پنجاه و هشتمین کنفرانس امنیتی مونیخ صبح روز جمعه ٢٩ بهمن با محوریت بحران اوکراین آغاز شد.
در ابتدای این کنفرانس آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد گفت، شاید امروز جهان مکان خطرناکتری نسبت به دوره جنگ سرد باشد.
وی با اشاره به این که یک اشتباه کوچک یا سوءارتباط ممکن است عواقب فاجعهباری به دنبال داشته باشد، گفت که فکر نمیکند افزایش حضور نظامی روسیه در نزدیکی اوکراین منجر به بروز جنگ شود، اما از تمام طرفها خواست در اظهارنظرهای خود بسیار محتاط باشند.
وزیر خارجه آلمان نیز در سخنانی گفت، تجمع سربازان روس در نزدیکی مرز اوکراین «تهدیدی مطلقا غیرقابلقبول» علیه اوکراین و معماری صلح در اروپا است و بنابراین بحران کنونی بحران روسیه است، نه بحران اوکراین.
آنالنا بائربوک در ادامه با اشاره به اعلام آمادگی اروپا برای برگزاری مذاکرات جدی بر سر امنیت و صلح افزود: «کسانی که میخواهند با هم در امنیت زندگی کنند، یکدیگر را تهدید نمیکنند.»
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت، آلمان در پاسخ به هرگونه تهاجم روسیه حاضر است هزینه اقتصادی بالایی بپردازد و به همین دلیل تمامی گزینهها از جمله نورد استریم ٢ «روی میز هستند.»
وزیر امور خارجه آلمان همچنین در پاسخ به درخواست شهردار کییف مبنی بر ارسال سلاح به اوکراین گفت، آلمان به دلیل گذشته مربوط به جنگ جهانی دوم، نمیتواند به اوکراین تسلیحات ارسال کند.
در ادامه آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده در سخنانی گفت، آنچه در ۲۴ تا ۴۸ ساعت گذشته رخ داده بخشی از سناریو روسیه برای ایجاد تحریکات ساختگی به منظور برانگیختن واکنش است. وی با رد ادعاهای روسیه مبنی بر بازگرداندن نیروهایش از مرز گفت، مسکو در حال اعزام نیروهای بیشتر به مرز است.
از دیگر چهرهها و مقامات سرشناس شرکتکننده در این کنفرانس سه روزه که به «داووس دفاعی» شناخته میشود، میتوان به کامالا هریس معاون رئیس جمهوری ایالات متحده، ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو، و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین، اشاره کرد.
اما طبق اعلام کاخ کرملین در هفته گذشته، بر خلاف سالهای گذشته امسال هیچ هیئتی از روسیه در کنفرانس شرکت نمیکند؛ که این حاکی از شدت تیرگی روابط شرق و غرب است.
در حاشیه روز اول کنفرانس امنیتی مونیخ، کامالا هریس و ینس استولتنبرگ با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
در این دیدار، خانم هریس به روسیه هشدار داد حمله به اوکراین «عواقب شدیدی» برای روسیه به همراه خواهد داشت. وی افزود تلاشی که «ساعت به ساعت» برای تقویت روابط ایالات متحده و ناتو انجام میشود، حائز اهمیت فراوانی است.
ینس استولتنبرگ نیز گفت حضور سربازان آمریکایی در اروپا در این زمان حساس نمایانگر «تعهد ایالات متحده به امنیت مشترک ما است.»
معاون رئیس جمهوری آمریکا در نشستی دیگر در حاشیه کنفرانس با نخستوزیر استونی، رئیس جمهوری لاتویا، و رئیس جمهوری لیوانی دیدار کرد.
این در حالی است که روز گذشته جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد احتمال حمله روسیه به اوکراین «بسیار بالا» است و افزود این حمله ممکن است طی روزهای آینده رخ دهد.
قرار است در حاشیه این کنفرانس، وزیران خارجه هفت کشور صنعتی جهان موسوم به گروه-٧ نشستی درباره بحران اوکراین برگزار کنند.
از دیگر سخنرانان سرشناس بعد از ظهر جمعه میتوان به جان کری نماینده ویژه رئیس جمهوری ایالات متحده در امور اقلیمی اشاره کرد که در پنلی با حضور چند چهره دیگر از جمله سلطان الجابر وزیر صنایع و فناوریهای پیشرفته امارات متحده عربی، و ایکی عبدالمومن وزیر خارجه بنگلادش، مساله تغییرات اقلیمی را به بحث خواهند گذاشت.
میزگردهایی درباره وضعیت امنیتی شکننده در منطقه ساحل آفریقا و مذاکرات برای احیای برجام از موضوعات مهم روز شنبه خواهند بود.
همچنین ارز دیجیتالها، تغییرات اقلیمی و همهگیری کرونا از دیگر موضوعات عمده مورد بحث در پنلهای روز شنبه و یکشنبه خواهند بود.
بنا به اعلام برگزارکنندگان، در راستای حصول اطمینان از سلامتی و ایمنی شرکتکنندگان و مردم مونیخ، کنفرانس امسال با حضور مهمانان و اصحاب رسانه کمتری برگزار میشود.