خواهد بود.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه تاکید کرد «سوءاستفاده از این سازو کار باعث میشود دیگر توجیهی برای ماندن [ حکومت] ایران در این تفاهمنامهها مثل ان.پی .تی [پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای] نداشته باشیم.»
١٨ اکتبر سال جاری میلادی (۲۶ مهر ۱۴۰۴) تاریخ استفاده از «مکانیسم ماشه»، که اهرم قدرتهای غربی برای بازگرداندن سریع تحریمها علیه حکومت ایران است، منقضی خواهد شد.
سازوکار «ماشه» که بخشی از توافق سال ۲۰۱۵ یا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است، به امضاکنندگان توافق این امکان را میدهد که در صورت «عدم اجرای قابلتوجه تعهدات»، تحریمهای سازمان ملل متحد را دوباره علیه جمهوری اسلامی اعمال کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره اظهارات اخیر مسعود پزشکیان درباره لزوم مذاکره با آمریکا، اعلام کرد که «موضع دولت تنها از طریق سخنگویان رسمی اعلام میشود و نظرات شخصی افراد نباید به عنوان موضع رسمی دولت در نظر گرفته شود.»
بقایی در رابطه با گفتوگوهای حکومت ایران و اروپا افزود که «این مذاکرات طبیعی است و مشابه آن در دوران برجام نیز مطرح میشد.»
پیش از این امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز دوشنبه ١٧ دی با اشاره به برنامه هستهای حکومت ایران هشدار داده بود که برنامه هستهای حکومت ایران به «نقطه غیرقابل بازگشت» نزدیک میشود و اینکه فرانسه باید با دولت دونالد ترامپ درباره جمهوری اسلامی «گفتوگوی راهبردی» انجام دهد.
رئیس جمهوری فرانسه افزود رهبران جهان باید از خود بپرسند که آیا پیش از فرارسیدن اکتبر سال جاری میلادی چه سازوکاری برای بازگرداندن تحریمها علیه حکومت ایران ایجاد میکنند.
تیم انتقالی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، روز جمعه ٢٣ آذر به بخش فارسی صدای آمریکا گفت تمام گزینهها برای رسیدگی به برنامه هستهای حکومت ایران، از جمله فشار حداکثری، روی میز است.
روزنامه والاستریت ژورنال نیز همان روز گزارش داد که تیم انتقالی دولت دونالد ترامپ، سرگرم بررسی گزینههای مختلف برای جلوگیری از دسترسی حکومت ایران به جنگافزار هستهای، از جمله گزینه «حمله هوایی پیشگیرانه» است.