گروهی از زندانیان سیاسی محبوس در بند ۸ زندان اوین با تنظیم بیانیهای نسبت به شیوع ویروس کرونا در زندانهای ایران ابراز نگرانی کردند و خواهان آزادی زندانیان و یا دستکم اعزام آنها به مرخصی شدند.
به گزارش برخی از پایگاههای خبری حقوق بشری ایران، بیش از چهل زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین از جمله اسماعیل عبدی فعال صنفی معلمان، امیرسالار داودی وکیل دادگستری، و نیز رضا خندان، بکتاش آبتین، و کیوان باژن، سه عضو زندانی کانون نویسندگان ایران، با تنظیم و انتشار این بیانیه نسبت به آمار مرگ و میر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا ابراز نگرانی کردند؛. این زندانیان میگویند: «شیوع جدیتر ویروس کرونا در زندان سونامی مرگ پدید خواهد آورد.»
این زندانیان سیاسی در این بیانیه همچنین نوشتهاند: «با نگاهی به شرایط زندانها و چگونگی زیست زندانیان در ایران، به روشنی می توان به میزان مرگ آوری ویروس کرونا در چنین مکانی پی برد.»
نویسندگان این بیانیه سپس به مسئولان چنین هشدار میدهند: «از این پس هر زندانی که به بیماری کرونا مبتلا شود، مصداق آزار و شکنجه است و چنانچه زندانی به دلیل ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دهد، مرگش قتل عمد محسوب میشود.»
امضاکنندگان این بیانیه میگویند: «برای جلوگیری از فاجعه مرگ ناشی از کرونا در زندان، خواهان آزادی بی قید و شرط (توبهنامه، تعهدنامه...) زندانیان و یا دستکم به مرخصی فرستادن آنها هستیم و تا رسیدن به این خواسته صدای اعتراضمان بلند خواهد بود.»
پیش از این بنیاد عبدالرحمن برومند نیز در گزارشی تفصیلی از زندانهای ایران که نسخهای از آن در اختیار صدای آمریکا قرار گرفته بود نسبت به وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی و خودداری مقامات قضایی از دادن مرخصی و امکانات بهداشتی به آنان هشدار داده بود. بنیاد برومند همچنین به بازداشتهای بیدلیل، از جمله بازداشت «شخصی که به دلیل خرید موبایل مسروقه حدود دو هفته در زندان تبریز بازداشت بود و در اوایل فروردین ماه با علائم کرونا به بیمارستان اعزام شد و در آنجا فوت شد» اشاره کرده بود.
اوایل اسفند ماه سال گذشته، پس از شیوع و گسترش ویروس کرونا در ایران و زندانهای ایران، آزادی برخی از زندانیان با صدور بخشنامه تازه رئیس قوه قضائیه آغاز شد؛ بخشنامهای که بر اساس آن با رعایت برخی شرایط دستور مرخصی محدود برای گروهی از زندانیان محکوم به حبس صادر شده بود. در یکی از مفاد آن بخشنامه آمده است که آن دسته از زندانیان سیاسی که با اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» به تحمل بیش از پنج سال زندان محکوم شدهاند «از اعزام به مرخصی مستثنی هستند.» این در حالی است که محکومیتهای اغلب زندانیان سیاسی بالای پنج سال است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز اوایل فروردین ماه در یک کنفرانس خبری گفت: «نه تنها از سوریه، که از جمهوری اسلامی ایران هم خواستهایم در این شرایط نه تنها شهروندان آمریکایی، بلکه تمامی کسانی که ناعادلانه به زندان افتادهاند را آزاد کند. این اقدامی بشردوستانه است و گذشته از اینکه این افراد غیرقانونی به زندان افتادهاند، در این شرایط اصل بشردوستی حکم میکند که از زندان آزاد شوند.»