معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از برنامه این وزارتخانه برای به روزرسانی دهکبندی خانوارها طی دو ماه آینده خبر داد و گفت روایتهای مختلفی از فقر وجود دارد و باید به یک اجماع کلی در مورد آن برسیم.
علیرضا عسگریان میگوید که درخصوص خط فقر مطلق، خط فقر نسبی و خط فقر شدید روایتهای مختلفی وجود دارد و نهادهای مختلف در حال رصد و پایش خط فقر هستند.
سخنان این مقام مسئول در حالی است که رسانههای ایران و حتی مراکز حکومتی از تعمیق فقر در جامعه خبر میدهند.
روزنامه اینترنتی «فراز» دهم مرداد ماه در گزارشی با استناد به آمار منتشر شده توسط مسئولان نوشت ۳۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و ۲۷ درصد دیگر شرایطی بسیار نزدیک به فقر دارند، بنابراین نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت کشور یا فقیر مطلق هستند یا با امکانات اولیه حیات زندگی میکنند.
مرکز پژوهشهای مجلس نیز اعلام کرده که طی یک دهه نرخ فقر در کشور از ۱۹ درصد به بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است که با در نظر گرفتن جمعیت ۸۶ میلیونی بیش از ۳۰ میلیون ایرانی زیر خط فقر هستند.
۲۰ تیر ماه هم هادی موسوی، مدیرکل مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون گفت که ۵۷ درصد از جمعیت کشور سوءتغذیه دارند.
در همین رابطه وبسایت «اکو ایران» گزارشی منتشر کرده بود که نشان میداد در حال حاضر ۹۰ درصد از خانوارهای تهرانی با «فقر مسکن» روبهرو هستند و استانهای البرز و گیلان نیز به ترتیب با فقر ۸۵ و ۷۵ درصد از خانوار در رتبههای بعدی قرار دارند.
با تمام اینها سیاستهای اقتصادی جمهوری اسلامی در مسیر توزیع گستره فقر قرار دارد. وبسایت «اقتصاد۱۰۰» در همین زمینه نوشته است که گزارشهای میدانی از رواج خرید نان نسیه و نصف نان حکایت دارد و بخشی از مردم حتی توان خرید همان نان نصفه را هم ندارد.
عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور نیز از فشار بیرویه هزینهها بر زندگی کارگری خبر داده و به خبرگزاری «ایلنا» گفته است که جلسه فوق العاده شورایعالی کار باید طبق ماده ۱۶۸ قانون کار به درخواستِ رسمیِ سه نماینده کارگری به منظور ترمیم دستمزد غیر قانونی۱۴۰۲ هرچه سریعتر برگزار شود.
حسین حبیبی به مشاهدات خود از کشتارگاه تهران اشاره و تاکید کرده که «خریدار چندانی یافت نمیشد و خلوتی کشتارگاه در روز ۱۶ مرداد نشان میدهد که گوشت از سفره مردم به خصوص فرودستان، در حال حذف شدن است.»
به گفته حبیبی قیمتِ گوشت رانِ گوسفند و ماهیچه در همان کشتارگاه، تا ۵۰۰ هزار تومان هم میرسید.
یکی از برنامههای دولت برای کاهش بار معیشتی مردم ارائه کالابرگ الکترونیک بود که به گفته وزیر کار با شکست مواجه شده است.
در همین رابطه صولت مرتضوی از شکست طرح ۸۰ هزار تومان یارانه تشویقی به ازای خرید ۷۰ درصدی کالا خبر داد و گفت: «با اختصاص ۵۰ درصد مبلغ یارانه به خرید کالا، ۱۲۰ هزار تومان یارانه تشویقی میدهیم.»
پیشتر اعلام شده بود که بر اساس این طرح متقاضیان میتوانستند با خرید کالاهای مشخص به میزان ۷۰ درصد از یارانه ۴۰۰ هزار تومانی خود؛ مشمول دریافت یارانه ۸۰ هزار تومانی شوند.
بر اساس اعلام وزیر کار این طرح «شکست خورد» و در حال حاضر سقف خرید به ۵۰ درصد کاهش یافته و اگر یک یارانهبگیر ۴۰۰ هزار تومانی، ۲۰۰ هزار تومان از ۱۱ قلم کالای تعیین شده خریداری کند، ۱۲۰ هزار تومان به جای ۸۰ هزار تومان به یارانه او اضافه خواهد شد.
دولت جمهوری اسلامی در ماههای اخیر اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی را به منظور کنترل افزایش قیمت کالاهای اساسی به اجرا درآورده است.