ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان اینکه ما به مسئله برجام از جنبه امنیت ملی نگاه می کنیم گفت: «دولت بایدن در صورت احیای برجام به آن پایبند خواهد بود.»
او در عین حال افزود:« آمریکا هنوز سرگرم بررسی پاسخ ایران به متن پیشنهادی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به عنوان متن توافق احیای برجام است.»
با توجه به تأکید پرایس بر اهمیت این موضوع از دیدگاه امنیت ملی، احتمال دارد دولت بایدن تا چند روز دیگر ارزیابی خود از پاسخ ایران را به اتحادیه اروپا بدهد. البته به گفته پرایس این پاسخ «محرمانه» خواهد بود.
به نظر میرسد پاسخ واشنگتن هم، مانند تهران، «بلی یا نه» صرف نباشد و مسائلی را مطرح کند، در این صورت احتمال آن که این مرحله نیز به درازا بیانجامد وجود دارد. این احتمال هم وجود دارد که در طی طولانی شدن این مرحله یکی از طرفین قاطعانه بر موضع خود نسبت به یکی از موارد ایستادگی کند و باعث شکست مذاکرات شود.
اتحادیه اروپا و به دنبال آن آمریکا اعلام کردهاند که در مورد هر چه قابل مذاکره بود، مذاکره شده است، یا به عبارتی دیگر هر چه در قالب برجام بوده نهائی شده است، بنابراین، دولت بایدن اکنون با یک تصمیم سیاسی مواجه است. اما زمان هم به نفع دولت دموکرات آمریکا نیست.
طبق «قانون بررسی توافق اتمی با ایران» که قانونگذاران آمریکا در سال ۲۰۱۵ تصویب کردند دولت بایدن باید توافق را به کنگره تسلیم کند. بر اساس این قانون، کنگره ۶۰ روز فرصت دارد تا در این باره تصمیمگیری کند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، سهشنبه بیست و پنجم مرداد نیز در کنفرانسی خبری گفته بود که «وارد مرحلهای شدهایم که امیدواریم آخرین مرحله باشد.» صدای آمریکا پیشتر گزارش داد که مقامات ایالات متحده هماکنون درحال «مطالعه پاسخ ایران به اتحادیه اروپا» در مورد متن پیشنهادی آن نهاد برای «نهایی کردن مذاکرات هستند.»
این تحولات در حوزه مذاکرات هستهای کشورهای اروپایی و آمریکا با جمهوری اسلامی در شرایطی پیش میرود که همزمان ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفته است تهران برای «اجرای فوری» توافق موجود با آمریکا درباره «تبادل زندانیان» به صورت «مستقل از برجام» آماده است.