لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۱

سرنگون‌سازی هواپیمای اوکراینی| نرگس محمدی: مجازاتی برای جنایتکاران نداشت؛ عبدالحمید: عدالت اجرا نشد


یکی از تجمع‌های انجمن خانواده قربانیان پرواز پی اس ۷۵۲ هواپیمای اوکراینی در تورنتوی کانادا - آرشیو
یکی از تجمع‌های انجمن خانواده قربانیان پرواز پی اس ۷۵۲ هواپیمای اوکراینی در تورنتوی کانادا - آرشیو

در ادامه واکنش‌ها به چهارمین سالگرد سرنگون‌سازی هواپیمای مسافربری اوکراینی با شلیک موشک‌های سپاه، نرگس محمدی آن را «جنایتی» بدون «مجازات جنایتکاران» و همراه با «سرکوب دادخواهان» دانست و مولوی عبدالحمید نیز تأکید کرد که عدالت محقق نشده است.

نرگس محمدی، زندانی سیاسی در ایران و برنده جایزه صلح نوبل سال جاری، در پیامی که سه‌شنبه ۱۹ دی در حساب اینستاگرام او منتشر شده، سال‌روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ را «یادآور کشته شدن انسان‌های بی‌گناه به دست نیروی نظامی سپاه پاسداران» دانست.

او واقعه شلیک موشک‌های سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراینی را که کشته شدن همه سرنشینان آن را در پی داشت، «جنایتی» خواند «که نه‌تنها مجازاتی برای جنایتکاران نداشت، بلکه با سرکوب دادخواهان همراه شده است.»

به گفته نرگس محمدی، «دادخواهان این واقعه هولناک، جریان مقاوم و زنده دادخواهی؛ به معنای نجات جامعه و تاریخ این سرزمین از فراموشی ظلم را جان و رمقی دیگر بخشیده‌اند که پایه استبداد و ظلم را سست‌تر و عدالت را بارورتر کرده است.»

همچنین، مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در چهارمین سالگرد این واقعه در پیامی گفت: «جان‌باختن ده‌ها سرنشین بی‌گناه هواپیمای اوکراینی اتفاقی دردناک و فراموش ناشدنی بود.»

عبدالحمید اسماعیل‌زهی، معروف به مولوی عبدالحمید، روز سه‌شنبه در پیامی که در حساب منتسب به او در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده، تأکید کرد: «تنها اجرای عدالت و رسیدگی بی‌طرفانه باعث تسلی بازماندگان می‌شد که متاسفانه تا کنون تحقق نیافته است.»

روز دوشنبه مراسم چهارمین سالگرد یادبود قربانیان سرنگون‌سازی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران، در شاهدشهر تهران، محل سرنگونی هواپیما، در حالی برگزار شد که نیروهای حکومتی از حضور شهروندان و پیوستن مردم به خانواده‌های جان‌باختگان جلوگیری کردند.

پیشتر، شاهزاده رضا پهلوی سرنگون‌سازی هواپیمای مسافربری اوکراینی را «جنایت تروریستی» خواند که عاملان و آمران آن و «متهم ردیف اول آن علی خامنه‌ای» نخواهند توانست از عدالت بگریزند.

حامد اسماعیلیون، از اعضای انجمن خانواده‌های پرواز پی‌اس ۷۵۲ در چهارمین سالگرد این واقعه با بیان این که «همسر و دختر من هم در زمره هزاران و میلیون‌ها ایرانی هستند که جانشان را از دست دادند»، به صدای آمریکا گفته است: «من پذیرفته‌ام که دیگر برنمی‌گردند. آنچه که باقی مانده این مسیر [دادخواهی] است و از روز اول با خودم عهد کردم که تا روزی که ممکن است این مسیر را ادامه بدهم. از این مسیر برنمی‌گردم و ما از این مسیر برنمی‌گردیم.»

گفتگو با حامد اسماعیلیون در سالگرد شلیک سپاه به پرواز پی‌اس۷۵۲
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

همچنین، مهرزاد زارعی پدر آراد زارعی نوجوان کشته شده در این واقعه، با تأکید بر این که در جنایاتی از جمله آبان ۹۸، سرنگون‌سازی هواپیمای اوکراینی، کوی دانشگاه، و «خیزش ملی» ۱۴۰۱، فرقی نمی‌بیند، به بخش فارسی صدای آمریکا گفته است: «بین عزیزانی که به قتل رسیدند فرقی نمی‌بینم و به خاطر همین دیدگاه تنها و کوچکترین کاری که می‌توانم انجام دهم این است که صدای عزیزانی باشم که بی‌صدا هستند و مورد ظلم و جنایت و قتل قرار گرفته‌اند و با فشارهای امنیتی در جمهوری اسلامی مجبور به سکوت شده‌اند.»

گفتگو با مهرزاد زارعی در سالگرد شلیک سپاه به پرواز پی‌اس۷۵۲
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00


هواپیمای مسافربری اوکراینی با ۱۷۶ سرنشین سحرگاه ۱۸ دی ۱۳۹۸ توسط سپاه پاسداران با شلیک دو موشک سرنگون شد.

مقامات جمهوری اسلامی سه روز درباره ماهیت این واقعه دروغ گفتند و سرانجام پس از رو شدن شواهد قطعی و غیرقابل انکار، به آن اعتراف کردند.

پس از این واقعه هیچ مقامی استعفا نداد و مقامات جمهوری اسلامی تمام جنایت را به خطای انسانی اپراتورهای پدافند فرودگاه منتسب کردند و در ادامه با برگزاری یک دادگاه نسبتاً طولانی که خانواده‌های دادخواه آن را نمایشی و فرمایشی می‌دانند، فقط چند سال حبس برای عده‌ای از متهمان در نظر گرفتند.

از سوی دیگر، خانواده‌های ۱۷۶ سرنشین کشته شده هواپیمای اوکراینی در دادگاه‌های بین‌المللی علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران اقامه دعوا کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG