والدین دو تن از جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ میگویند کسی که به آنها گفته بود سرنگونی هواپیمای اوکراینی «برای جلوگیری از جنگ» بود، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
زهرا امجد و محسن اسدی لاری که دو فرزندشان زینب و محمدحسین اسدی لاری را دو سال پیش در جریان سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین با شلیک موشکهای سپاه پاسداران از دست دادند، در گفتوگویی با روزنامه شرق که روز دوشنبه ۲۰ دی منتشر شده، این موضوع را فاش کردهاند.
آنها در گفتوگویی تفصیلی که روز شنبه ۱۸ دی در وبسایت انصافنیوز منتشر شد، بدون ذکر نام منبع گفته بودند «به عنوان سپر انسانی هواپیما را زدند» تا از وقوع جنگ جلوگیری کنند و با زدن هواپیما به عنوان «سپر انسانی» میخواستند این اقدام را مثل اقدامات مشابه پیشین «گردن آمریکا بیاندازند.»
والدین زینب و محمدحسین اسدی لاری، اکنون در گفتوگو با روزنامه شرق فاش کردهاند که این اظهارات توسط حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، در دیدار «مخفیانه» او و معاونش «حدود چهل روز» پس از واقعه شلیک به هواپیمای مسافربری در آسمان تهران بیان شده است.
در این گفتوگو زهرا امجد توضیح داده است: «آقای سلامی آمد و ... البته گفت خیلی مخفی باشد ... چقدر گریه و زاری و اینها که کاش من در آن هواپیما بودم ... بعد گفتند شما میدانید بچههای شما چه جایگاهی دارند و از شهید وسط وسط جبهه جنگ هم نقششان بیشتر است. حالا هی توصیف و توصیف. وسط جبهه جنگ و وسط خط مقدم. میگفتند میدانید اگر اینها نبودند چه جنگی میشد؟ گفت اگر این اتفاق نمیافتاد، ۱۰ میلیون جمعیت کشته میشدند و این واقعه باعث شد که این جنگ رخ ندهد.»
آنها در بیان ایجاد محدودیت و کنترل از سوی مقامات جمهوری اسلامی در خصوص فرزندان کشته شده خود گفتهاند: «حتی اطلاعیههایی که میخواهیم بدهیم یا روی سنگ بچهها هم میخواستیم چیزی بنویسیم، همه با نظارت بوده و کلی رفتوآمد داشتیم و آخر هم خیلی محدودشده توانستیم روی سنگ بنویسیم.»
این دو میگویند از چند مقام بلندپایه جمهوری اسلامی شامل علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه، شکایت کردهاند.
والدین زینب و محمدحسین اسدی لاری، با بیان این که خیلیها میگویند به این محاکمه امیدی نیست، گفتهاند که با این حال تا نفس دارند، امیدشان را از دست نمیدهند.
زهرا امجد و محسن اسدی لاری به گفته خود ماجرا را از مراجع داخلی پیگیری کردهاند و «برای روشن شدن علتها و چگونگی سرنگونی هواپیما همراه با تعدادی دیگر از خانوادهها به قوه قضاییه» شکایت کردهاند و تا کنون «دو جلسه دادگاه با حضور خانوادهها و متهمان برگزار شده است.
اولکسی دانیلف، وزیر امنیت ملی و شورای دفاعی اوکراین، روز چهارشنبه ۱۶ دی در مصاحبهای اختصاصی به صدای آمریکا گفت: «آنچه ٨ ژانویه ٢٠٢٠ (١٨ دی ١٣٩٨) رخ داد، اقدامی تروریستی بود که علیه یک هواپیمای غیرنظامی صورت گرفت.»
دانیلف همچنین نسبت به آنچه خودداری ایران از همکاری با روند تحقیقات و ارائه غرامت بابت ساقط کردن هواپیمای بینالمللی اوکراینی پرواز پیاس٧۵۲ خواند، ابراز ناخرسندی کرد.
جمهوری اسلامی ضمن اعتراف به شلیک موشکهای ساقط کننده هواپیما که منجر به کشتن ۱۷۶ نفر شد، آن را تصادف ناشی از استقرار اشتباه سامانه پدافند هوایی و خطای انسانی توسط اپراتورهای موشکی اعلام کرده است.
این هواپیما که دقایقی پیش از سرنگونی از فرودگاه بینالمللی امام خمینی برخاسته بود، عمدتا حامل شهروندان ایرانی-کانادایی بود که به سوی کیف، پایتخت اوکراین، و نهایتا کانادا در پرواز بود.