سخنگوی کاخ کرملین روز سهشنبه در نشستی خبری آغاز اجرای قرارداد موسوم به «تهاتر نفت در برابر کالا» میان روسیه و ایران را تایید کرد، اما از ارائه هرگونه جزئیات این قراداد خودداری کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دیمیتری پسکوف در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که آیا اظهارات روز گذشته یک مقام ارشد وزارت امور خارجه روسیه مبنی بر آغاز اجرای این قرارداد صحت دارد، گفت «قطعاً، البته.»
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه از اجرایی شدن این قرارداد از مدتی قبل خبر داده بود.
خبرگزاری رویترز در ماه ژانویه ۲۰۱۴ میلادی (زمستان ۱۳۹۲) از مذاکرات مسکو و تهران بر سر یک معامله پایاپای ۲۰ میلیارد دلاری خبر داده بود، که بر اساس آن روسیه میتواند روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کند و در مقابل تجهیزات و کالاهای ساخت روسیه به ایران صادر کند.
این در حالی است که ایران به دلیل فعالیتهای اتمی بحثبرانگیزش، تحت تحریمهای اقتصادی گسترده بین المللی قرار دارد و این قرارداد میتواند ظرفیت دور زدن تحریمها توسط تهران را بالا ببرد؛ از این رو از همان ابتدا با واکنش منفی واشنگتن روبرو شد.
سخنگوی کاخ سفید آمریکا روز دوشنبه نیز در واکنش به انتشار خبر آغاز اجرای تهاتر نفت در برابر کالا، گفت اجرای این توافق میتواند به رژیم تحریمهایی که ایالات متحده و کشورهای غربی علیه ایران اعمال کردهاند، آسیب بزند.
هنوز واکنش رسمی از سوی ایران به این اظهارات مقامهای روسی منتشر نشده است.
روز دوشنبه هچنین ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه دستور لغو ممنوعیت فروش سامانه پدافند موشکی اس-۳۰۰ به ایران صادر کرد. روسیه قرار بود این سامانه پیشرفته را چهار سال پیش به ایران تحویل دهد دهد، اما به دلیل فشار کشورهای غربی، دیمیتری مدودف رئیس جمهوری وقت روسیه فروش آن را به ایران ممنوع کرد.
این اخبار در حالی منتشر میشود که ایران شش قدرت جهانی گروه ۱+۵، که روسیه و ایالات متحده نیز عضو آن هستند، در حال مذاکره برای ثبت و نهایی کردن یک توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران هستند و روز سیزدهم فرودین ماه نیز به تفاهمی سیاسی درباره اجزای اساسی آن رسیدند.
از سوی دیگر خود روسیه نیز به دلیل تنشهای بوجود آمده بر سر بحران اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود، تحت تحریمهای اقتصادی اتحادیه اروپا و ایالات متحده قرار گرفته است و برخی از این نگران هستند که این اختلافات بر مذاکرات جاری گروه ۱+۵ با ایران تاثر منفی داشته باشد.
با این حال، ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه در واکنش به همین موضوع گفت، مقامهای آمریکایی فکر نمیکنند که این تصمیم مسکو در اتحاد قدرتهای جهانی در گفتگوهای هستهای جاری با ایران تاثیری بگذارد.