اردیبهشت امسال بود که ساختمان بزرگ و نوساز متروپل در آبادان فروریخت و با مرگ بیش از ۴۰ نفر در زیر آوار، خانوادههای بسیاری را عزادار کرد. با گذشت چهار ماه از این فاجعه هنوز مقصر یا مقصران این حادثه معرفی نشدهاند و از سرنوشت دقیق مالک این بنا که بعد از حادثه به «تبانی» و اهمال هم متهم شده بود، خبر دقیقی در دست نیست.
چند روز قبل متروپل باز هم ریزش کرد، این بار در حین آواربرداری، اما شمار کشتههای این حادثه و میزان ریزش بهحدی نبود که مردم و رسانهها را حساس کند.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان خوزستان ۲۳ شهریور گفت: «در پی ریزش دوباره متروپل، احتمالا «یک یا چند نفر از کارگران زیر آوار محبوس» شدهاند.»
همزمان با بحران ریزش ساختمان متروپل کارشناسان علت این فروریزی را بیمسئولیتی مالک و سرمایهگذار ملک و نبود نظارت ناظران قانونی و تخلف در اصول مهندسی اعلام کردند. رئیس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی چند روز بعد از این حادثه گفت که ناظران پروژه متروپل آبادان، نقش «اصلی و اساسی» را در ریزش این ساختمان دارند.
در پی افزایش نگرانیها نسبت به بیتوجهی به نکات ایمنی در ساختمانسازی، دبیر کانون سراسری انبوهسازان گفت: «در تهران ۲۰۰ ساختمان شبیه متروپل آبادان در حال احداث است.»
فرشید پورحاجت افزود: «در صنعت ساختمان و احداث کشور، هیچ چیزی سر جای خودش نیست.»
روزبه اسکندری کارشناس سازههای هیدرولیکی در گفتگو با خبرنگار صدای آمریکا در کالیفرنیا با تایید رعایت نشدن ضوابط ساخت و ساز و ضعف نظارتها در پروژههای ساختمانی در ایران گفت: در ایران ما از لحاظ تکنولوژی ساختمان، روشهای اجرا و جانمایی ساختمانها به شدت مشکل و کمبود داریم.
او با اشاره به قوانین موجود در ایران برای ساخت سازههای بلندمرتبه در فاصله دستکم ۲۰ کیلومتری از گسلها افزود بخش عمدهای از برجها و ساختمانهای بلندمرتبه تهران و بقیه شهرهای کشور بر روی گسلها ساخته شدهاند که میتوانند مانند بمب ساعتی در پایتخت عمل کنند.
روزبه اسکندی استفاده از فناوریهای نوین و مصالح سبک را راهکار اصلی مقاوم سازی بنا دانست و تصریحکرد: مجهز شدن به دانش روز دنیا از یکسو و افزایش نظارت و ارتقای کیفیت به دور از ملاحظات اقتصادی رایج تنها راه بهبود کیفیت ساختمانها در ایران است.