آسوشیتدپرس در گزارشی تحلیلی نوشت هرچند مقامات دولت جو بایدن اصرار دارند که نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران تاثیری بر تلاش برای احیای توافق هستهای برجام ندارد، ولی از هم اکنون نشانههایی دیده میشود مبنی بر این که رسیدن به این توافق دشوارتر شده است.
این گزارش میگوید این احتمال وجود دارد که ابراهیم رئیسی در جریان این گفتوگوها تقاضاهای ایران برای لغو تحریم در مقابل اجرای تعهدات بر اساس توافق هستهای را بیشتر کند، آن هم در حالی که خودش به لحاظ شخصی در حوزه نقض حقوق بشر تحریم شده است.
کریم سجادپور از بنیاد کارنگی به آسوشیتدپرس گفت: «به نظر من دولت [آمریکا] در حال حاضر فوریت بیشتری را برای احیای توافق [برجام] پیش از تحلیف ابراهیم رئیسی و یک گروه تندرو جدید، احساس میکند.»
مقامات دولت جو بایدن رسیدن به توافق هستهای را در صدر اولویتهای سیاست خارجی خود قرار داده و گفتهاند فارغ از این که چه کسی رئیس جمهوری باشد آن را دنبال میکنند، به ویژه که تصمیم گیرنده اصلی در ایران، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، است.
ابراهیم رئیسی در نخستین حضور مطبوعاتی خود پس از پیروزی در انتخابات گفت هیچ برنامهای برای گفتوگوهای بعدی با هدف گسترش دادن توافق هستهای اولیه به منظور دربرگرفتن فعالیتهای موشکی بالستیک ایران و حمایت آن از گروههای منطقهای که ایالات متحده آنها را به عنوان گروههای تروریستی شناسایی کرده است، ندارد. او این موضوعات را «غیرقابل مذاکره» خواند.
ریچارد گلدبرگ، از مقامات سابق شورای امنیت ملی در زمان دولت دونالد ترامپ، به آسوشیتدپرس گفت: «کاملا واضح بود که ایران هرگز نمیخواهد با حسن نیت درباره چیزی فراتر از برجام مذاکره کند. اما اکنون، در حالی که ایران به منظور حفظ ظاهر به دولت [آمریکا] میگوید امکان گفتوگوهای آینده وجود دارد، رئیسی گفته است که او هیچ علاقهای به انجام چنین کاری ندارد.»
با این حال مقامات دولت جو بایدن میگویند هرچند به نظر آنها برجام توافق خوبی است، ولی کافی نیست و باید بهبود یابد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، پیشتر در برنامه «فاکس نیوز ساندی» در پاسخ به پرسش کریس والاس درباره دیدگاه جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، درباره ابراهیم رئیسی، که به اتهام دست داشتن در اعدامهای گسترده زندانیان سیاسی در سه دهه قبل تحت تحریمهای ایالات متحده قرار دارد، گفت: «ما نسبت به دیدگاه جهانی رئیسی معترضیم و با او هیچگونه اشتراک ارزش و یا اشتراک منافع نداریم.»
آقای سالیوان با این حال تاکید کرد: «فرد تصمیمگیرنده در مورد برنامه هستهای ایران رئیسی نیست؛ بلکه آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی است.» وی با یادآوری این که شخص رهبر جمهوری اسلامی ایران تصمیمگیرنده نهایی در مورد پذیرش یا عدم پذیرش محدودیتها برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هستهای است، بار دیگر بر عزم ایالات متحده در جلوگیری دائمی از دستیابی ایران به سلاح هستهای تاکید کرد.