لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۰

آلودگی سلامت ٢٠٠ میلیون انسان را تهدید می کند


بر اساس نتایج یک گزارش جدید، آلودگی جان و سلامت ٢٠٠ میلیون نفر از مردم سراسر جهان را در معرض خطر قرار می دهد. «صلیب سبز سوئیس» و «موسسه بلک اسمیت» مستقر در ایالات متحده که دو سازمان مستقل فعال در زمینه محیط زیست هستند به تازگی فهرستی از ١٠ منطقه از آلوده ترین و خطرناکترین مناطق جهان را منتشر کرده اند.

این ١٠ منطقه که آلوده ترین مناطق جهان ارزیابی شده اند در ۸ کشور در آفریقا، آسیا، اروپای شرقی و آمریکای لاتین واقع شده اند. آلودگی هوا و سموم زیست محیطی خطرناک موجود در این مناطق سلامت و جان میلیون ها شهروند این مناطق را به طور جدی در معرض خطر قرار داده است.

در این گزارش آمده است که مواد آلاینده موجود در این مناطق مستقیماً از مسیر تنفس، مصرف غذا و نیز تماس با پوست سلامت مردم را در معرض تهدید قرار می دهند. سمومی همچون سرب، کادمیوم، نفت، آفت کشها، جیوه، گاز سارین، کروم، مواد پرتوزا، انواع فنول و ترکیبات آلی فرار از جمله موادی مضر موجود در محیط زیست این مناطق هستند.

دیوید هنراهان، مشاور فنی ارشد «موسسه بلک اسمیت» به صدای آمریکا گفته است که از این ١٠ منطقه، ۴ منطقه در اولین فهرستی هستند که در سال ٢٠٠٦ منتشر شدند و هنوز جزء آلوده ترین مناطق جهان محسوب می شوند.

او گفته است «پیامدهای چرنوبیل هنوز بر مردم اوکراین تاثیر می گذارند، دو منطقه دیگر نیز در روسیه هستند که یکی یک مجموعه بزرگ تولید مواد شیمیایی که تصور می کنیم برای تولید سلاح های شیمیایی مورد استفاده می گرفته و دیگری یک کارخانه ذوب عظیم است. معدنی در زامبیا هست که برای بهبود شرایط آن تلاش می شود اما متاسفانه منطقه ای بسیار دورافتاده و فقیر است».

آرژانتین، بنگلادش، غنا، دو منطقه در اندونزی و دلتای رود نیجر از جمله مناطق دیگری هستند که در فهرست آلوده ترین نقاط جهان قرار گرفته اند.

این کارشناس می گوید با وجود خطرات همیشگی و دائم ناشی از وجود سموم زیست محیطی، پیشرفت هایی در زمینه پاکسازی بخش هایی از آلوده ترین نقاط جهان انجام شده اند.

در مقام نمونه، او به جمهوری دومینیک اشاره می کند که به دلیل سطوح بالای سرب در یک مرکز بازیافت ابتدا در فهرست ١٠ نقطه آلوده جهان قرار داشت اما پس از پاکسازی و تبدیل این مرکز بازیافت زباله به زمین بازی و پارک از این فهرست خارج شد.

روایت های دیگری در مورد موفقیت برخی از اماکن دیگر از جمله شهرهایی در چین، هند و شرق سوریه هستند که آلودگی هوا را کاهش داده اند.

هانراهان می گوید در گذشته ارتباط بین سلامت مردم و محیط زیست چندان جدی تلقی نمی شد اما امروز مقامات بهداشت و درمان بسیاری از کشورها به ضرورت توجه به این مشکلات آگاه شده اند و به آن ها توجه می کنند.

او یادآوری می کند «آلودگی های محیط زیست مشکلات جدی و حقیقی برای بهداشت عمومی کشورهای سراسر جهان پدید می آورند و عامل شیوع بیماری هایی همچون ایدز، مالاریا و یرقان هستند. نکته مثبت این است که بسیاری از کشورها به آلودگی های ناشی از وجود سموم در محیط زیست اذعان کرده و برای رفع آن ها اقدام می کنند و این خود پیشرفت مثبت و خوشایندی محسوب می شود».

کارشناس فنی ارشد این موسسه می گوید در حال حاضر تعداد بیشتری از دولت ها آلودگی محیط زیست را به عنوان معضلی قلمداد می کنند که باید برای آن راهکاری یافت و بر آن غلبه کرد.

او می گوید کشورهای در حال توسعه ای که به این مشکلات توجه کرده اند، شاهد پیشرفت های قابل توجهی در وضعیت سلامت ساکنانشان به ویژه کودکانی بوده اند که بیش از هر بخش دیگر جامعه در معرض خطر بیماری و مرگ قرار دارند.
XS
SM
MD
LG