همزمان با سالگرد اعتراضات آبان ماه سال ۹۸ که منجر به کشته شدن صدها نفر در ایران شد، پخش مستند «پسرم را اینجا کشتند» از صدای آمریکا، بازتاب گستردهای در شبکه های اجتماعی داشت و کاربران، از جمله چهرههای شناخته شده، با هشتگی همنام این مستند، #پسرم_را_اينجا_كشتند، از مادران جانباختگان و آخرین لحظات زندگی کشتهشدگان نوشتند.
بخش فارسی صدای آمریکا روز یکشنبه ۲۴ آبان ماه با پخش مستندی به نام «پسرم را اینجا کشتند» ناگفتههایی از آبان ۹۸ را از زبان مادران چند نفر از جانباختگان اعتراضات سال ۹۸ روایت میکند. در این مستند مادران جانباختگان در حالی عکسهایی از فرزندان کشته شده خود را در دست دارند، لحظات پایانی زندگی فرزندانشان در خیابان و چگونگی کشته شدن آنها را با حضور در خیابانهایی که محل انجام اعتراضات بود، شرح میدهند.
پس از پخش این مستند، فیروز نادری، عضو سرشناس پیشین ناسا، در یک توئیت با بیان این که «ایران کشوری که حکومتش بر علیه مردمش اعلام جنگ کرده» افزود: «هزاران هزار مادر بجای اینکه فرزندشان را به اغوش گرمشان بکشند وببوسند حالا بوسه را به سنگ سردی که زیر آن فرزندشان آرامیده میزنند. ولی شعله ای که این جوانان روشن کرده اند دامن گیر این حکومت خواهد شد.»
https://t.co/kjR28Quxrr
— Firouz M. Naderi (@Firouz_Naderi) November 15, 2020
ایران کشوری که حکومتش بر علیه مردمش اعلام جنگ کرده. هزاران هزارمادر بجای اینکه فرزندشان را به اغوش گرمشان بکشند وببوسند حالا بوسه را به سنک سردی که زیر ان فرزندشان ارامیده میزنند. ولی شعله ای که این جوانان .روشن کرده اند دامن گیر این حکومت خواهد شد
ابراهیم حامدی (ابی) خواننده معروف ایرانی در یک پست اینستاگرامی با بازنشر مستند «پسرم را اینجا کشتند»، نوشت: «ایرانیان آبان ۱۳۹۸ را هرگز فراموش نخواهند کرد. ماهی که اعتراض به حقشان برای گرانی ناگهانی و بی رویه بنزین با گلوله خاموش شد.»
حساب کاربری فارسی وزارت خارجه اسرائیل نیز در یک توئیت با عنوان «من سکوت نمیکنم» و با هشتگ «پسرم را اینجا کشتند» تاکید کرد: «جمهوری اسلامی باید در قبال جنایات خود پاسخگو باشد.»
"من سکوت نمیکنم"
— اسرائیل به فارسی (@IsraelPersian) November 15, 2020
جمهوری اسلامی باید در قبال جنایات خود پاسخگو باشد. #پسرم_را_اینجا_کشتند
pic.twitter.com/0GB0x7bax1
مریم کریم بیگی، خواهر مصطفی کریم بیگی از جانباختگان اعتراضات انتخابات سال ۱۳۸۸ نیز در تویئتر خود با هشتگ «پسرم را اینجا کشتند» نوشت: «كجای اين كشور يه مادر ميتونه بدون اينكه توی دلش بگه #پسرم_را_اينجا_كشتند از خيابونش رد بشه كجای اين شهر بريم كه خون عزيزمون رو روش نريخته باشيد.»
كجاي اين كشور يه مادر ميتونه بدون اينكه توي دلش بگه #پسرم_را_اينجا_كشتند از خيابونش رد بشه
— مريم کریمبیگی (@karimbeigi) November 14, 2020
كجاي اين شهر بريم كه خون عزيزمون رو روش نريخته باشيد #پویا_بختیاری #آبان٩٨
همچنین شراگیم زند، نویسنده و طنزپرداز خارج از ایران، با استفاده از هشتگ #پسرم_را_اینجا_کشتند، این مستند را بیانیه و فریادی علیه فراموشی و «علیه آنان که میخواهند آبان ۹۸ را به فراموشخانه بسپارند و باوقاحت میپرسند کدام آبان؟» دانست.
او همچنین این مستند را «فریاد دادخواهی دو مادر» توصیف کرده است.
مستند #پسرم_را_اینجا_کشتند، بیانیه و فریادی ست علیه فراموشی. علیه آنان که میخواهند آبان ۹۸ را به فراموشخانه بسپارند و باوقاحت میپرسند #کدام_آبان؟ این مستند فریاد دادخواهی دو مادر است. ناهید شیرپیشه، مادر پویا بختیاری و سکینه احمدی، مادر ابراهیم کتابدار👇https://t.co/Y7Hj8QRiGc
— شراگیم زند (@sharagim_zand) November 14, 2020
اعتراضات سال ۹۸ از روز جمعه ۲۴ آبان ماه با انتشار خبر ناگهانی افزایش قیمت بنزین در شهرهای مختلف ایران آغاز شد و با سرکوب شدید و شلیک مستقیم نیروهای امنیتی به معترضان اعتراضات رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و شعارهای معترضان متوجه مقامات ارشد جمهوری اسلامی شد.
در آخرین روز آبان ماه و همزمان با تداوم اعتراضات در ایران پرزیدنت ترامپ به قطع اینترنت توسط رژیم ایران اعتراض کرد و گفت آنها میخواهند جهان از مرگ و فجایعی که رژیم ایران مسبب آن است بیخبر بمانند.
کاخ سفید نیز بیانیهای در حمایت از مردم معترض در ایران منتشر کرد و تاکید کرد که ایالات متحده استفاده از نیروی مرگبار و محدود کردن شدید ارتباطات علیه تظاهرکنندگان را محکوم میکند.
مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده نیز خطاب به مردم ایران نوشت: «ایالات متحده در کنار شما است.»
به نوشته خبرگزاری رویترز، با دستور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، دستکم ۱۵۰۰ نفر از معترضان بر اثر اصابت گلوله جان خود را از دست دادند. حکومت ایران همچنین تعداد زیادی از معترضان را بازداشت و دهها نفر از شهروندان ایرانی را به زندانها طولانیمدت و یا اعدام محکوم کرد.
همچنین سازمان عفو بینالملل شمار کشتهشدگان این اعتراضات را ۳۰۴ نفر اعلام کرد و گزارش داد که طبق شواهد به دست آمده دست کم ۲۳ کودک در جریان اعتراضات سراسری در آبان ۹۸ توسط نیروهای امنیتی کشته شدهاند.
از سوی دیگر در آستانه سالگرد اعتراضات آبان ماه، گزارشها حاکی از آن است که فشارهای امنیتی بر خانواده کشتهشدگان این اعتراضات تشدید شده است و مقامات امنیتی برای دهها نفراز شهروندان بهبهانی از جمله فرزانه انصاریفر، خواهر فرزاد انصاریفر یکی از کشته شدگان احضاریهای ارسال کردهاند.
خانواده برخی از کشته شدگان این اعتراضات در گفتوگو با صدای آمریکا از تداوم فشار امنیتی برای وادار کردن آنها به سکوت خبر داده و از تبعات هولناک مرگ عزیزانشان در پی شرکت در یک اعتراض مسالمتآمیز گفته بودند. برخی از این خانوادهها با گذشت یکسال از جان باختن عزیزانشان کماکان خواستار پیگیری و پیدا شدن عاملان و آمران و مسببان کشتهشدن عزیزان خود بودند. برخی دیگر نیز بر این باورند که با شکایت کاری از پیش نخواهد رفت و هیچ یک از مقامات در سالی که گذشت پاسخگو نبودهاند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه با انتشار یک توئیت به مناسبت یکمین سالگرد سرکوب خونین اعتراضات مردم توسط رژیم ایران، نوشت: «یک سال پیش، ایرانیان دلیر برای استفاده از حق آزادی بیان خود به خیابانها رفتند. این رژیم با به نمایش گذاشتن ایدئولوژی وحشیانه خود، یعنی خشونت و وحشت بیرویه، واکنش نشان داد و حدود ۱۵۰۰ ایرانی، از جمله دستکم ۲۳ کودک، را کشت. ما سوگوار این قربانیان هستیم.»