ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز چهارشنبه ۲۹ خرداد وارد پیونگ یانگ پایتخت کره شمالی شد و انتظار میرود معاهدهای را با رهبر این کشور در رابطه با همکاریهای گسترده دوجانبه امضا کند.
این نخستین سفر پوتین به کره شمالی پس از ۲۴ سال است. رسانههای روسیه گزارش دادهاند به مناسبت ورود پوتین، چندین خیابان اصلی پیونگ یانگ با پرترههایی از پوتین و پرچم روسیه تزئین شده است.
به گزارش خبرگزاری «تاس» روسیه، پوتین قصد دارد در این سفر دو روزه یک توافقنامه جامع مشارکت راهبردی را با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی امضا کند، ولی جزئیاتی از توافق ارائه نشده است.
یکی از دستیاران سیاست خارجی رئیس جمهوری روسیه پیشتر به این خبرگزاری گفته بود که معاهده، «مسائل دفاعی» را پوشش میدهد.
در نامهای که روز گذشته در رسانه دولتی کره شمالی منتشر شد، پوتین ضمن اشاره به این که دو کشور «مشارکت چندجانبه» خود را گسترش خواهند داد متعهد شده است که برای مقابله با تحریمها نیز با این کشور همکاری کند.
ولادیمیر پوتین در این نامه گفته است دو کشور بر توسعه سازوکارهای تجاری «کنترلنشده از سوی غرب» تمرکز کرده و با «محدودیتهای یکجانبه غیرقانونی» مقابله خواهند کرد؛ که این از دید تحلیلگران، اشارهای به تحریمهای متعددی است که علیه پیونگ یانگ و مسکو اعمال شده است.
روسیه از متحدان دیرینه کره شمالی است و هرچند روابط دو کشور گاه خدشهدار شده است، ولی پس از حمله روسیه به اوکراین، دو کشور دلایل بیشتری برای همکاری با یکدیگر پیدا کردهاند.
مقامات آمریکایی میگویند کره شمالی ۱۱ هزار کانتینر مهمات و موشکهای بالستیک را برای استفاده در جنگ علیه اوکراین در اختیار روسیه قرار داده است. کره شمالی و روسیه با وجود شواهد، این تبادل تسلیحاتی را تکذیب میکنند.
لیف-اریک ایزلی، استاد دانشگاه «اِوها» در سئول، میگوید: «مسکو و پیونگ یانگ به انکار نقض قوانین بینالمللی ادامه خواهند داد، اما به جای پنهان کردن فعالیتهای غیرقانونی خود، به نشان دادن همکاری میان دو کشور تغییر رویه دادهاند.»
مقامات آمریکایی از احتمال این که روسیه تسلیحات پیشرفته یا کمکهای مرتبط با برنامه هستهای به کره شمالی ارائه دهد نگران هستند.
این نگرانیها زمانی شدت گرفت که رهبر کره شمالی در حال بازدید از چندین سایت نظامی در شرق روسیه، از جمله یک مرکز مدرن پرتاب فضایی، تعداد زیادی از سلاحهای پیشرفته روسی را بررسی کرد.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو، پس از دیدار با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در واشنگتن، گفت دیدار پوتین از کره شمالی نشاندهنده همسویی نزدیک روسیه نه تنها با کره شمالی بلکه با کشورهای مستبد دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران و چین است.
روسیه در حال حاضر با کشورهایی از جمله ویتنام، مغولستان و برخی از کشورهای آسیای مرکزی مشارکت استراتژیک دارد.
گئورگی تولورایا، دیپلمات سابق روس، به صدای آمریکا گفت: «بعید است معاهده [روسیه و کره شمالی] شامل قسمتی باشد که کمک نظامی مستقیمی را خواستار شود، اما فضایی را برای ایجاد شرایطی فراهم خواهد کرد که در آن چنین چیزی ممکن شود.»
در سال ۱۹۶۱ میلادی، کره شمالی و اتحاد جماهیر شوروی معاهدهای امضا کردند که شامل مداخله نظامی در مواقع اضطراری میشد.
این قرارداد پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی لغو شد. دو کشور در سال ۲۰۰۰ میلادی معاهده جدیدی را امضا کردند که بر مسائل اقتصادی متمرکز بود.