شرایط نامناسب اقتصادی و نداشتن آیندهای مطمئن باعث شده است تا برخی از مردم برای تامین حداقلها و گذراندن چند ماه دست به فروش اعضای بدن بزنند و در این بین بالا رفتن قیمت دلار باعث رونق دلالی برای فروش دلاری اعضای بدن در کشورهای همسایه شده است.
وبسایت «گسترش نیوز» در گزارشی به این پدیده پرداخته و نوشته است که دلالان از نداری مردم کسب سود میکنند و سودجویان کشورهای همسایه با معامله اعضای بدن درآمد ارزی به جیب میزنند.
این وبسایت وابسته به وزارت «صمت» نوشته که به تازگی شاهد آگهیهای فروش چند عضو به صورت همزمان از سوی افراد هستیم که گاها سن کمی نیز دارند. این افراد عموما به واسطه مشکلات مالی اقدام به فروش اعضای بدن خود میکنند.
قیمتهای اعلامی برای کلیه، مغز استخوان و یکچهارم کبد از ۴۰۰ میلیون تومان تا یک میلیارد و دویست میلیون تومان متغیر است و برخی از افراد نیز همزمان چندین عضو خود را یکجا برای فروش گذاشتهاند.
بر اساس گزارش میدانی این رسانه، کانالهای تلگرامی و پیجهای اینستاگرامی فروش اعضا فعال هستند که کاربران فعال زیادی نیز دارند و با ثبت آگهی رایگان؛ اندامهای حیاتیرا که تمایل به فروش دارند عرضه میکنند.
در این گزارش آمده است که دلالان، فروشنده را راهی کشورهای همسایه مانند امارات متحده عربی (دبی) و ترکیه میکنند تا اعضای بدن خود را به قیمت ۷ هزار دلار تا ۱۵ هزار دلار بفروشند.
نویسنده تاکید کرده که طبق «بررسیهای ما» کلیه، مغز استخوان و یکچهارم کبد و هر عضو دیگر در بدن انسان زنده را که بشود پیوند زد میتوان از ۵۰۰ میلیون تومان تا ۳ میلیارد تومان در بازار سیاه اهدای اعضا، خرید و فروش کرد.
در این گزارش تاکید شده است که «کشورهای دیگر خرید و فروش اعضای بدن را غیرقانونی کردهاند و ایران تنها کشوری است که در آن خرید و فروش عضو از لحاظ قانونی و شرعی بلامانع است.»
این گزارش نشان میدهد در این میان آگهیهای با موضوع اهدای جنین و اهدای تخمک و رحم اجارهای نیز بهوفور در میان زنان مشاهده میشود.
وبسایت «دیدهبان ایران» نیز ۲۲ خردادماه سال جاری از فروش دلاری اعضای بدن ایرانیها با سفر به ترکیه و عراق خبر داده بود.
روزنامه «جهان صنعت» نیز در یک گزارش میدانی که روز ۱۴ اردیبهشت سال جاری از «افزایش شدید» خرید و فروش اعضای بدن در ایران، به دلیل افتادن شهروندان به «دره فقر» خبر داده بود.
جمشید اسدی، اقتصاددان، پیش از این در گفتوگو با صدای آمریکا با اشاره به گسترش سوءتغذیه مردم در ایران گفته است که حکومت مسبب ایجاد سوءتغذیه است و «تا نظام ولایی هست، سایه فقر و سنگینی آن از سر مردم ایران نخواهد رفت.»