صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری، از عاملان کشتارهای دهه ۱۳۶۰ در زندانهای جمهوری اسلامی ایران، با واکنشهای گستردهای روبهرو شده است.
- عفو بینالملل
معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل صدور حکم ابد برای حمید نوری را گامی بیسابقه در راستای تحقق عدالت در حق بازماندگان و خانوادههای قربانیان در ایران اعلام کرد و گفت این حکم پیامی صریح به مقامات ایران است که مرتکبین جنایات علیه بشریت نمیتوانند از عدالت بگریزند.
دیانا الطحاوی در ادامه افزوده است ضرورت دارد که همه کشورها با اعمال اصل صلاحیت قضایی جهانی، سایر مقامات سابق و فعلی در ایران را که شواهدی مبنی بر دست داشتن آنها در جنایات گذشته و جاری علیه بشریت وجود دارند، از جمله ابراهیم رئیسی را تحت تحقیقات کیفری قرار دهند.
- سازمان حقوق بشر ایران
از سوی دیگر، سازمان حقوق بشر ایران ضمن استقبال از صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری، خواستار آن شد که جامعه جهانی «در صورت ورود هر یک از دستاندرکاران جنایات به حوزه قضاییشان، فورا او را بازداشت و محاکمه کنند.»
محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان، این حکم را «نقطه عطفی برای جنبش دادخواهی» دانست، چرا که به گفته او «برای نخستین بار جنایات جمهوری اسلامی در یک دادگاه مستقل با استانداردهای قضایی بینالمللی به رسمیت شناخته میشود.»
به گفته او، «این حکم نه تنها برای حمید نوری، بلکه محکومیت نظام جمهوری اسلامی و رهبران آن است» و «جامعه بینالملل، به خصوص کشورهای اروپایی نباید فراموش کنند که ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری کنونی نظام اسلامی ایران، رئیس حمید نوری و یکی از آمران قتلها بود.»
امیریمقدم تأکید کرد که ابراهیم رئیسی نیز «باید در صورت ورود به حوزه قضایی کشورهای مستقل دنیا، دستگیر و محاکمه شود.»
- شاهزاده رضا پهلوی
شاهزاده رضا پهلوی نیز روز پنجشنبه ۲۳ تیر ساعتی پس از صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری، از عاملان اعدامهای دهه ۶۰ در ایران، از سوی دادگاه ناحیهای استکهلم در سوئد، در توییتی حکم دادگاه سوئد درباره حمید نوری را «یک پیروزی بزرگ و واقعی برای همه آزادیخواهان و فعالان حقوق بشر ایرانی» توصیف کرد.
او تأکید کرد: «عدالت برای ملت ایران سرانجام پیروز خواهد شد و امروز دادگاه سوئد گام مهمِ نخست را برداشت.»
او در ادامه از قضات و هیات منصفه دادگاه، و «همه فعالانی که در این پیروزی نقش داشتند» سپاسگزاری کرد.
- مریم رجوی
مریم رجوی، «رئيس جمهور منتخب شورای ملی مقاومت ایران»، نیز با استقبال از صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری توسط دستگاه قضایی سوئد، آن را «یک گام اولیه در مسیر دادخواهی کامل» برشمرد و تحقق «دادخواهی جامع» را منوط به «محاکمه مسئولان اصلی جنایت بهویژه خامنهای و رئیسی و دیگر آمران و عاملان در دادگاههای ایران آزاد یا دادگاههای بینالمللی» دانست.
مریم رجوی با تاکید بر ضروری بودن محاکمه خامنهای و رئیسی و تاکید بر آمادگی «بیش از هزار زندانی سیاسی شکنجه شده در رژیم خمینی» برای طرح شکایت، از دولت سوئد خواست که بیدرنگ «پیگرد قضایی رئیسی را بهعنوان جلاد ۶۷ به جرم نسلکشی و جنایت علیه بشریت» در دستور کار خود قرار دهد.
- وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حکم «حبس ابد» در دادگاه استکهلم برای حمید نوری را «قویا محکوم» کرد و آن را «از اساس مردود، مخدوش و غیر قابل قبول» دانست. از سویی دیگر مدیر سازمان حقوق بشر ایران این حکم را «نقطه عطفی برای جنبش دادخواهی» و «محکومیت نظام جمهوری اسلامی و رهبران آن» خواند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز پنجشنبه ۲۳ تیر با «اعتراض شدید به حکم دادگاه»، اعلام کرد که «سوئد را در قبال خساراتی که به این دلیل بر روابط دوجانبه وارد میشود، مسئول میداند.»
پس از برگزاری ۹۳ جلسه دادگاه برای رسیدگی به پرونده حمید نوری (عباسی)، روز پنجشنبه ۲۳ تیر در استکهلم پایتخت سوئد جلسه صدور حکم برگزار شد و نوری به «حبس ابد» و پرداخت غرامت به خانوادههای اعدامشدگان محکوم شد.