لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۵

گزارشگران بدون مرز: نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی باید فوراً آزاد شوند


نسیم سلطان‌بیگی (راست) و سعیده شفیعی
نسیم سلطان‌بیگی (راست) و سعیده شفیعی

سازمان گزارشگران بدون مرز با انتشار بیانیه‌ای خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی، دو روزنامه‌نگار زندانی، در ایران شد.

گزارشگران بدون مرز در بیانیه خود با اشاره به حکم سه سال و نیم زندان برای این دو روزنامه‌نگار زن افزوده است که آنها همانند بسیاری از همکاران خود در ایران بهای آگاهی‌رسانی در جریان «جنبش مردمی زن، زندگی، آزادی» را می‌پردازند.

بنا بر این بیانیه، که روز پنجشنبه دوم آذر منتشر شد، خانم شفیعی از روز یکشنبه ٢٨ آبان و خانم سلطان‌بیگی از روز سه‌شنبه ۳۰ آبان دوران حبس خود را آغاز کردند.

گزارشگران بدون مرز می‌گوید که این دو روزنامه‌نگار زن در روز ١٢ تیر سال جاری به اتهام‌هایی همچون توطئه، شرکت در تجمعات غیرقانونی، و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی محاکمه شدند و حکم آنها در روز ٩ مرداد صادر شد. پس از درخواست تجدید نظر وکلای آنها، احکام صادره علیه آنها در روز ٢٧ شهریور سال جاری تایید شد.

خانم‌ها سلطان‌بیگی و شفیعی روز ١٨ بهمن سال گذشته و پس از یک ماه بازداشت به دلیل پوشش اعتراضات به کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی به طور موقت آزاد شدند.

در بیانیه گزارشگران بدون مرز خاطرنشان شده که ۱۰ روزنامه‌نگار که اعتراضات مزبور را پوشش دادند، هنوز در زندان هستند.

جاناتان داگر، رئیس بخش خاورمیانه گزارشگران بدون مرز، با اشاره به تداوم «انتقام‌جویی» جمهوری اسلامی از روزنامه‌نگاران گفت: «نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی همانند ۱۰ همکار دیگرشان که به دلیل پوشش اعتراضات در زندان به سر می‌برند، گزارشگران شجاعی هستند.»

به گفته او، «آنها شایسته تجلیل هستند نه زندانی شدن. ما خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط آنها هستیم.»

سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی همچنین از سفر به خارج کشور و یا ملحق شدن به هر سازمان و گروهی به مدت دو سال پس از آزادی‌شان از زندان منع شده‌اند.

گزارشگران بدون مرز در پایان بیانیه خود به صدور حکم ١٢ سال حبس برای الهه محمدی و ١٣ سال برای نیلوفر حامدی اشاره کرده و افزوده با احتساب ویدا ربانی و نرگس محمدی، اکنون در مجموع شش روزنامه‌نگار زن در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران هستند.

سعیده شفیعی پیشتر در روز یک‌شنبه ۲۱ آبان در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود که «برای تحمل سه سال و شش ماه زندان، به شعبه یک اجرای احکام اوین» فرا خوانده شده است و روز «سه‌شنبه ۲۳ آبان» باید برای تحمل این مجازات خود را به زندان اوین معرفی کند.

همسر این روزنامه‌نگار نیز در توییت دیگری اعلام کرده بود که درخواست اعاده‌دادرسی نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی «در دیوان عالی کشور رد شده است» و این دو روزنامه‌نگار باید «خودشان را به زندان اوین معرفی کنند.»

احکام صادر شده در دادگاه بدوی برای این دو روزنامه‌نگار در شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر تأیید شد و بر این اساس هر یک از آنها به سه سال و شش ماه برای اتهام اجتماع و تبانی و هفت ماه و ۱۶ روز برای اتهام تبلیغ علیه نظام حبس تعزیری محکوم شدند.

به گفته حسن همایون، همسر سعیده شفیعی، مصداق این اتهام‌ها «گزارش‌های روزنامه‌نگاری از فقر و تبعیض و تورم» بوده است.

بنا بر حکم دادگاه بدوی، یعنی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی، سعیده شفیعی و نسیم سلطان‌بیگی، به «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» هر یک به چهار سال و سه ماه زندان و دو سال ممنوع‌الخروجی محکوم شده بودند. آنها همچنین از عضویت در گروه‌ها منع شده‌اند.

فشار بر روزنامه‌نگاران در ایران با آغاز اعتراضات سراسری در پایان شهریور ۱۴۰۱ شدت یافت و با بازداشت دست‌کم ۷۳ روزنامه‌نگار و عکاس خبری در نیمه دوم سال گذشته، آزادی مطبوعات بیش از پیش در ۴۵ سال گذشته در محاق قرار گرفت.

بر اساس جدیدترین گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانه‌ها که ١٣ اردیبهشت ۱۴۰۲ منتشر شد، ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۷ قرار گرفته است.

یک روزنامه‌نگار ساکن ایران پیش از این به صدای آمریکا گفته که «فشارها بر مطبوعات در ایران» در پی اعتراضات سراسری در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ «بسیار تشدید شده» و انتظار جمهوری اسلامی از رسانه‌ها «تولید بولتن‌های تبلیغاتی است» و به دلیل «تحلیل‌های نقادانه» با عناوینی مبهم مثل «سیاه‌نمایی» تحت فشار قرار می‌گیرند.

XS
SM
MD
LG