نسیم سلطانبیگی، روزنامهنگار، روز سهشنبه ۳۰ آبان برای تحمل محکومیت سه سال و نیم زندان برای «پنجمین بار» زندانی شد.
او در آخرین یادداشت خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام از «پروندهسازی»، «رد اعاده دادرسی» و «فشار» نهادهای حکومت برای معرفی کردن به زندان خبر داده است.
نسیم سلطانبیگی با اشاره به بازداشتش هنگام خروج از کشور به مقصد سوئد در دی سال ۱۴۰۱ نوشته است: «در مدت ۱۰ ماه توانستند برایم پرونده بسازند، از دادگاه سه سال و نیم حکم بگیرند، در تجدیدنظر تاییدش کنند، اعاده دادرسی را رد کنند و برای معرفی کردن به زندان تحت فشارم قرار دهند.»
به نوشته این روزنامهنگار او پس از بازداشت در سال گذشته به «بند دو الف اطلاعات سپاه و زندان اوین» منتقل شده است.
نسیم سلطانبیگی در ۱۲ تیر سال جاری برای محاکمه به اتهامات «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی/ خارجی» و «تبلیغ علیه نظام» به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران احضار شده بود.
او در آخرین یادداشت اینستاگرامی در روز دوشنبه ۲۹ آبان، با ابراز امیدواری به روزی که «قفس تهی میشود از پرندههای کوچک اسیر» نوشته است که روز سهشنبه ۱۰ صبح برای تحمل محکومیتش به زندان میرود.
این در شرایطی است که مریم کیانارثی، وکیل این روزنامهنگار، شرایط زندان را موجب «تشدید بیماری» موکلش خوانده و نوشته است که «مسئولیت سلامت موکلم با مسئولین و مجریان اجرای مجازات خواهد بود.»
سعیده شفیعی، روزنامهنگار، هم به اتهاماتی مشابه روز سهشنبه ۲۳ آبان برای تحمل مجازات سه سال و شش ماه خود را به زندان اوین معرفی کرد.
فشار بر روزنامهنگاران در ایران با آغاز اعتراضات سراسری در پایان شهریور ۱۴۰۱ شدت یافت و با بازداشت دستکم ۷۳ روزنامهنگار و عکاس خبری در نیمه دوم سال گذشته، آزادی مطبوعات بیش از پیش در ۴۵ سال گذشته در محاق قرار گرفت.
بر اساس جدیدترین گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانهها که ١٣ اردیبهشت ۱۴۰۲ منتشر شد، ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۷ قرار گرفته است.
یک روزنامهنگار ساکن ایران پیش از این به صدای آمریکا گفته که «فشارها بر مطبوعات در ایران» در پی اعتراضات سراسری در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ «بسیار تشدید شده» و انتظار جمهوری اسلامی از رسانهها «تولید بولتنهای تبلیغاتی است» و به دلیل «تحلیلهای نقادانه» با عناوینی مبهم مثل «سیاهنمایی» تحت فشار قرار میگیرند.