لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۴

بلومبرگ: استراتژی جدید روسیه، تقویت مناسبات با ایران


ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ممنوعیت فروش سامانه پدافند هوایی موشکی اس-۳۰۰ به ایران را لغو کرده است. خبرگزاری بلومبرگ این اقدام را رویکرد جدید مسکو نسبت به ایران می داند و می گوید این تحول و ورود نفت ایران به بازارهای جهانی قیمت ها را بیشتر کاهش خواهد داد و از درآمدهای بزرگترین صادرات روسیه خواهد کاست. بانک مرکزی روسیه مقدار زیان را حدود ۲۷ میلیارد دلار تخمین می زند.

نیکولای کوژانف، کارشناس موسسه امور بین المللی در لندن و عضو غیر مقیم مرکز کارنگی در مسکو، با بیان این نظر که منافع استراتژیک اهمیت بیشتری برای روسیه دارد، می گوید مسکو با «گنجاندن ایران در سازمان های طرفدار روسیه، امیدوار است سهم خود را در این بازار تامین کند یا به تقسیم حوزه های نفوذ بپردازد.»

پوتین فرصت خواهد یافت یک متحد را تقویت کند، رقیبان منطقه ای را ضعیف سازد و فرصت های بازرگانی فراهم آورد، و تصمیم لغو ممنوعیت تحویل موشک های پیشرفته به ایران بر اساس یک قرار داد ۸۰۰ میلیون دلاری، بر این رویکرد تاکید گذاشت.

بلومبرگ بر این نظر است که معامله با قدرت های جهانی بر سر برنامه هستنه ای ایران، قابلیت آنرا دارد که موازنه قدرت در خاورمیانه را، در حالی که ایران با عربستان سعودی رقابت می کند تغییر دهد.

روسیه، که از زمان پایان جنگ سرد در نفوذ منطقه از آمریکا عقب بوده است، برای تقویت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه با ایران کار می کند و با حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان به حوثی های طرفدار ایران در یمن مخالف است.

روسیه وارد نخستین رکود اقتصادی در شش سال می شود که تحریم های بین المللی به دلیل حمایت از جدایی طلبان در شرق اوکراین و انضمام شبه جزیره کریمه آن را وخیم تر کرده است.

بر اساس تخمین بانک مرکزی روسیه پیش از اعلام تفاهمنامه بین ایران و شش قدرت، بهای هر بشکه نفت ۴۰دلار می تواند تقریبا دو درصد از تولید ناخالص داخلی بکاهد.

به گفته ایلیتا ساپونینا، کارشناس خاورمیانه در موسسه مطالعات استراتژیک مسکو، برخی کارشناسان روسیه بر این باورند تحریم های وضع شده بر ایران هر قدر بیشتر طول بکشد، به دلیل خطر سقوط قیمت ها، برای روسیه بهتر خواهد بود. اما روسیه از لغو تحریم ها حمایت می کند زیرا ایران شریک و متحد دیرینه مسکو در بسیاری از مشکلات منطقه ای، از جمله سوریه و یمن است.

بلومبرگ به نقل از مدیر تحلیل های خاورمیانه و شمال افریقا در گروه پژوهشیHIS می گوید توافق هسته ای با ایران، توانایی کشور را برای حمایت از متحدانش در سوریه، یمن و عراق افزایش خواهد داد و به سود صادرات تسلیحاتی روسیه خواهد بود. او بر این نظر است که روسیه و ایران هر دو از افراط گرایی سنی می ترسند.

در گزارش بلومبرگ گفته می شود احیای ایران؛ به دلیل تاثیر جدی بر بازار نفت و احتمال رقابت با گازپروم، «مشکل عظیمی» برای صنعت انرژی روسیه خواهد بود. رادژاب ستاروف، مدیر کمیته ایران در اتاق صنعت و تجارت مسکو گفت افزایش فرصت ها در یک ایران آزاد از تحریم می تواند این تاثیر را جبران کند.

به گزارش خبرگزاری اینترفکس، سرگئی ریابکف، قائم مقام وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه گفت همکاری روسیه و ایران در نفت نباید دست کم گرفته شود. سخنگوی پوتین گفت روسیه هم اینک در برابر نفت، کالا به ایران صادر می کند.

یک کارشناس در مسکو گفت ایران ممکن است به سازمان همکاری شانگهای ، شامل روسیه، چین و کشورهای آسیای میانه، ملحق شود، بنابراین توانایی روسیه را برای نفوذ در سیاست های ایران در آسیای میانه و افغانستان تقویت کند.

کیهان برزگر، مدیر موسسه مطالعات است استراتؤژیک خاورمیانه در تهران در مصاحبه ای تلفنی گفت « در تفکر استراتژیک روسیه، نقش ایران بیشتر می شود. روسیه وپوتین به این نتیجه رسیده اند که مناسبات با ایران باید گسترش پیدا کند.»

XS
SM
MD
LG