تورم در ایران به یک سریال ادامهدار تبدیل شده است و قیمتها دائم در حال پرواز هستند؛ اتفاقی که بخش عمدهای از جامعه را به زیر خط فقر فرستاده تا آنها هم مثل کارگران «تماشاچی» پرواز قیمتها باشند.
خبرگزاری کار ایران، ایلنا، در گزارشی به این موضوع پرداخته و نوشته است که شورایعالی کار به تکلیفاش عمل نکرد و حتی شکایت به دیوان عدالت اداری هم راه به جایی نبرد تا معیشت کارگران همچنان یکی از مخاطرات این روزهای آنها باشد.
خبرگزاری ایلنا نوشته که آمارهای رسمی ادعا میکنند تورم در تیرماه ۱ درصد کاهش یافته اما آنچه در کف بازار و جامعه میبینیم، حکایت دیگری است، «قیمتها سر باز ایستادن و توقف در یک نقطه خاص ندارند.»
نویسنده گزارش به افزایش ۴۰ درصدی قیمت نان در خراسان رضوی اشاره کرده و نوشته است که نکته اصلی در صحبتهای رئیس اتحادیه نانوایان مشهد است که گفته: «برنامه افزایش قیمت نان مربوط به خراسان رضوی نیست و به مرور در تمام کشور اجرایی خواهد شد.»
در پایش میدانی این رسانه قیمتها رشد چشمگیری داشته است و از نیمه تیرماه تا هشتم مردادماه برخی کالاها بین ۲۰ تا ۳۰ درصد دوباره گران شدهاند.
خبرگزاری ایلنا تاکید میکند در چنین وضعیتی است که نمایندگان کارگری شورایعالی کار همچنان منتظر برگزاری یک نشست سهجانبه هستند تا «ترمیم مزد ۱۴۰۲» در آن مطرح شود؛ ولی آیا دولت که به وعدههای خود در مورد مهار تورم پایبند نمانده، حاضر میشود حالا که ۵ ماه از سال گذشته، دستمزدها را ترمیم کند؟
در همین رابطه فرامرز توفیقی گفته است که وارد پنجمین ماه از سال شدهایم و سردرگمی و وضعیتِ بحرانی معاش که اعضای شورایعالی کار برای کارگران ایجاد کردهاند همچنان ادامه دارد.
این فعال کارگری تاکید کرده که شورایعالی کار «به تکلیف عمل نکرد؛ حتی شکایت دیوان هم راه به جایی نبرد تا وضعیت معیشتی کارگران همچنان محل نگرانی باشد.»
هفدهم تیرماه دیوان عدالت اداری در رای خود با تفسیر بندهای مختلف قانون کار با استدلالیهای تفسیری شکایت «مزدی» کارگران را رد کرد.
در متن رای دیوان عدالت اداری در رد شکایت کارگران تاکید شده بود که در ماده ۴۱ قانون کار هیچ الزامی مبنی بر افزایش دستمزد برابر با نرخ تورم نیست و شورایعالی کار صرفا باید در تعیین دستمزد تورم سالانه را نیز مد نظر داشته باشد.
این در حالی است که افزایش سالانه دستمزد کمتر از ۳۰ درصد بوده است و تمامی کالا و خدمات مورد نیاز مردم در چهار ماه گذشته بطور متوسط ۴۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.
بر اساس تازهترین گزارش مرکز آمار تورم مواد خوراکی و آشامیدنی در تیرماه حدود ۷۰ درصد بوده است.
بررسیهای صدای آمریکا از گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار از وخامت اقتصادی جامعه روستایی در ایران حکایت دارد و تورم سالانه این بخش در تیرماه نزدیک به ۵۲ درصد بوده است. این در حالی است که بر اساس محاسبات این مرکز دولتی؛ تورم سالانه شهرنشینان ۴۶/۸ درصد بوده است.
بر اساس این گزارش تورم خوراکیها در تیر ماه ۶۷ درصد بوده است. در بین خوراکیها نیز تورم گوشت قرمز و ماکیان با تورم ۸۶ درصدی پیشتاز هستند. بررسیها نشان میدهد در دوره یکساله منتهی به تیرماه تورم گروه لبنیات و تخم مرغ بعنوان یکی از مهمترین اقلام مصرفی روزانه مردم ۷۱/۵ درصد بوده است.
نکته جالب توجه دیگر تورم نان و غلات است که با تورم ۵۸/۳ درصدی همراه بوده و به نوعی نشان دهنده حرکت خزنده قیمتها در این بخش است.
با این حال دولت جمهوری اسلامی همچنان اصرار دارد که تورم را «مهار کرده» و روند نرخ تورم «کاهشی» است.