سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه خود در زمینه شاخص جهانی آزادی مطبوعات با بررسی وضعیت روزنامهنگاری در ۱۸۰ کشور و منطقه جهان، به تاثیرات تحولات و درگیریهای جهانی بر آزادی مطبوعات پرداخته است.
بنابراین گزارش، در حالی که سه کشور نروژ، دانمارک، و سوئد در صدر این فهرست قرار گرفتهاند، شرایط رسانهها در ۲۸ کشور جهان، از جمله ایران، «بسیار بد» توصیف شده است. قرار گرفتن ایران در جایگاه ۱۷۸ این جدول به این معنا است که تنها در دو کشور اریتره و کره شمالی وضعیت مطبوعات بدتر از ایران است.
گزارشگران بدون مرز وضعیت آزادی مطبوعات در بلاروس، آذربایجان، روسیه، افغانستان، پاکستان، کویت، ونزوئلا، عربستان سعودی، مصر، یمن، سوریه، عراق، چین، و میانمار را نیز در رده «بسیار بد» قرار داده است.
در این گزارش که بر پنج شاخص جدید سیاسی، حقوقی، اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، و امنیتی استوار است، با اشاره به افزوده شدن ۱۲ کشور دیگر به فهرست کشورهایی که در شرایط بسیار بد قرار دارند، آمده است که «در دوران تازهای از قطبی شدن به سر میبریم.»
در شرایطی که ایران در رتبه بندی سال ۲۰۲۱ در جایگاه ۱۷۴ این جدول قرار داشت در رتبهبندی امسال چهار پله سقوط کرده است. امسال حتی کشور ترکمنستان که از بستهترین کشورهای جهان به شمار میرود نیز جایگاهی بهتر از ایران دارد.
ایران طی سالهای اخیر همواره یکی از کشورهایی بوده که بیشترین تعداد روزنامهنگاران زندانی را داشته است. بنا بر این گزارش در حال حاضر ۱۶ روزنامهنگار در ایران زندانی هستند. چین با داشتن ۱۱۰ روزنامهنگار زندانی، بزرگترین زندانهای اصحاب رسانه به شمار میرود.