همزمان با بالاگرفتن احتمال حمله روسیه به اوکراین، نیروهای موشکی هستهای راهبردی این کشور روز شنبه ٣٠ بهمن چند تمرین نظامی برگزار کردند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، و الکساندر لوکاشنکو، همتای بلاروسی او، از مکانی که کرملین «مرکز موقعیت» مینامد، نظارهگر این تمرینات بودند.
در همین ارتباط کرملین با انتشار بیانیهای اعلام کرد در این رزمایشهای هستهای، موشکهای بالستیک، و کروز اهدافی را در دریا و خشکی نشانه گرفتند.
این بیانیه میافزاید موشکهای مافوق صوت «کینژال» و «تسیرکن» و چندین نوع تسلیحات دیگر در این رزمایشها به نمایش گذاشته شدند.
همزمان رهبران جداییخواهان در شرق اوکراین با اعلام بسیج نظامی عمومی از «تمامی مردان قادر به حمل اسلحه» خواستهاند به مراکز نظامی مراجعه کنند.
فراخوان بسیج عمومی این رهبران یک روز پس از طرح اعلامشده توسط آنها مبنی بر تخلیه حدود ٧٠٠ هزار ساکن مناطق عمدتا روسیزباننشین شرق اوکراین از ترس حمله قریبالوقوع نیروهای اوکراینی میآید؛ اتهامی که از سوی کییف رد شده است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی تحلیلی در ارتباط با موضع چین نسبت به حمله احتمالی روسیه به اوکراین نوشته است، در صورت وقوع چنین تهاجمی پکن به «حمایت دیپلماتیک و شاید هم اقتصادی» از مسکو بر خواهد خواست، اما دخالت نظامی نخواهد کرد.
از سوی دیگر، کامالا هریس، معاون ریاست جمهوری ایالات متحده، طی سخنانی در دومین روز کنفرانس امنیتی مونیخ به روسیه هشدار داد تهاجم این کشور به اوکراین موجب نزدیکی بیشتر واشنگتن و متحدان اروپاییاش خواهد شد.
به گفته خانم هریس، در صورت تهاجم بیشتر روسیه به اوکراین، «ایالات متحده به همراه متحدان و شرکایمان هزینههای اقتصادی عمده و بیسابقهای را [بر این کشور] تحمیل خواهیم کرد.»
روز گذشته نیز جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در یک سخنرانی اعلام کرد که او «اطمینان دارد» روسیه تصمیم گرفته به اوکراین حمله کند و افزود ایالات متحده نیرویی برای نبرد اعزام نمیکند ولی به حمایت از مردم اوکراین ادامه میدهد.
رئیس جمهوری ایالات متحده با تاکید بر این که هنوز میتوان با تکیه بر دیپلماسی شرایط را به حال عادی بازگرداند، هشدار داد: «با اطمینان میگویم اگر روسیه این برنامه را دنبال کند، مسئول جنگی فاجعهبار، عمدی و غیرضروری است.»
در همین روز لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در جریان سفر اروپایی خود در لهستان ضمن تاکید بر آمادگی واشنگتن و متحدانش برای آمادگی با هر گزینهای که مسکو انتخاب کند، افزود «هنوز زمان و مکان کافی برای دیپلماسی وجود دارد» و راهی که قدرتهای غربی به آقای پوتین پیشنهاد کردهاند به «دور شدن از فاجعه و به سمت امنیت بیشتر» منتهی میشود.
بر اساس تازهترین برآوردهای منابع غربی، روسیه بیش از ۱۵۰ هزار نیروی نظامی و مقادیر چشمگیری تجهیزات و ادوات نظامی را در امتداد مرزهایش با اوکراین مستقر کرده است.