در چهارمین روز از تهاجم همهجانبه روسیه به اوکراین، محکومیتهای بینالمللی این اقدام در سراسر جهان همچنان ادامه دارد.
بنا به تخمین آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، تا کنون ۳۶۸هزار شهروند اوکراینی از کشور خود گریخته و عمدتا در چهار کشور لهستان، مجارستان، اسلواکی، و رومانی پناه گرفتهاند. این آژانس هشدار داده شمار پناهندگان ممکن است در روزهای آینده از ۴ میلیون نفر تجاوز کند.
جلسه چهارم شورای امنیت درباره اوکراین روز یکشنبه برگزار میشود
بعد از مخالفت پیاپی روسیه در سه نشست قبلی شورای امنیت سازمان ملل، روز یکشنبه ۸اسفند، این شورا یک نشست دیگر برگزار میکند. قرار است در این جلسه درباره طرح قطعنامه محکومیت حمله روسیه به اوکراین در مجمع عمومی سازمان ملل در شورای امنیت، رای گیری شود.
جمعه شب قطعنامه پیشنهادی در محکومیت حمله روسیه به اوکراین، با وتوی روسیه به تصویب نرسید. آمریکا و نمایندگان پنجاه کشور بعد از وتوی روسیه در جمعه شب، پیگیر طرح این قطعنامه در نشست اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل هستند.
شورای حکام آژانس درباره اوکراین جلسه اضطراری برگزار میکند
دیپلماتها روز یکشنبه گفتند که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه آینده نشستی اضطراری را درباره وضعیت اوکراین برگزار خواهد کرد.
یکی از دیپلماتها به رویترز گفت که دستور کار این جلسه بر «پیامدهای ایمنی، امنیت، و پادمانهای وضعیت در اوکراین» متمرکز خواهد بود.
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز شنبه گفت که به شدت نگران وضعیت اوکراین است و از همه طرفها خواست از انجام اقداماتی که ممکن است امنیت مواد و تاسیسات هستهای را به خطر بیاندازد، خودداری کنند.
شکایت اوکراین از روسیه به اتهام بمباران مناطق مسکونی
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، میگوید کشورش شکایتی را علیه روسیه نزد دیوان بینالمللی دادگستری سازمان ملل متحد در لاهه ثبت کرده است.
وی همچنین تاکید کرد که اوکراین خواستار اتخاذ یک تصمیم فوری در این زمینه است؛ تصمیمی که به روسیه دستور میدهد فعالیتهای نظامی خود را بیدرنگ متوقف کند. وی پیشبینی کرد که جلسات این محاکمه «هفته آینده آغاز خواهد شد.»
آقای زلنسکی پیشتر گفته بود که اقدامات روسیه - با بمباران مهدکودکها، مناطق مسکونی، و مناطق زیرساختی غیرنظامی - دارای نشانههای «نسل کشی» است.
تداوم کمکهای نظامی غرب به اوکراین
در تازهترین مورد از حمایت کشورهای غربی از اوکراین، یونان اعلام کرد دو فروند هواپیمای باری نظامی سی-۱۳۰ مملو از تجهیزات و کمکهای بشر دوستانه برای اوکراین ارسال میکند.
این در حالی است که روز گذشته هلند از ارسال ٢٠٠ موشک ضدتانک استینگر، کرد ۵۰ قبضه تسلیحات ضدتانک «پانزرفاست» و ۴۰۰ قبضه راکت به خبر داد. این کشور همچنین اعلام کرد به همراه آلمان همچنین در حال بررسی ارسال یک سامانه پدافند هوایی پاتریوت به یک گروه جنگی ناتو در اسلواکی است.
در همین روز دولت آلمان اعلام کرد یک هزار قبضه تسلیحات ضد تانک و ۵۰۰ قبضه موشک زمین به هوای «استینگر» را در اسرع وقت به دولت اوکراین میدهد.
پیش از آن جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، نیز فرمان ارسال «کمک نظامی فوری» ۳۵۰ میلیون دلاری به اوکراین را امضا کرد.
سال گذشته نیز دولت آمریکا بیش از ۶۰۰ میلیون دلار در قالب کمک امنیتی و ۵۲ میلیون دلار به عنوان کمک بشر دوستانه به اوکراین کمک کرده بود.
قطع ارتباط شماری از بانکهای اصلی روسیه با سویفت
آمریکا، متحدان اروپایی آن و کانادا، روز شنبه توافق کردند که در یک گام تنبیهی عمده که اثرات زیادی خواهد داشت، شماری از بانکهای اصلی روسیه را نظام ارتباط بین بانکی سوئیفت حذف کنند.
این اقدام به تجارت روسیه ضربه میزند و کار را برای شرکتهای روسی دشوارتر می کند.
سوئیفت یا «جامعه ارتباطات مالی بین بانکی در جهان» یک شبکه ارتباط امن بین بانکها است که پرداختهای بین المللی را سریع و آسان میکند و آن را به ساز و کاری حیاتی برای تجارت بین المللی تبدیل کرده است.
به گزارش سیانبیسی، یک مقام ارشد دولت آمریکا با بیان اینکه همه ۱۰ موسسه بزرگ مالی روسیه تحریم شده اند، گفت: «بلافاصله شاهد تأثیر وحشتناکی بر بخش بانکی روسیه خواهید بود، حتی فراتر از آنچه قبلاً رخ داده است.»
در همین ارتباط فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن روز یکشنبه اعلام کرد که دسترسی بسیاری از بانکهای روسی به سویفت را مسدود میکند.
کیشیدا ضمن محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین، اعلام کرد که توکیو تحریمهایی علیه شخص ولادیمیر پوتین اعمال میکند.